- Det er rett og slett mange treningsråd som ikke gir noen effekt, sier professor i idrettsfysiologi Jostein Hallén ved Norges idrettshøgskole.
Han mener årsakene til manglende resultater til tross for et høyt antall timer med trening kan være mange.
- Forkl#229en kan variere etter hvilke resultater folk er opptatt av, for eksempel om de vil øke muskelstyrke eller kondisjon, eller gå ned i vekt, eller løpe fortere på en gitt distanse, sier Hallén.
En viktig variabel er hva folk faktisk gjør i forhold til hva de sier de gjør.
- Det varierer ganske mye. Det er veldig vanlig at folk overrapporterer det de faktisk gjør, sier han.
Det gjelder både hvor ofte man trener og hva man trener og hvor hardt man tar i under treningen.
- Det er kanskje slik at man har planer om å trene 4-5 ganer i uken, men så blir det veldig ofte unntak. Overrapportering og ikke minst overvurdering av hva man gjør er én faktor, sier Hallén.
Født sånn
En annen faktor er genetikk.
- Det er faktisk slik at noen responderer bedre på trening enn andre, sier idrettsfysiologen.
Derfor lurer mange på om de kan finne ut om de en som responderer eller en som ikke responderer. - Det er ikke slik at man enten responderer eller ikke responderer. Det er hele spekteret, der noen responderer veldig mye, mens andre responderer mindre, sier Hallén.
Dette avgjøres av en bestemt av genetikk, og gjelder både muskelstyrke og kondisjon. Sånn er det bare. Gode nyheter for noen. Litt dårligere nytt for andre.
Noen må altså trene litt hardere for å oppnå de samme resultatene?
- Ja, det er riktig. Og kanskje til og med om man trener hardere, så er det ikke sikkert man oppnår helt det samme resultatet som kameraten. Det kan være ganske stor forskjell her, sier Hallén.
Les også: Gener avslører risiko for hjertestans
Treningseffekt flater ut
Den kanskje viktigste faktoren blir undervurdert, mener professoren.
- Det er mangel på progresjon i treningen, sier han, og forklarer;
- Hvis du starter å trene, så vil ofte treningseffekten komme ganske raskt, i løpet av noen uker til noen måneder. Men etterhvert vil treningseffekten avta. Om man da ikke trener mer, eller hardere, så vil ytterligere effekt utebli, sier Hallén.
- Det opplever nok folk som veldig frustrerende.
Ved å endre treningsregimet, for eksempel trener hardere, mer eller gjøre noe annet kan man oppnå en ny økning, ifølge professoren.
- Men det finnes grenser for hvor mye slike supermosjonister kan trene, og hvor mye de kan skru til, sier Hallén.
Les også: Råsterk med skogen som treningsstudio
At kurven på treningseffekt flater ut gjelder for alle.
- Dette er helt likt på alle nivåer, på elitenivå også, så trener folk år etter år etter år, uten å få noen fremgang, sier han.
Midlertidig tatovering skal hindre utøvere å møte «veggen»
Eliten slakter Birkens startordning
- Tøffere med reality enn roing
Birken-kvinnene holder koken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.