- Bor du mindre enn 300 meter fra et grønt område er sannsynligheten stor for at du har bedre helse enn en som bor én kilometer fra et grønt område, sier Jasper Schipperijn foreleser på Institut for Idræt og Biomekanik, SDU, i Danmark.
Schipperijn har deltatt i utarbeidelsen av rapporten ”SUSY Grøn: Bruk av grønne områder og folkesunnhet i Danmark” som er baseret på 14.566 danskers egen vurdering av sin egen fysiske og psykiske helse og bruk av grønne områder, skriver videnskab.dk.
Tynnere og mer sosiale
Resultatene var slående. De som bor nærmere enn 300 meter fra en park eller et grønt område er mer fysisk aktive, tynnere, mindre stresset, har færre smerter, færre psykiske problemer og fungerer bedre sosialt enn de som bor én kilometer eller mer fra naturen.
En bolig som ligger tett på et grønt område, er ofte litt dyrere, enn en som ligger lenger vekk. Samlet sett viser undersøkelsens resultater at de som bor tett på et grønt område, også har en litt høyere utdannelse enn dem som bor lengre vekk.
- Undersøkelsen peker på vitigheten av at tenke på det grønne fra starten når man bygger nye boligområder. Det er et så essentielt behov for mennesker, at man skal se det som en infrastruktur, likesom vei, el- og vannforsyning, kloakker og telefonforbindelse, sier Jasper Schipperijn.
Ny folkehelselov
- Denne undersøkelsen går inn og dokumenterer det vi har sett flere steder, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Knut-Inge Klepp til DN Aktiv.
- I Norge har de aller fleste tilgjengelig natur i nærområdet, men det er viktig at vi tar vare på dette, sier han.
Fra 1.januar kommer en ny folkehelselov som i større grad er koblet opp mot plan - og bygningsloven.
- Det skal være mer sammenheng, og legges til rette for tilgjengelige grøntarealer. Loven skal forhindre at man kutter opp parker og grønne arealer til fordel for boligutbygging, sier han.
Klepp påpeker også hvor viktig det er med gode fortau og sykkelstier i og utenfor byer.
- For eksempel så er det viktig at det er godt opplyst slik at folk får lyst å være aktive og ikke kvier seg for å dra ut i mørket. Dette gjelder spesielt for eldre mennesker.
- Fortausbeplantning viktig
- For barn er det også spesielt viktig at nærområdene har gode aktivitetsmuligheter, slik som lekeplasser, utearealer i skoler og barnehager og trygge skoleveier, sier Klepp.
Han tror også at beplantning mellom fortau og vei vil gjøre det enklere for mange som bor i byer å komme seg ut.
- Det skaper kanskje en barriere mellom fotgjengere og bilister. Men den største utfordringen i Norge nå er å få mer sammenhengende sykkelstier i de største byene.
I den danske undersøkelsen er det påpekt at en bolig som ligger tett på et grønt område, ofte er litt dyrere enn en som ligger lenger vekk. Samlet sett viser undersøkelsens resultater at de som bor tett på et grønt område, også har en litt høyere utdannelse enn dem som bor lengre vekk.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
- For mye kropp og sexfokus
<b>Slik trener du bort det farlige magefettet</b>
<b>Kom i toppform på 90 dager</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.