Nordmenn kjøper PT-er som aldri før.

Daglig leder Bjørn Maaseide i Sats Elixia sliter med å få fatt på nok personlige trenere til å møte etterspørselen i Norge.

- Vi klarer faktisk ikke å få tak i nok PT-er til å dekke etterspørselen i Norge, sier han.

Treningskjeden har budsjettert med en oppgang i PT-salget på ti prosent i 2016 og regner med å omsette for i underkant av 200 millioner kroner i inneværende år. Totalomsetningen forventes å bli 1,3 milliarder kroner.

I fjor utgjorde PT-omsetningen omkring 15 prosent av den totale omsetningen, ifølge Maaseide. En time med personlig trener koster i gjennomsnitt 650 kroner på Sats Elixia.

- Vi har merket stor økning i etterspørselen etter vårt PT-produkt. Kundene ser er at med 10, 15 eller 20 timer trening klarer de fleste å endre sine treningsverktøy på en positiv og varig måte, mener Maaseide.

Mangler 350 trenere

Sjef for personlig trening i Sats Elixia, Atle Arntzen, opplyser at treningskjeden til enhver tid mangler mellom 50 og 100 personlige trenere. PT-yrket nå har blitt en heltidsjobb, forklarer han.

- PT er blitt et fulltidsyrke, men vi finner ikke nok personer som jobber med dette på fulltid. Det er et luksusproblem, men likevel et problem for oss, sier Arntzen.

Også i Sverige og Finland skyter bruken av PT fart. Her regner treningssenterkjeden med økning i omsetningen på henholdsvis omkring 40 prosent og 25 prosent i 2016.

Folk har generelt blitt mer opptatte av både utseendet og prestasjon, tror Maaseide.

- Jeg tror det handler om begge deler, men jeg opplever at folk er mer opptatte av sin egen helse nå enn tidligere, sier han.

Administrerende direktør Paal Hansem i treningssenterkjeden Fresh Fitness.
Administrerende direktør Paal Hansem i treningssenterkjeden Fresh Fitness. (Foto: Kristine Nyborg)

Dobler omsetningen

I likhet med Sats Elixia er treningskjeden Fresh Fitness en del av konsernet Health & Fitness Nordic. Også her er PT-mangel et faktum.

Administrerende direktør Paal Hansem i treningssenterkjeden Fresh Fitness forventer at salget av PT-timer vil øke omkring ti prosent i inneværende år. Det vil utgjøre en omsetningsøkning fra 20 til 30 millioner kroner, anslår han.

- Årsaken til at vi ikke øker mer, er at vi ikke klarer å rekruttere nok PT-er, forklarer Harsem som regner med at årets totalte omsetning vil utgjøre 290 millioner kroner.

Han jobber nå på spreng med å få tak i flere personlige trenere.

- Det er definitivt en utfordring å dekke etterspørselen etter PT, og vi jobber kontinuerlig med å rekruttere flere. Utfordringen er å finne de virkelig gode, mener Hansem.

Treningskjeden Stamina har rundt 50 treningssentre fordelt over hele landet. I 2014 utgjorde totalomsetningen 67 millioner kroner.

Stamina-gründer Jørn Stian Dahl bekrefter at interessen har vært økende de siste fem årene. I år forventer kjeden å doble omsetningen av PT-timer, opplyser han.

PT i bassenget

Men det er ikke bare i treningssentrene vi vil ha oppfølging. På Svømmeakademiet i Oslo selger daglig leder Kenneth Olsen PT-timer så det suser.

- En del velger å bruke penger på privat instruktør for å bli flinkere til å svømme, forteller Olsen som har opplevd en økning på 20 prosent salget av PT-timer i tillegg til å ha økt kapasiteten på svømmekurs for voksne med 40 prosent de siste par årene.

Olsen anser god økonomi en faktor som bidrar sterkt til utviklingen.

- Det henger nok også sammen med at folk gradvis har fått bedre økonomi. I tillegg har det blitt mer vanlig med privattimer, det å bruke penger på trening til seg selv. For 10-20 år tilbake, var det annerledes. Da var det veldig spesielt med privattimer, mens nå er det veldig mye mer vanlig, sier han.

For Olsen er imidlertid PT-salget kun et tilleggsprodukt, ettersom PT-timer kun kan utføres i bestemte perioder når bassenget har ledig kapasitet, forklarer han.

 - Kunne dere ha solgt flere PT-timer dersom kapasiteten i bassenget var bedre?

- Ja, vi kunne solgt flere PT timer med bedre kapasitet i bassenget på ettermiddagstid fra 17-20, men den tiden prioriterer vi til svømmekurs for barn. Vi synes det er kjempeviktig at barn lærer å svømme.

 

Les også: Slåss om heder og digital ære dnPlus

Idrettsstjerner velger stamcellebehandling dnPlus

- Det er ikke olje vi driver med. Det er rake motsetningen  

 

Se DNtv:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.