- Vi har heldigvis ikke «merket» i Holmenkollmarsjen som i Birken. Det hadde nok blitt altfor tøffe tidskrav i år, sier rennleder Ole Kristian Sørland.
Lørdag er det duket for den 40. utgaven av Holmenkollmarsjen. 7000 er ventet stil start, og startfeltet har aldri vært sterkere.
Mest sannsynlig går hele VM-laget på femmila, med unntak av Petter Northug, Holmenkollmarsjen. Det er ikke tilfeldig, ifølge sportssjef i Skiforbundet Vidar Løfshus.
– Rennet er langt, hardt og har en profil som gjør at det passer bra for femmilsløperne i oppladningen mot VM, sier han.
Kan bli vanskelig å vinne
Det er trenerne Trond Nystad og Steinar Mundal som anbefalte de fire løperne Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Petter Eliassen og Tord Asle Gjerdalen å stille i mosjonsrennet. Men at det blir seier på en av dem, er langt ifra sikkert tror Løfshus.
– De skal nok få kjempe de som skal slå løperne våre, men det kan fort skje at en av disse proffe turløperne har sjanse. At en VM-medaljør har fått bank i et mosjonsløp i forkant av mesterskapet har skjedd før. Bare spør Thomas Alsgaard, sier han.
Går på treningsski
For å tone ned favorittstemplet til guttene presiserer han at de ikke får hjelp med ski eller andre forberedelser.
– De stiller nok med treningsski, og jeg regner med de må smøre selv. Men litt fordel må jo mosjonistene få, sier Løfshus med et smil.
– Så de kan ikke smøre ski?
– Joda. Men jeg tror nok noen av langløperne klarer å følge dem. I alle fall et stykke.
Det er løperne med familier som stiller i Holmenkollmarsjen. Altså de som ikke drar til høyden i oppladningen til VM, men heller forbereder seg i hjemlige omgivelser. De nevnte løperne starter i dag treningssamling i Oslo og Holmenkollmarsjen er bare en av hardøktene de skal gjennomføre. Løperne skal blant annet ut på en ny skøyteøkt lørdag kveld etter det 56 kilometer lange skirennet.
– Jeg håper de uansett er med på å prege arrangementet. Vi synes jo det er flott at så mange mosjonister stiller i slike tøffe turrenn. Sikkert gøy å teste formen mot noen av verdens beste skiløpere, sier Løfshus.
– Vi har jo ingen egen eliteklasse så disse løperne blir spredt ut i sine respektive aldersgrupper. Det er ekstra stas at så mange gode løpere kommer, sier rennleder Sørland.
Sterke mosjonister
Men landslagsløpere eller ikke, nivået blant turløperne ellers er også merkbart bedre enn før. Sørland som har hatt kontroll på seedingen til rennet er overrasket over hvor fort mosjonistene går på ski. For å komme med i pulje 1 lørdag, der det starter 250 løpere, er kravet at du ifjor måtte gå Birken fortere enn 03.05,58.
– Da snakker vi om folk som går fort på ski, sier Sørland.
– Slik fortsetter det. Pulje to har maksimumstid i fjorårs-birken på 03.14,49. Det er også raskt. Mosjonister trener seriøst – det er i alle fall sikkert, sier Sørland.
Rennet byttet i år tilbake til gamlenavnet etter flere år som Holmenkollen Skimaraton.
Det er meldt meget gode skiforhold, sol og rundt ti minusgrader i traseen på lørdag.
- Bruk store trinser!
Magnus Kolstad fra Swix mener forholdene ser ut til å bli optimale lørdag. Det er derfor ingen grunn til å stresse ned i smøreboden og bruke for mye tid på skiene.
– Velg en kald glider med akkurat så mye fluor du ønsker. På festesiden går det mot grønn grunnvoks og blå smurning. Det kan egentlig ikke bli lettere. Det beste tipset vi kan gi er å ikke finne på noe nytt. Smør som du gjør på søndagstur, sier Kolstad.
Han har riktignok ett tips: bruk store trinser.
– Spesielt hvis du har en del puljer foran deg. Det er kommet en del nysnø den siste tiden, så det blir fort løst i løypene når flere tusen har passert. Selv Jørgen Aukland bruker ofte større trinser enn vanlig i turrenn fordi han er avhengig at de ikke går gjennom. Har du mulighet til å bytte, ville jeg absolutt vurdert å gjøre det før Holmenkollmarsjen, sier Kolstad.
DN Aktiv er til stede i Holmenkollen og kommer med fyldig reportasje lørdag formiddag
Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.