–Det er for få som tør å utfordre seg selv, sier Henriette Salvesen (58).

Den prisbelønnede arkitekten triller rolig bortover grusveien på sin nyinnkjøpte Specialized-sykkel. Hun mener flere med revmatiske sykdommer bør tørre å satse mer på fysisk aktivitet.

– Bevegelse er lurt. Folk blir sittende stille fordi ting gjør vondt, men ofte går smerten over bare man kommer i gang, sier hun.

Selv klarer hun ikke å åpne en brusflaske. Likevel er grepet hennes rundt sykkelstyret fast. Salvesen tror ikke trening er skadelig for leddene og mener mange er for forsiktige. Det er Marit Figenschou enig i.

– Jeg har stilt på startstreken og følt meg elendig, men det er bare å komme i gang, så blir det bra, sier hun.

– Trening er som smertestillende i tillegg til vanlige medisiner, legger Salvesen til.

 

Lar seg ikke stoppe
Både Salvesen og Figenschou fikk diagnosen revmatoid artritt, eller leddgikt, for over ti år siden.

– Det er en mental prosess å få en slik diagnose. Jeg opplevde at tilbudet man fikk fra helsevesenet kun var tilrettelagt for gamle damer som skulle stå og vrikke seg i vannet, sier Salvesen.

Siden den gang har hun seilt over Atlanteren og deltatt i ski- og sykkelbirken flere ganger – på tross av legenes advarsler og lunkne holdning til trening.

– Jeg ble møtt av et helsevesen som mente jeg skulle forholde meg passiv om det gjorde vondt i et ledd. Dette har jeg utfordret helsevesenet på i alle disse årene, sier Salvesen.

Figenschou har heller ikke latt seg stoppe av sykdommen. I tillegg til leddgikt, har hun osteoporose og artrose og hun har tidligere hatt en kreftdiagnose. Hun har besteget fem av verdens høyeste fjelltopper og gått til Sydpolen, hvor hun i etterkant ga ut boken «Til Sydpolen. Ingen bragd».

 

– Det er ikke diagnosene i seg selv som har vært verst, men reaksjonen i etterkant. Jeg var fortvilet, redd, usikker, utrygg og mistet grepet på meg selv. Grunnmuren i livet raste ut og jeg kom i en identitetskrise. Fra en sterk yrkesidentitet, måtte jeg stille spørsmålene – hvem er jeg nå og hva nå?

– Jeg har måttet bygge ny grunnmur og ta regi på mitt eget liv. I starten var det diagnosene som eide og kontrollerte meg, nå er det jeg som eier og kontrollerer dem, sier hun.

Birkendeltagelse i gave
Nå er de igjen klare for Birken. Denne gang sykler de under lagnavnet «syktAKTIV». Klistremerker med logoen er klistret på drikkeflaske, hjelm og sykkelbukse.

– Ideen om lagnavnet kom etter noen møter hos Revmatikerforbundet, sier Figenschou.

Norsk Revmatikerforbund har hele våren samarbeidet med de to spreke damene for å motivere andre med lignende plager.

– Vi har arrangert samlinger for en gruppe unge voksne i alderen 18–40 med ulike revmatiske diagnoser, muskel- og skjelettplager, sier Ingvild Mørkved i Norsk Revmatikerforbund.

Pilotprosjektet har blitt godt mottatt, og mange unge har hentet inspirasjon til å se på livene sine på en ny måte, og oppdage mulighetene som finnes, ifølge Mørkved.

– Drømmen er å få med flere til å sykle Birken, men det viktigste er å vise hvor stor glede revmatikere kan få av fysisk aktivitet, sier Salvesen.

Selv syklet hun for å bygge seg opp etter at hun fikk diagnosen. I 50-årsgave ga hun seg selv en spesiell presang – deltagelse i Birken.

– For å ha et mål og noe som motiverte ga jeg meg selv denne presangen, sier Salvesen, som nå er klar for sitt niende Birkenritt.

Les flere saker på DN Aktiv

Kritisk til doptesting av 50 år gamle mannfolk

Har endret rittregler etter fjorårsbråket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.