Meningene er delte hvorvidt musikk hjelper treningseffekten eller ikke. En av Norges beste motbakkeløpere er i alle fall ikke i tvil.
- Jeg får en helt annen flyt i løpet hvis jeg hører på musikk. Det er spesielt viktig i de bratteste bakkene, sier Thorbjørn Ludvigsen.
Han leder leder årets motbakkecup, sammen med Tomas Bereket, og er kjent for å være "kongen av Stoltzekleiva" i Bergen. Ludvigsen mener han glemmer smerten når han har fengende rytmer på iPoden.
Jevn rytme
- Det er lett å miste piffen mot slutten av motbakkeløp. Alt handler om å holde jevn rytme hele veien. Med musikk konsentrerer jeg meg mer om rytme enn hvor vondt det er. Jeg klarer å opprettholde tempoet og det får jeg igjen for mot slutten av løpene.
Han er en av svært få som sverger til musikk under konkurranser. I Norge har han aldri opplevd forbud mot musikk, men i store internasjonale mesterskap hender det at det ikke tillates. I Norge er det de enkelte særforbundene og arrangører som bestemmer om musikk tillates eller ikke.
Ludvigsen skrur som regel opp volumet et halvt minutt før start.
Holde til topps
- Jeg hører ikke startskuddet, men løper når alle andre setter i gang. Deretter prøver jeg å finne en god rytme som kan holdes helt til topps, sier han.
Favorittlåta nå om dagen er Skrillex - "Will take you to the mountain". I tillegg går det mye i Kaizers orchestra og Rihanna.
- Veldig godt og blandet. Jeg går ikke etter låter med spesiell rytme, men liker fengende melodier. det handler jo mye om å slipåpe å høre sin egen pust. i motbakkeløp peser man fælt, sier Ludvigsen.
Kan virke negativt
DN Aktiv har tidligere skrevet om at musikk kan gi bedre treningseffekt. Spinninginstruktører Richard Larsson er overbevist om at musikk hjelper, men at man må være bevisst på hva man hører på.
- Feil musikkvalg kan virke negativt, men så lenge musikkens intensitet passer intensiteten du skal ha under økten, så gir det effekt. Under gruppetimer er musikk et ”must”, sa Larsson i fjor høst i forbindelse med et foredrag han holdt om dette emnet på NIH.
Han påpekte at det kanskje ikke er lurt å bli avhengig av rock`n roll på treningsturen.
- Det kan bli for mye for enkelte. Jeg har snakket med flere som opplever at intervalløkten eller konkurransen går dårlig fordi nedturen ved ikke å ha musikk er stor. Man blir skuffet når man glemmer iPoden.
- Musikken er på mange måter som en pulsklokke, og for enkelte er det krise å glemme den hjemme, sa Richard Larsson.
Komme i modus
Toppidrettsutøvere bruker ofte musikk for å ”tune” seg inn i rett konkurransemodus.
Idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard har jobbet med alt fra landets beste skiløpere, til håndball- og fotballspillere på toppnivå. Det blir ofte snakket om musikk i samtale med utøvere før viktige konkurranser, fortalte hun til DN Aktiv i fjor.
- Det er et av momentene vi spiller inn. Men det er veldig personlig. Musikken kan skape assosiasjoner til positive opplevelser. Låtvalgene er ofte helt bevisst fra utøvernes side. Og det er ikke alltid snakk om ”gladmusikk”, sa hun.
Ikke alle mener musikk er bra:
Johan Kaggestad fnyser av musikk under trening
Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.