De beste toppidrettsutøverne har lagt ned hundretusenvis av treningstimer og forberedelser. Men det er flere kjennetegn på de som lykkes i sin idrett. De har også en mental styrke, en opptrent egenskap som er av en helt annen kaliber enn de fleste andres. Men det kan du gjøre noe med.
- Jeg opplever av mange ikke får ut potensialet sitt, sier Cecilie Ystenes.
Hun er mentaltrener for toppidrettsutøvere og gründer av RAW Performance. Ystenes opplever at hovedproblemet til mosjonister er at de ikke har verktøykassen som skal til for å løfte seg mentalt i treningssammenheng.
- Vi tenker hele tiden. Det vil si at hva du tenker vil være med på å sette en føring hvorvidt du opplever trening som positivt og givende, eller det motsatte. Når du klarer å trene hodet til å matche de gode målsettingene med treningen vil du få bedre resultater.
Fire basisteknikker
Du er halvveis i Birken eller et maratonløp. Kroppen vil på et eller annet tidspunkt komme i en presset situasjon der den skriker etter hvile. Den er faktisk konstruert til å sende signalene til hjernen. Men det er da, akkurat da, det handler om å vite hvordan du skal håndtere situasjonen. De fleste gir etter for presset, men det finnes alternativer.
- Du har kraft nok til å presse kroppen ytterligere. Du må bare være forberedt på at følelsen og tankene kommer, og du må ha mentale basisteknikker til å håndtere den, sier Ystenes.
Mentaltreneren har fire grunnleggende ferdigheter hun anbefaler mosjonisten til å trene opp dersom man vil bli mentalt sterkere: Avspenning, indre dialog, en klar målsetning og visualisering.
- Avspenning handler om god pust. Da får du oksygen og det er avgjørende for å holde ut over lang tid, sier hun.
Den indre dialogen handler om at du snakker til deg selv hele tiden, bevisst eller ubevisst.
- Sørg for at du har offensive triggerord eller setninger som du kobler på når det gjelder som mest. Gjør dette til en vane hver gang det svir. Det hjelper i alle fall ikke å si til seg selv at du er sliten. Det vil bare forsterke følelsen av at du vil gi deg.
- Tenk konstruktivt
En klar målsetning er også viktig for å kunne prestere godt. Uten et mål gir de fleste seg lenge før de egentlig trenger, for mål gir mening. Samtidig er det også greit med en porsjon selvinnsikt. For høye mål som ikke kan nås er drepen for selvtilliten. Hvor gode skal vi egentlig tro at vi er?
- Målet er ikke alltid å tenke så positivt, men konstruktivt. Du vet selv når du gjør det skikkelig bra, og du vet når du ikke har hatt god kvalitet på en treningsøkt. Det er en del som tenker at så lenge de tenker positivt så går det bra. Men det er ikke riktig. Du kan tilrettelegge for gode prestasjoner med et offensivt tankesett, men det viktigste er å ha en strategi som du klarer å sette ut i handling. det er det som bygger selvtillit. konstruktivitet og handlinger er nøkkelord her, sier Ystenes.
Den siste basisteknikken handler om visualisering.
- Om du for eksempel skal gå eller løpe et nytt løp vil det kanskje innebære en del nerver. Du har aldri gjort det tidligere. Da kan du se for deg løpet på forhånd. Når du da gjennomfører løpet vil du oppleve mer trygghet og selvtillit fordi du har vært der før, sier hun.
Tren hjemme
En av de store forskjellene mellom toppidrettsutøveren og menigmann er nettopp konkurransesituasjonen.
- Jeg hører sjelden en toppidrettsutøver snakke om stresset rundt konkurransene, men mosjonister virker mer opptatte av å sammenlikne seg med andre. Det kan oppleves stressende. Akkurat her er det mye å hente, man må bli god også i konkurransesettingen. Og det kan man trene seg til, sier Ystenes.
Du trenger ikke engang ha på deg treningstøy for å forbedre deg akkurat her. For kroppen skiller ikke på stresset fra en krevende forhandlingssituasjon på jobben og en 3000-meter.
- Still deg spørsmålet: Hva er det jeg ikke liker å gjøre? Når kroppen blir utsatt for ting den ikke liker, vil du etter hvert endre adferden. Du må rett og slett hoppe ut i ting som er utenfor komfortsonen din. Hold informasjonsmøter, fortell folk om målsetningene dine og strekk den lenger. Både fysisk og mentalt. Du må rett og slett få deg selv til å tenke at stress er fint for deg, det er deilig, at du vokser på det og utvikler deg. Det er den store forskjellen på de som lykkes og de som gir seg. dette vil trene viljestyrke og robusthet muskelen din, sier hun.
Smerte hjelper
Du må også presse deg på treningsøktene, enten det er med joggesko, på sykkelen eller i sporet.
- Tren på situasjoner hvor du kjenner smerte. Og tren samtidig på hvordan du skal håndtere den. når du så kommer i konkurranse og presset kommer, vil du tenke ”dette har jeg kjent og mestret mange ganger tidligere, derfor vil det gå bra». Da vet også kroppen hvordan den skal takle det, sier Ystenes.
En ting som også er viktig å være klar over, er at selv ikke toppidrettsutøvere nødvendigvis tenker at det er så deilig med smerte.
- Det er kanskje urealistisk å tro at du skal rope hurra inni deg når du føler smerten. Men forskjellen på toppidrettsutøvere og mosjonister er at de beste orker å stå i det. De flykter ikke, de fighter, sier Ystenes.
- Det er lett å skylde på den fysiske kapasiteten, men du får mye mer ut av deg selv om du har det mentale på plass. Det er ikke vanskelig. Men det krever kvalitet og kontinuerlig trening.
<a href="http://www.dn.no/dnaktiv/" target="_blank">Er medfødt eller opptrent kondisjon best?</a> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.