En litt for brå takling under fotballkampen, et fall eller en uventet knevridning i alpinbakken og vips! – der røk korsbåndet.

– Det skjer vel så ofte mosjonister i bedriftsidretten og familiefaren som står alpint i påsken som toppidrettsutøvere, sier fysioterapeut Ingrid Eitzen (38).

Når pasientene i ettertid forteller at de hørte en slags poppelyd og kjente at noe ble «helt feil» inni kneet, ringer bjellene hos Eitzen.

– Rundt 4000 mennesker skader korsbåndet årlig. Dessverre er altfor få klar over at symptomene leges raskere og bedre med tøff og riktig styrketrening enn med hvile og humping på krykker.

Tøff trening hjelper
Ingrid Eitzen, som er tilknyttet både Norsk Forskningssenter for Aktiv Rehabilitering (NAR) og Hjelp24NIMI, har gjennom et eget forskningsprosjekt funnet ut at tøff styrketrening og avanserte balanseøvelser kan få personer med korsbåndskader raskere tilbake i normal aktivitet. Også pasienter som skal opereres vil få et bedre resultat dersom de trener riktig i forkant. Resultatene fra studien er publisert i «Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy».

 

Gjennom et eget femukers program testet Eitzen og kollegene effekten av rehabilitering med vekt på intensiv styrke- og balansetrening. Programmet, som innebærer styrketrening to-tre ganger i uken samt balanseøvelser hver dag, resulterte i betydelig bedret knefunksjon, både hos dem somhos de som ble operert og hos dem som klarte seg uten operasjon.

- Ikke vente
Å sette seg ned for «å vente og se», slik mange får beskjed om av legevakt eller fastlege ved mistanke om en korsbåndskade, er ifølge Eitzen et feilslått råd.

– Når du skader kneet skal du ikke vente, men trene! Selve korsbåndet er røket, det kan man ikke påvirke ved trening – men muskulaturen kan i høyeste grad stimuleres. Etter bare en til to ukers avlastning starter muskelsvinnet – og har man først mistet muskelstyrke tar det tre ganger så lang tid å gjenvinne den til samme utgangspunkt.

Hun understreker at treningen må skje under kyndig veiledning, fortrinnsvis av en fysioterapeut som har erf#229 med korsbåndskader.Riktig styrke- og balansetrening har vist seg å ha god effekt på flere typer idrettsskader.

Les også: Slik beholder du muskelstyrken

Ifølge Eitzen er prinsippene de samme både ved akutte skader og skader som har oppstått over tid: Først må man eliminere eventuell hevelse og smerte og få tilbake god blodsirkulasjon. Deretter gjelder det å gjenvinne balanse og stabilitet ved å styrke de riktige musklene.

– Det nye i denne studien er at vi viser at det å trene spesifikt og tilpasset er viktig også i den tidlige fasen etter at skaden har oppstått. Så snart hevelsen er borte og pasienten har gjenvunnet evnen til å bøye og strekke kneet fullt ut starter man med ganske tøff styrketrening og krevende balanse-øvelser.

Tar tid
Et avrevet eller skadet korsbånd er en akutt og komplisert skade. Pasienter som ikke legges under kniven må regne med opptrening i minst tre-fire måneder, mens pasienter som opereres må belage seg på to til fire måneders trening før operasjonen – deretter 9-12 måneders rehabilitering.

– Om man bør opereres eller ikke, avhenger i stor grad av alder og hvilke aktiviteter man ønsker å drive med. For mange av de yngste pasientene, eller for toppidrettsutøvere som vil fortsette å konkurrere, anbefales ofte operasjon. For noe eldre pasienter, eller pasienter som kan leve greit med et tilpasset og litt redusert aktivitetsnivå, kan det være like greit å erstatte operasjon med ren trening.

– Etter opptrening er det som regel fullt mulig å både løpe, sykle og gå på ski uten korsbånd. Man bør primært ikke drive med idretter og aktiviteter som utsetter kneet for store vridningsbelastninger. For en birkebeiner i 40-årene er behovet for operasjon dermed normalt mindre enn for en 16-åring som vil satse videre på håndball.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Styrke for de tøffeste

- Glem vekter, gjør pushups

Treningen som svir av flest kalorier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb