- Jeg trodde jeg var i form og fit for fight, sier Caroline Skagestad (26), som blir å se i årets utgave av 71 grader nord.
Som aktiv roer er hun vant til å kjøre harde treningsøkter. Hun løper i fjellet med ryggsekken full av stein, ror nesten hver dag, og har faste styrketreningsøkter hver uke. I tillegg har hun fast jobb som konsulent i Statoil.
- Jeg trener ganske mye hele tiden. Jeg følte at jeg stilte sterkt fysisk, men allerede da jeg kom med på bootcampen hvor deltakerne skulle velges ut, fikk jeg ganske sjokk, sier 26-åringen.
- Det var mye tøffere enn jeg hadde trodd. Jeg kom jo rett fra treningsleir i Spania, og så på meg selv som topptrent, men fytti søren, det var hardt, sier Skagestad.
Etter deltakelsen i realityprogrammet har den aktive roeren stor respekt for alle som har deltatt.
- Man ser det på tv og tenker at det der kan jeg klare, men man blir jekket ned ganske mange hakk når man er med på det selv, sier hun.
- Det er tøffere med 71 grader nord enn roing, og jeg ror på NM-nivå, så det sier jo litt. Det er absolutt tøffere med reality enn roing.
Tiden tar på
Skagestad mener årsaken til den store påkjenningen er varigheten.
- Det som gjør det så tungt er at det går over så lang tid. I roing, eller om du skal gjøre en Ironman, så trener du ganske mye i forkant. Så har du én dag der du gir alt du har, også er du ferdig, sier hun.
I realityserien er det lange dagsetapper. 26-åringen forteller om etapper på opptil 18 timer uten søvn. Så rekker du kanskje å lukke øynene et par timer før det er i gang igjen neste dag.
- Det at det går over ukevis gjør at du blir så ufattelig sliten. Det er helt ubeskrivelig, sier Skagestad.
- På slutten der hadde jeg nesten problemer med å snakke fordi jeg ikke klarte formulere setninger engang. Man er så langt nede rett og slett, for man får ikke sjansen til å komme seg opp igjen. Man får ikke sjanse for hode og kroppen til å restituere seg, sier hun.
Utholdenhet på tur
- For de fleste, som ikke er vant til denne typen belastning, vil dette oppleves svært tungt, sier Erling Rosenstrøm i Hvitserk.
Han vet en hel del om lange dagsetapper med tung ryggsekk, og lite tid til søvn og restitusjon. Rosenstrøm har blant annet krysset Grønland på ski og ledet en ekspedisjon til Sydpolen.
- Litt avhengig av hvilken idrett man utøver, vil selv topptrente utøvere kunne møte veggen kraftig ved denne typen utfordringer, sier han.
Det er snakk om helt andre belastninger enn man er vant til, og man skal ned i dypet av kroppens energilagre på en måte man sjelden møter ved daglige treningsbelastninger, ifølge den erfarne turlederen.
- Man skal dypt ned i kroppens glykogenlagre, og i stor grad begynner kroppen, særlig etter dager og uker på tur, å forbrenne på fett, sier Rosenstrøm.
Han sammenlikner det med en lastebil i krabbegir. Den kommer fram, det går ikke veldig fort, men den setter seg ikke fast.
Å forberede seg på slike påkjenninger tar tid, iføge ekspedisjonslederen.
- Når man arbeider målrettet mot et turmål som man vet er tøft, langt, høyt, svært kaldt også videre, er dette ting man må bruke måneder og år på å innarbeide. Kroppen må lære seg å bli sterk over lengre tid, vende seg til å kunne restituere også under utøvelse, og man må fokusere mentalt på å kunne holde det gående i mange timer. Belastningsskader er også en stor utfordring, som selv rutinerte idrettsutøvere kan slite mye med, sier Rosenstrøm.
Han påpeker at han uttaler seg på generelt grunnlag da han ikke nøyaktig kjenner til hva som foregår i realityserien.
Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.