- Det er helt avgjørende for Madshus at toppskiene blir produsert i Norge sier, Erling Høyte (54), styreleder i Madshus AS til Dagens Næringsliv.
Selskapet ble i 1988 kjøpt av K2 Sports, men skiene har hele tiden blitt produsert i fabrikken på Biri, samt i Øst- og Mellom-Europa.
I dag produseres det cirka 120 000 par ski i Norge og like mange i utlandet, der mer og mer blir overført til Kina. Nå ønsker K2 mer produksjon i Kina der fabrikken har 3000 ansatte.
- Tendensene fra eier er at mer og mer blir vurdert satt dit pga lave kostnader, og det har vært diskutert hvorfor ikke alt bare kan produseres i Kina. Men det har hele tiden vært uaktuelt for oss. Vi tør rett og slett ikke la dem ta over, sier Erling Høyte.
Matcher ikke kvaliteten
Han mener kineserne mangler fingerspitzgefühl.
- Produksjonen på Biri holder så høyt kvalitetsnivå at kineserne ikke er i nærheten av å klare det samme. De har ikke 100-års erf#229 med å produsere toppski som skal fungere optimalt i skiløypa. Skiene blir ikke gode nok, og det vet jeg K2 forstår.
Siden årtusenskiftet har det gått mye i nedoverbakke for fabrikken, som klarte å snu trenden i 2009. Madshus omsatte da for 158,5 millioner og økte til 222 millioner i 2010. I mars sa Høyte til DN at de gode salgstallene for de to siste årene skyldtes at det tradisjonsrike skimerket hadde vridd oppmerksomheten fra eliteløpere til topp mosjonister og junior langrennsløpere.
- Det er helt tydelig at fabrikken fortsatt går svært godt, sier Høyte nå, kun uker før nok en skisesong stakes i gang.
Betaler villig
Han mener forbrukerne er villig til å betale for norskprodusert kvalitet.
- Selv om kostnadene er høyere på Biri-fabrikken enn i for eksempel Kina er markedet villig til å betale for den kvaliteten. Det vi kan konkurrere på i Norge er kvalitet. I racingskisegmentet er ikke produksjonskostnadene avgjørende. Folk er villig til å betale mer for ski som skal fungere best mulig.
- Det går ikke å la kineserne ta over skiene til Ole Einar Bjørndalen, sier Erling Høyte til DN.
Slik gjør de andre det:
Fischer:
Produserer over én million langrennsski ski i året. Deler av produksjonen blir satt til Ukraina, mens toppmodellene innen racingsegmentet produseres i Østerrike.
- Racing er spesielt. Vi ønsker hele tiden å komme tettest innpå produksjonen av godskiene, sier Roger Mohaugen, racingansvarlig i Norge.
Rossignol:
Produserer 300 000 langrennsski i året. Toppmodellene blir produsert i Spania og i Frankrike, men større deler av produksjonen skjer i Ukraina (gjennom Fischer-systemet) og i Russland.
- Vi er i løpende dialog med produsentene om å produsere i Kina, der vi allerede har mye klær og sko, men per dags dato er vi fornøyd med den strukturen vi har. Vi ønsker riktignok mer produksjon til Spania, for å være tettere på, sier racingansvarlig i Norge Øyvind Mobakken.
Atomic:
Produserer nesten 600 000 langrennsski årlig (Atomic og salomon) Har åpnet en av verdens største skifabrikker i Bulgaria der produksjonen av alpinski foregår. Racing langrennsski blir produsert i Østerrike.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.