Petter Northugs planer om å satse på turrenn for et privat profflag sist vinter, satte fart i Norges Skiforbund.

Med et eget landslagsopplegg for de beste norske løperne i lange løp som Birkebeinerrennet, Vasaloppet og Marcialonga, ville skiforbundet ta opp kampen med private profflag.

Men nå er god fart forvandlet til bråstopp.

– Et landslag skal bestå av de beste løperne. Vi vil aldri ha mulighet til å stille med det beste laget, erkjenner langrennssjef Åge Skinstad i Norges Skiforbund.

Nye pengebinger

Da tv-stasjonene oppdaget turrennene for få år siden, fikk langrennsfolket plutselig tilgang til nye pengebinger. Flere timer lange direktesendinger fra turrenn med profesjonelle løpere i kamp om pengepremier og spurtpriser i spissen for en folkefest, fristet tradisjonelle og nye skisponsorer. Turrennsirkuset bød på mer enn lange tv-sendinger; det ga nærkontakt med både løpere og interesserte som tilhørte sentrale kundegrupper og kjøpesterke forbrukere. Og: Sponsorer som ikke ville bruke penger på tradisjonelle landslag, kunne støtte de enkeltløperne de ønsket i de konkurransene de ønsket, fordi langløpene lå utenfor landslagenes domene.

Den eventyrlige veksten i både økonomi og oppmerksomhet dannet grunnlaget for egne profflag der løpere kunne satse på en ny karriere på fulltid som «turløper». Lenge ble profflagene avskrevet som sysselsetting av overårige landslagsløpere. Men da Petter Northug ifjor kunngjorde at han ønsket å gå langløp, ville skiforbundet ta opp konkurransen med profflagene:

– Det er et nytt marked som åpner seg for oss. Tv-dekning og nye sponsorer åpner for veldig spennende tanker. Vi skal få til en veldig bra langdistansesatsing innenfor Norges Skiforbund, sa Åge Skinstad til DN ifjor vinter.

Men etter at landslagsstjerner som Petter Northug og Eldar Rønning ble slått av turrenneliten i italienske Marcialonga og svenske Vasaloppet denne vinteren, har Skiforbundet innsett at det blir for tøft å slåss om de beste langløperne og nye sponsorer.

Hospitantstjerner

– Vi er positive til alle som vil etablere lag og satse på langløp, fordi de er med på å bygge opp idretten. Nå ønsker vi å samarbeide med profflag, sier Skinstad.

Men ikke alle profflagene er aktuelle:

– De må ha samme sponsorer som Skiforbundet eller sponsorer som ikke konkurrerer med våre. I vinter har vi hatt samarbeid med United Bakeries, blant annet som følge av at Petter Northug hospiterte på laget, sier Skinstad og antyder at flere landslagsløpere kan komme til å hospitere på profflag allerede neste vinteren mens de aller beste er opptatt med VM i Val di Fiemme.

Øker på siden
Ett lag det er uaktuelt for Skinstad å samarbeide med, er det første norske profflaget i langrenn; Team Extra Personell. Laget har i fem år ført an i profesjonaliseringen av langløpene, og tok sist vinter seiere i Marcialonga (Jerry Ahrlin) og Birkebeinerrennet (Anders Aukland).

– Vi har fått på plass finansieringen og opplegget for to nye år. Avtalene er større enn de har vært tidligere, og gir oss mulighet til å øke satsingen til også å omfatte landeveissykkel, friidrett og yngre langrennsløpere på toppidrettsgymnas, sier Team Extra-sjefen Nils Marius Otterstad.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Test dansk trend-intervall

Løp fra alle gutta

Slik unngår du løpesmerter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.