Camilla Klette (28) fra Stavanger er en av mange nordmenn som er blitt hektet på barfotløping.

- Jeg hadde fått beskjed av legen min om å kutte ut løpetreningen, men var så glad i å løpe at jeg prøvde å finne en utvei. Masse research på internett førte meg rett til barfottrenden. Jeg var kjempeskeptisk i starten, men nå er jeg hektet, sier Klette.

Frykter mange skader
En av verdens mest meritterte langdistanseløpere, Ingrid Kristiansen, er mildt sagt lite glad for barfottrenden. Hun frykter et ras av skader.

- Jeg blir ærlig talt litt provosert av slike trender. For meg virker dette mer som en gimmick for spesielt interesserte. Hadde det vært så genialt å løpe barføtt, hadde jo alle gjort det. Da hadde jeg gjort det selv da jeg ble verdensmester. Ikke kan man løpe fort med disse skoene, og ikke er det noe behagelig heller.

- Nei, denne trenden vil bare øke skaderisikoen, frykter hun.

Ingrid Kristiansen har ikke mye til overs for barforløping
Ingrid Kristiansen har ikke mye til overs for barforløping (Foto: Ida von Hanno Bast, DNBilder 2010)

Barfotbølgen startet i California i USA etter at forfatteren Christopher McDougall skrev den amerikanske bestselgeren Born to run om Tarahumara-indianerne i Barranca del Cobre i Mexico som løp og løp og løp - uten annet på bena enn noe som lignet på strandsandaler.

Støtdempere
Ifølge studier gjort på Harvard University er den viktigste fordelen med barfotløping hvordan foten treffer bakken:

I en dempet løpesko vil de aller fleste lande på hælen og rulle over til tåballene for å dempe støtet. Men tar du av deg skoene, tvinges du til å lande lenger frem på foten. Å lande udempet på hælen med en kraft tilsvarende to-tre ganger kroppsvekten vil gjøre altfor vondt. Løper du barføtt med god teknikk, vil ikke støtet når du treffer bakken være særlig mye sterkere enn når du går.

Et annet vesentlig moment er at fotbuen din vil bli tatt i bruk slik den er skapt for å brukes: Som en fjær som demper støtet. Leddene i resten av benet ditt vil også melde seg som støtdempere. Dermed vil du naturlig løpe på en mer skånsom måte.

Men: Vil du begynne å løpe barføtt eller med sko som gir en treningsopplevelse som er tilnærmet lik å løpe barføtt, krever dette en langsom tilvenningsprosess, advarer forskerne.

Maner til forsiktighet
Daglig leder Tor Fauske i Löplabbet, som selv har kastet seg på barfottrenden, henger seg på advarselen:

- Vi må huske på at vi nordmenn er vant til å løpe med dempede sko, og barfotløping stiller mye større krav til leggmuskulaturen vår. Alt må skje forsiktig og med fornuftig progresjon - det er ikke bare å sette avgårde i fullt tempo. Løp først én kilometer og se hvordan kroppen din reagerer, så kan du gradvis øke lengde og fart, sier han.

Alle som ønsker å satse på barfotløping kan klare det, mener Fauske.

- Normalt trente personer vil bruke tre-fire måneder på å gå over fra ordinære løpesko med god demping til barfotsko. Men det er tøffere for en løper som er stor og tung enn en liten og lett løper, sier han.

Det beste med de spesielle barfotskoene - som for eksempel Vibrams Five Fingers og en Terra Plana-modell - er at det fokuseres mer på løpeteknikk. Det er Fauske glad for.

- Teknikktrening
- Dermed kan du bruke barfotsko til teknikktrening for å styrke muskler og ledd, mens du bruker vanlige løpesko hvis du har lyst til å dra på litt, sier han.

Löplabbet har nå droppet all kategorisering av løpesko i normalpronasjon, overpronasjon, lettvekt, terreng og så videre. Heretter selger forretningen bare mange forskjellige typer løpesko ordnet etter ett eneste kriterium: Stabilitet. Fra de mest stabile skoene til - nettopp - barfot.

Tor Fauske spår et kraftig oppsving i salget av barfotsko våren og sommeren 2011.

- Vi har solgt 200 par siden ifjor høst, og vi ser at denne trenden blir mer og mer populær. Men jeg tviler på at det vil ta av helt. Vi kommer ikke til å selge 10.000 par, for å si det sånn. Likevel er det en voksende trend, sier han.

Ingrid Kristiansen er enig i at løpesko ikke må være oppbygd så mye at man mister grepet til underlaget.

- Jeg vil absolutt anbefale å kjøpe sko med liten demping for å få god kontakt med bakken, men i dag finnes det så mange gode lette løpesko at man ikke behøver å kjøpe seg Five Fingers eller andre barfotsko med ekstremt tynne såler. Er du vant til å gå fire-fem mil på ski og så går rett over på barfotsko til våren, vil det ta mindre enn 14 dager før du er skadet, advarer Ingrid Kristiansen.

Du behøver ikke barfotsko for å få bedre løpeteknikk, understreker hun.

- Alle må lære seg å løpe riktig. Altfor mange flabber avgårde med feil teknikk, men da trenger de hjelp. Få tips av løpeeksperter for å lande på forfoten i stedet for hælen, råder hun.

- Utstyrshysteri
Kristiansen mener dessuten at barfotløping tenderer mot en ny type utstyrshysteri:

- Her i Norge er vi så ekstremt opptatt av det siste og dyreste på utstyrsfronten at det ikke vil forundre meg om vi hiver oss på denne trenden også. Mitt råd er klart: Hold deg unna! Det er greit nok å prøve barfotløping, men hvis du virkelig skal ha glede av å løpe, er ikke barfotløping greia. Vil du bli en bedre løper, må du fokusere på å komme deg ut på veien og jobbe med saken - ikke hekte deg opp i at du trenger en ny type sko, sier Ingrid Kristiansen.

- Ble frelst
Camilla Klette (28) fra Stavanger kom over flere artikler om at barfotløping var mer skånsomt og naturlig for kroppen og endte opp med å kjøpe et par Vibrams Five Fingers.

- Jeg syntes de var kjempekule, men også utrolig snodige - og var veldig usikker på om de var gode å løpe i. De ser jo ikke akkurat veldig solide ut og har null demping. Men etter at jeg begynte å løpe med dem, har jeg vært helt frelst, selv om jeg kjenner hver minste lille stein, sier mosjonsløperen Camilla Klette, som pleier å løpe to-tre ganger i uken.

- Skoene er fantastisk gode å springe i, og jeg har blitt tvunget til å endre løpeteknikk. I dag er jeg langt mindre plaget av kneskader. Man får en herlig kontakt med underlaget og det kjennes ut som du løper helt uten sko. En enorm frihetsfølelse! sier 28-åringen, som tilføyer at Five Fingers ikke akkurat er en vintersko.

- Men jeg tar dem frem igjen så fort våren kommer, for jeg er veldig positivt overrasket over barfotskoene - og skal garantert fortsette med barfotløping. Mange flere burde prøve, for nå har jeg innsett at gode løpesko ikke er ensbetydende med god demping. Jeg bryr meg ikke om demping lenger i det hele tatt. Det viktigste er å løpe med riktig teknikk, og Five Fingers hjelper meg å fokusere på å løpe riktig, sier Camilla Klette.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Basistrening aller viktigst

Løper på jobb med full lønn

10 veier til suksess med treningen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Kom i form med DN Aktiv klubb