Det 94 kilometer lange Birkebeinerrittet byr på opp- og nedturer. Nytt i år er et eget telt like før Kvarstad der et motivasjonsteam skal gjøre alt de klarer for å få deltakere til ikke å bryte.
- Teamet kommer til å stå ved Bjønnåsen Hyttegrend, sier informasjonsansvarlig i Birken, Ingunn Kleven, til DN Aktiv.
- Her skal det settes opp et svært telt som syklistene skal gjennom der blant annet massører og en psykolog skal oppmuntre slitne syklister, sier hun.
1100 brøt
Av fjorårets deltakere var det 1100 som måtte bryte. Mange frøs i det ufyselige været mens andre slukøret måtte innse at treningsgrunnlaget ikke var godt nok. Å ta seg helt ut er en egenskap ganske få utøvere besitter. Petter Northug har for eksempel en egen evne til å grave dypt når det virkelig gjelder. Topputøvere må jevnlig ned i kjelleren for å hente fram krefter.
Fjorårets toer i Birkebeinerrittet har flere ganger følt seg totalt utmattet under Birken.
I kjelleren ofte
- Det spesielle med Birken er at man kan gå i kjelleren flere ganger under rittet og allikevel hente seg inn igjen, sier Lars Ragnar Manengen til DN Aktiv.
Løypa har flere slake gruspartier han mener passer utmerket til å restituere og lade opp til neste tøffe parti.
Hva er signalene for at man begynner å gå på en smell?
- At hodet vil, men beina stopper. Da er det kun spise og drikke som hjelper. Ro litt ned og få i deg godt med næring. Kroppen har som regel mye mer å gå på fysisk, sier 30-åringen som sykler for Lillehammer Sykkelklubb.
Noe uvirkelig
Birken eller ei: Skiløpere har også god erf#229 med å gå i kjelleren.
Sølvvinneren fra 15 kilometeren i Holmenkollen i vinter, Eldar Rønning, hadde sin tyngste opplevelse da han vant første verdenscupseier i Kuusamo for noen år siden.
- For min del handler følelsen om å ta seg ut om å gå fortere enn du klarer. Det er noe uvirkelig som skjer. For mange kan det sikkert være at man kan oppnå et resultat en aldri før har klart, men nå har sjansen. Da glemmer man alt, sier trønderen til DN Aktiv.
- Ikke vondt
Hvis Rønning er i god form mener han det ikke gjør vondt å gå i kjelleren.
- Smertene kommer etterpå. I mål. Du klarer ikke stå på beina. For min egen del er det faktisk et godt tegn på at jeg er i form. Hvis ikke sliter jeg med å ta ut alt, og smertene er veldig konkrete der og da. I god form kommer alt etterpå, sier Rønning.
Northug: - Ingen vil vite
Akkurat hva som foregår oppe i hodet til Petter Northug når han tråkker til mot slutten av femmilsløp er det ingen som vet. Men i følge ham selv er det alt annet enn en god følelse.
- Det er ingen som vil vite hvordan det er å gå slik i kjelleren. Det er grusomt. Min verste ”ta seg ut”- opplevelse var femmila i VM i Liberec sier skikongen til DN Aktiv.
Få har vært i kjelleren
Sist helg gikk imidlertid fysiolog og Norseman-deltaker Johnny Hisdal ut i DN Aktiv og sa at svært få faktisk har vært skikkelig i kjelleren rent fysisk, og at han tror selv Petter Northug har noe å gå på. Les sakenher.
- Å ta seg ut er et relativt begrep. Veldig få har faktisk vært skikkelig i kjelleren rent fysisk. Sannsynligvis har til og med en mann som Northug mer å gå på, selv om han er en av idrettsutøverne som har denne ekstreme egenskapen, sa Hisdal.
Hva kjennetegner dem som klarer å ignorere trøtthetsfølelsen?
- En ekstrem evne og lyst til å presse hardt. Det er ikke lett å komme dit. Rent fysiologisk vet man ikke helt hva som skjer. Det ligger i grenseland mellom fysiologien og psykologien, sier Hisdal.
Her kan du lese mer om begrepet ”Runners High” - en tilstand beskrevet som magisk.
Les mer om Birken 2011:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.