Her følger en beskrivelse av en nokså spesiell dame på 53 år: Hun mener hun burde vært på sykkellandslaget, at hun blir aldersdiskriminert. Hun påstår at ingen i Norge har trent mer enn henne noensinne. Hun trente halvannen time hver dag mens hun var høygravid med sine to barn. De har igjen fått barn. Hun kalles derfor «bestemor», men er likevel blant landets raskeste syklister.
Bestemor ble også olympisk mester på skøyter for drøyt 30 år siden. Hun ser på seg selv som et forskningsprosjekt: Hvor gammel er det mulig å være mens du fortsatt er på topp i sport? Langt over 60, mener bestemor, som heller ikke tror Thomas Alsgaard (snart 42) har tatt sin siste VM-medalje.
– Du, vet du hva? Jeg ser faktisk ingen begrensninger, sier Bjørg Eva Jensen.
For fem år siden bestemte hun seg for å begynne å konkurrere på sykkel igjen, og hun ble raskt en av de beste i landet.
Trener med menn
Med en solid dose talent og 900 årlige treningstimer er hun nå så sterk at hun heller sykler med de beste mennene i turritt, enn å kjøre norgescupritt for kvinner. Hun mener snittempoet er høyere.
– Jeg vet mye mer om trening enn unge syklister gjør. Stort sett hele livet har jeg trent mye og prøvd og feilet. Nå trener jeg riktig, sier hun, og mener resultatene og treningskompetansen taler for en landslagsplass.
– Men jeg er for gammel. Det er håpløst. Jeg er god nok for å representere Norge i ritt utenlands, men får gang på gang beskjed om at jeg ikke er tatt ut. Det er frustrerende, og det er feil, sier Jensen, som ble ranket som landets beste kvinnelige landeveissyklist i 2011.
«Tåler ikke rykk og napp»
Landeveissjef Stig Kristiansen i Norges sykkelforbund har følgende forkl#229 på hvorfor Bjørg Eva Jensen og andre «eldre» syklister ikke får representere Norge internasjonalt.
–De tåler ikke rykk- og nappsykling som yngre utøvere.
– Internasjonalt møter kvinnelige syklister et helt annet nivå, og det er mye rykk og spurter. Dette klarer for eksempel ikke Bjørg Eva Jensen å matche, utdyper han.
Men han legger kjapt til at Jensen har beundringsverdig kapasitet.
– Hun er fantastisk. Og det er flere veteraner som sykler oppsiktsvekkende fort, det ser vi også på herresiden. Det er i temposykling de gjør det best. De kan holde høy fart lange, men når det rykkes så faller dem av, sier han.
Birkendebut
Bjørg Eva Jensen Jensen er ikke alene om å trekke snittalderen på de beste kvinnelige syklistene opp. Franske Jeannie Longo (55), som tidligere er ranket som verdens beste, er fortsatt aktiv og i verdenstoppen. Gunn-Rita Dahle Flesjå (40) ble i sommer verdensmester i terrengsykling. Statoil-forsker Cecilie Gotaas Johnsen (37) ble Norgesmester på fellesstart i år. Hun startet med aktiv sykling da hun var 34. Under tempo-NM i Grimstad i år var snittalderen på de fire første rytterne 38 år. Til helgen debuterer hun i Birkebeinerrittet, men har ingen forhåpninger om topplass der.
– Jeg sliter nok i terrenget, men grusveier skal passe meg bra, sier hun.
– Sykling er ingen vanskelig teknisk idrett, og passer således perfekt for voksne mennesker, forklarer Bjørg Eva jensen.
– Rent fysiologisk tror jeg ikke alderen er noen hindring så lenge man har god generell helse. Man mister kanskje noe eksplosivitet og styrke, men utnyttelsesgraden, altså utholdenheten din og evnen til å utnytte oksygenopptaket, tror jeg blir sterkere med årene. Slik fungerer det ihvertfall for meg, og dette merker jeg spesielt på temposykling, sier Jensen.
Også taktiske evner blir bedre med årene tror hun.
– Ja, både når det gjelder trening og taktikk under ritt. Man tenker annerledes enn 20-åringene. Er kanskje mer sikre på oss selv.
- Men hvordan orker du å motivere deg til å trene så mye? Et slikt liv har vel en utløpsdato?
– Nei det tror jeg ikke. Jeg er 53, men føler meg langt yngre. Folk tror kanskje jeg er litt gal, men så lenge helsen holder så vil jeg påstå at jeg bare så vidt har begynt, sier Jensen.
– Jeg skal i alle fall holde meg på dette nivået så lenge jeg klarer.