Det dukker stadig opp forskningsrapporter som påstår at tøying er unødvendig, men det er ingen tvil om at tøying har en viktig misjon, sier idrettsfysioterapeuten og terrengsyklisten Heidi Sandstø.
- Tøying øker bevegeligheten og reduserer faren for skader, sier Sandstø, som er utdannet innen ’athletic training’ i USA, med spesialisering i forebygging og behandling av idrettsskader.
- Det er forskjell på uttøying og bevegelighetstrening.Tøying har til hensikt å redusere muligheter for skader, som for eksempel overbelastning. Bevegelsestrening er øvelser som gir varig økning av bevegelsesutslag, forklarer Sandstø.
Når bør man tøye?
Det er ikke uten betydning når man velger å tøye. Enkelte sverger til å tøye både før, under og etter en treningsøkt. Det mener Sandstø er unødvendig, og i visse tillfeller også ugunstig.
- Å tøye før en treningsøkt har liten til ingen betydning. Faktisk kan det innvirke negativt på prestasjonene i for eksempel høydehopp. Årsaken er at muskelen mister litt av motstandskraften under tøying.
Statisk eller dynamisk
Det er spesielt den statiske tøyingen som er ugunstig før en økt der det kreves eksplosiv muskelkraft.
- Dynamisk tøying er bedre før trening, spesielt hvis man av ulike årsaker har innskrenket bevegelighet på grunn av skade eller lignende, men da innenfor det normale bevegelsesutslaget, sier Sandstø
Mot smerter
Mange som trener hardt og aktivt kan oppleve plutselig smerte eller stivhet under for eksempel et løp. Dette har Heidi Sandstø selv erfart.
- Det hender det biter litt i knehasene. Det kan det være mange årsaker til. Min siste opplevelse var i forbindelse med en løpetur på hardt underlag. Dette kan skyldes en overbelastning av muskelen. Elastinet i bindevevet rundt muskelfibrene kan bli uorganisert og miste noe av sin elastisitet. Og det skjer mikroskader i muskelvevet. Hvis man da ikke er påpasselig med å tøye kan kollagenet øke her.
Bra for eldre
Mange skylder på alderen når de merker stivhet. Det er tull, mener Sandstø.
-Forskning viser at eldre er like mottagelige for tøying og styrketrening som yngre. Mange opplever økt stivhet med alderen, og det vi kaller ’gammelmannsgange’, som skyldes stive hofteledd. Det kan man lett forebygge med tøyning som gjør muskelen mer elastisk.
- En myk gange gjør deg også ’yngre’ og mer funksjonell. Tenk at du skal kunne gå i trapper og ulendt terreng også når du er gammel, sier hun.
15 sekunder
Å tøye er kjedelig, synes mange, men den gode nyheten er at det er gjort på et blunk.
- Forskning viser at det er liten forskjell i effekten om du tøyer 15 eller 30 sekunder. Selv holder jeg strekken i ca 20 sekunder. Det bør de fleste klare, sier Sandstø.
Blodsirkulasjon
Foruten å gjøre muskulaturen mer elastisk, er tøyning bra for blodsirkulasjonen. Da er også små tøyingsøvelser ved kontorpulten bra.
- Hodepine og plager i sener og ledd ved for mye stillesitting foran en PC kan avverges ved hjelp av mikropauser. Ta en langsom hoderulling, strekk armene og ryggen og kjenn at blodsirkulasjonen reduserer trykket på nerver og blodårer, anbefaler Sandstø.
Varm opp
Man bør varme opp før man starter med uttøying. Dette trenger ikke nødvendigvis å bety at man er nødt til å varme opp de store muskelgruppene med løping eller lignende.
- Det viktigste er at muskelen er lokalt oppvarmet og forberedt på tøyingen. Den beste oppvarmingen kan derfor være å la muskelen kontrahere seg mot en motstand. Hvis man starter med lett motstand og øker gradvis er dette en god oppvarmingsmetode. Bindevevets evne til å forlenges avhenger av temperaturen, og ved god temperatur er det mindre muligheter for mikroskader i muskel og sene, forklarer Heidi Sandstø.
Hun anbefaler å tøye spesielt forside og bakside av lårene, hofteleddsbøyerne, setemuskulaturen og leggene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.