I løpet av året vil rundt 70% av alle mosjonister som løper få vondt – eller oppleve løpesmerter, sier Knut Jæger Hansen (52), spesialist i idrettsfysioterapi, til DN Aktiv.
Belastningsskader
Og igjen er 70-75% av alle løpeskader relatert til belastningsskader fra og med kneet og ned.
I generell løping er de vanligste skadene akillesproblemer, smerter rundt kneskjell (foran kne) og langdistansekne (smerter på utsiden av kneet), beinhinnebetennelse og stressfrakturer – overbelastningsbrudd i legg og fot. I tillegg får mange plager med smerter under foten – ”Plantarfascitt” (under fotbladet oppimot hælbeinet).
For orienteringsløpere og mosjonister som trener mye i ulendt terreng er også ankelovertråkk en vanlig skade, og kjører man derimot tøffe sprintøkter er det fare for strekkskader.
- Feiltrening
- Alle disse skadene er i utgangspunktet en form for feiltrening. Man løper for mye og for fort, før kroppen har vendt seg til det, sier Jæger Hansen.
52-åringen var en av grunnleggerne av NIMI (Norsk Idrettsmedisinsk Institutt) og var hovedeier fram til det ble solgt. I dag jobber han ved Best Helse Nordstrand, Olympiatoppen og Idrettens Helsesenter. Ved siden av jobben som fysioterapeut fungerer han også som trener for Nordens beste mellomdistanseløper på kvinnesiden, Ingvill Måkestad Bovim.
Jæger Hansen sier mengdetrening i løping har en langt større belastning på beina enn andre bevegelsesformer.
Variasjon viktig
- Man løper seg i stykker hvis man pøser på med samme antall timer når en løper som når en sykler eller går på ski. Man er ikke vant med støtbelastningen.
Å variere løpsunderlag og treningsform er det beste man kan gjøre for å forebygge de vanligste skadene.
- Med en gang man kjenner antydninger til plager skal man trene annerledes en periode. All form for trening i vann er bra, sykling på lette gir fungerer også utmerket, og også rulleski, forteller Jæger Hansen som også oppfordrer til å velge riktig løpesko.
Les også: Slakter nordmenns løpeteknikk
Riktig skovalg
- Alle de største merkene har gode sko. Men man må finne rett modell. Noen har stiv fot som er rigid mot underlaget og må velge sko med bra støtdemping, mens de med myk fot bør velge hardere sko.
Fysioterapeuten anbefaler de ivrigste joggerne å gå til anskaffelse av flere par joggesko.
- Og mosjonister bør ”safe” med joggeskoene, og ikke velge lette konkurransesko, presiserer han.
Kjenner man smerter bør man gripe problemene omgående.
- Jo raskere en tar hensyn jo raskere blir en bra.
- Ond sirkel
Den vanligste årsaken til løpeskader er imidlertid gamle skader. Man starter å trene for fort igjen, eller tar ikke hensyn til at beina tåler mindre en periode.
- Det er lett å havne i en ond sirkel, konstaterer Jæger Hansen.
Han mener det også er varierende kunnskapsnivå på leger og fysioterapeuter om løpeskader, men presiserer dog at kunnskapen er økende.
- 5-10 % av alle med løpeskade som oppsøker lege har en stressfraktur. Det er ofte en oversett skade, sier 52-åringen.
Skaden kan påvises ved en MR-undersøkelse. Ved overbelastningsbrudd i foten føles en stikkende smerte.
- Men får man et slikt brudd i leggen klarer man ikke gå, sier Jæger Hansen.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
- Presterer bedre med kort oppvarming
Jakter på supermosjonistene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.