- Jeg sparer ikke noe på skiutstyr, men jeg bruker ikke penger på så mye annet, sier Kristen Aaby (55) til Dagens Næringsliv.
I 2009 hadde han en inntekt på 3,5 millioner. I 2010 steg det til 4,6. Firmaet hans hugger skog under kraftledninger.
Nordmenn gidder ikke
- Det er ikke mange nordmenn som gidder det nei. Dette er vel den eneste gjenværende formen for manuelt skogsarbeid her til lands, sier han.
Aaby er i langrennsmiljøet kjent som en av de seigeste birkebeinerne. I vinter vant han kanskje den tøffeste klassen - M50. Mannen er et udyr på to tynne ski, og feller konkurrentene som småbjørk under kraftledninger.
Krevende arbeid
Rundt årtusenskiftet fyrte han opp motorsagen og klipte skog under master i hjemkommunen Buskerud. Slikt blir man sterk av.
- I starten drev jeg på selv og det var mange tøffe dager ute i all slags vær. Jeg trengte ikke trene så fryktelig mye ved siden av, sier 50-åringen som har løpt maraton på 2.22.51, og har en femteplass på NM-femmil som bestenotering i skisporet (1991)
Han driver gård og har alltid jobbet mye i skogen. For rundt ti år siden ble flere og flere ryddejobber under kraftlinjer satt ut på anbud.
- Før hadde Statnett sine egne folk til å holde på, men arbeidet er tøft og det var ikke mange som orket å gjøre det for en kjedelig timelønn, sier han oppriktig.
Aaby øynet muligheten til å flerdoble inntekten ved å bli selvstendig næringsdrivende. I 2010 hadde han en inntekt på 4,6 millioner kroner, og er med det den av ”birkentoppene” i klassene 40-60 som tjener desidert mest. Nærmest er Oddbjørn Hjelmeseth som jobber som sponsorsjef for Terragruppen.
"Rydder" hele landet
Aabys firma har hatt ansvar for hogst under kraftledninger fra Lista Fyr i sør til Varangerbotn i nord. Om ikke lenge starter han å rydde under de omstridte mostermastene i Hardanger.
- Vi holder nå på å hogge fra Fardal til Ørskog, og begynner etter hvert på strekningen Sima til Samnanger, sier Aaby som på det meste har disponert 70 latviske skogsarbeidere.
Slik arbeidskraft finner han ikke i Norge.
- Det er ikke det at arbeiderne fra Latvia er så mye billigere enn nordmenn. Det finnes faktisk knapt nordmenn som gidder dette lenger. Skogsguttene jeg har disponert er meget dyktige folk, som tjener firedobbelt her enn i hjemlandet.
Nå går store deler av jobben ut på å administrere. Aaby får ikke mye hogsttid selv.
- Da vi ryddet to kraftlinjer fra Lillehammer til Oslo nylig måtte vi gjennom områder tilhørende 800 grunneiere. Det er ekstremt mye ”pleiejobb” som skal til for å komme oss gjennom, forteller han.
Har du noen konkurrenter i det hele tatt?
- Ja, det finnes flere som driver med dette. Det er hard konkurranse, og det er en meget tøff bransje. Blant annet har et par svenske firmaer gått konkurs i senere tid.
Trener 10 timer ukentlig
Når snøen legger seg, dempes samtidig arbeidstrykket, og han får god tid til å trene.
- Treningsmengdene øker betraktelig. Men jeg overdriver ikke. Ligger kanskje på rundt 10 timer i uken. Jeg var sprekere før da jeg jobbet med motorsagen daglig, sier Aaby som er utdannet agronom.
Nå har Sigdølingen stiftet TK Skogrydding AS sammen med partner Terje Kristiansen. Sistnevnte skal håndtere skogryddingen nord for Trondheim. Selskapet SB Skog er samarbeidspartner på administrasjon og papirarbeid.
Aaby mener det blir vanskelig å utvide virksomheten og bli større enn nå. Men ingenting er umulig for den gjennomtrente 50-åringen.
- Vi har et potensial til å utvide litt på vinterstid når slikt arbeid er vanskelig. Men jeg tror vi nærmer oss maks av det vi klarer å organisere, sier Kristen Aaby.
Her er ligningstallene for de tre beste løperne i klassene fra 40-60 år i Birkebeinerrennet 2011:
DN.no tar forbehold om at listen kan inneholde feil. Klikk på navnelenkene for å se roller i næringslivet.
Sjekk hva de norske idrettstoppene tjente i fjor: Ruller inn sykkel-millioner
Søkkrik på langrennsbølgen
Rike på trening og fettforbrenning
Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.