Tre og tre blir de ropt opp på scenen i Håkonshall, Lillehammer. Landets sprekeste skiløpere i aldersbestemte klasser. I salen høres lett sliten murring. Flere hundre mosjonister beveger seg opp mot scenen. Hvem er disse klassevinnerne egentlig? Utstyrsfanatikere med bedre ski en alle andre? Menn 50 til 55 blir ropt på scenen. Vinner er Knut Beck Engebretsen, flere ganger omtalt i disse spaltene. Han smiler, er godt fornøyd. Hilser på likesinnede.
– I all beskjedenhet så tror jeg at jeg er veldig heldig med arvematerialet som skiløper. Men du skulle sett meg male og tegne.
Av samtlige klassevinnere DN snakket med etter rennet var det Engebretsen som skilte seg mest ut. Oppvokst i hovedstaden. Og overbevist om at lørdagens triumf skyldes riktig genblanding.
Forkl#229en er lang og grundig. Her er kortversjonen:
– Min mor var aktiv alpinist som ung, men skadet seg og sluttet. I 40-årene tok hun frem skiene igjen, men da ville hun gå turrenn. Skaden medførte at hun aldri kunne løpe. Allikevel ble hun raskt en av verdens beste turrennløpere. Far var også i svært god form, men han var mer sterk. Broren min Andreas ble nummer fem i klassen i dag, vi er jevngode.
– Jeg trener ikke mer enn kameratene, men får bedre resultater for det, sier Engebretsen.
Merket på tvillingene
I DN forrige torsdag fortalte tvillingbrødrene Arne og Helge Klungland om sine oppsiktsvekkende fysiologiske likheter. Begge er professorer i genetikk, bor på hver sin kant av landet, trener ulikt, men går akkurat like fort på ski og har målt identisk oksygenopptak. I Birken lørdag skjedde vel det som kan regnes som en liten sensasjon fra den kanten: Arne slo Helge med cirka 20 sekunder, og krampa tok dem ikke på samme punkt i løypa – det skilte flere kilometer.
– Arne kom først. Det har aldri skjedd før, sier Helge når DN møter dem i målområdet.
– Jeg fikk krampe etter 29 kilometer. Arne fikk det etter 35. Vi passerte likt på alle målestasjonene før mål, men jeg måtte gi tapt. Det var tungt og tiden vår er dårlig. Vi er skuffa, sier han.
To timer senere tar tvillingprofessorene kontakt med DN igjen. De har sjekket resultatlistene.
– Vi klarte jo merket med 15 minutter. Vi ble lurt av den svake tiden. Nå er vi strålende fornøyde.
Klassevinnerne
Vitenskapen viser at så mye som 50 prosent av kondisjonen er medfødt. DN spurte klassevinnerne hvordan de vurderer sitt genetiske opphav opp mot prestasjonen i Birken:
M70 – Ola Kvaale (03:39:58)
Oppvokst på gård i Orkdal, Trøndelag.
Foreldrene mine var ikke aktive skiløpere, men begge hadde i alle fall god helse og levde til de var 96 år. Jeg er usikker på om vi har spreke gener i familien, men uansett tror jeg oppveksten har alt å si for kondisjonen din. Jeg har vært aktiv hele tiden. Jeg tro ikke det har gått en eneste dag uten at jeg har vært svett. Arbeidet med kroppen og tråkket mine egne hoppbakker. Så når jeg begynte å gå turrenn i voksen alder hadde jeg et kjempegrunnlag.
Menn Elite – Anders Aukland (02:42:38)
Oppvokst i et vanlig boligfelt i Tønsberg.
Begge foreldrene mine var aktive i idrett. Jørgen, Fredrik og jeg har alltid drevet med idrett. Jeg er overbevist om at forskningen tegner et riktig bilde av kondisjonen. Men det aller viktigste for er at det fra generasjon til generasjon overføres en glede for å trene. Det skal være gøy, ellers spiller det ingen rolle hvilke gener du har fått.
K18-19 – Ingeranne Strøm Nakstad (03:25:23)
Oppvokst på Byåsen i Trondheim
Hele familien min er aktive på ski. Jeg har en søster som også konkurrerer og faren min var også konkurranseløper. Vi har garantert idrettsgener i familien.
M18-19 – Johan Hoel (02:49:57)
Oppvokst på gård på Romerike
Jeg har spreke foreldre, men ikke Birken-aktive foreldre. Det er vel mer gårdsmuskler og fysisk sterke. I tillegg er broren min også skiløper.
K40 – Astrid Kristin Ruud (03:24:30)
Oppvokst på gård i Snertingdal, Gjøvik.
God kondisjon handler om tålmodighet. Man må være fysisk aktiv i svært mange år for å oppnå gode resultater. Arvematerialet er nok også avgjørende. Faren min var konkurranseskiløper og holdt et høyt nivå. Han er fortsatt sterk og har god helse.
M45 – Anders Bergström (03:00:47)
Oppvokst i en liten landsbygd i Helsingland, Sverige.
Ja, jeg har nok kondisjonsgener! Begge foreldrene mine var aktive skiløpere. Min far var en av de beste juniorløperne i distriktet. Jeg har alltid trent. Var også på det svenske landslaget på 90-tallet.
K50 – Berit Vestermo (03:39:23)
Oppvokst på gård i Grong, Namdal, Nord-Trøndelag.
Kondisjonsgener ja! Min far var OL-deltager i langrenn i 1956 (Birger Vestermo). Det har alltid vært naturlig for meg å trene og arbeide med kroppen. Men når det er sagt, så er jeg jo oppvokst i midt i landets langrennsmekka. Det kommer en del verdensmestere fra dette området, Pål Tyldum og Frode Estil blant annet.
M50 – Knut Beck Engebretsen (03:04:57)
Oppvokst i Oslo
Se hovedsak!
K55 – Annie Ristebråten (04:04:32)
Oppvokst like utenfor Fagernes, Valdres.
Jeg tilhører nok den generasjonen som jobbet mye med kroppen som ung. Foreldrene mine var veldig spreke, men har ikke vært aktive skiløpere. Jeg har alltid trent litt, men det er først de senere årene jeg har konkurrert.
M60 – Bredo Glomsrød (03:13:34)
Oppvokst i Halden og Fredrikstad.
Det har vært en del idrettsfolk på min fars side. Broren min er også aktiv på ski og sykkel. Jeg tok en muskelbiopsi på Idrettshøyskolen for noen år siden som viste at jeg har 75 prosent utholdende muskelfibre. Jeg gikk ikke på ski som ung, men vi har vært en svært aktiv friluftslivsfamilie. Siden jeg er fra Østfold så har jeg staket mye på rulleski de siste årene. Jeg gikk Birken på blanke ski og merker at jeg ikke blir så andpusten når jeg pigger som når jeg går diagonal. Ergo: gode kondisgener – ja, men jeg tror miljøet har hatt mer å si for denne seieren.
M30 og 2. plass i eliteklassen – Eldar Rønning (02:42:51)
Oppvokst i villa på Skogn.
Jeg er ikke oppvokst på gård, men har jobbet veldig mye på gård. Hele familien er svært aktive og det gjelder også generasjonene bakover. Tante var world cup-løper. Det er vanskelig for meg å si noe om arvematerialet, men det som i alle fall er sikkert: å vokse opp på Skogn betyr at du driver med idrett. Så enkelt er det. Skolen ligger jo midt i en åker. Det finnes heller ikke noen Deli de Luca å jobbe på.
Blodig ærlig: - Dette handler om anerkjennelse
- Hadde jeg ærlig talt ikke trodd for noen uker siden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.