DN har tidligere skrevet at opptil 30 prosent av alle som prøver seg som personlige trenere hos landets største treningsenterkjede ikke lykkes.

Høye krav til timelevering og mangel på fastlønn gjør jobben krevende og vanskelig, mener personlig trener Kristin Rosebø (36).

For tre år siden valgte hun selv å si opp pt-jobben - etter 13 år i Sats Elixia-systemet.

Les mer: Frank-Idar tjener over en million i året som pt

Treningskjeden har nå innført minimumskrav om 60 leverte pt-timer i måneden for sine trenere, men vil helst ha opp mot 100 pt-timer.

I tillegg ønsker Sats Elixia seg trenere med minst ett års utdannelse, men vil verken slutte å ansette pt-er med mindre formell kompetanse - eller premiere dem som velger å utdanne seg på høyere nivå.

- Hadde jeg møtt bransjen med kravene treningssentrene setter i dag, hadde trolig også jeg falt fra. Nettopp fordi de krever såpass mange timer av pt-ene sine, forstår jeg at mange mister motivasjonen etter kort tid, sier Rosebø.

Ulykkelig

Da hun sa opp pt-jobben sin hos Elixia for tre år siden, innfridde hun både kravet om 100 leverte pt-timer i måneden og ønsket om lengre utdanning.

Med en bachelor fra Norges idrettshøgskole (NIH), etterutdanning fra Høgskolen i Oslo og Akershus og «en haug» med kurs i bagasjen, følte Rosebø seg trygg på at hun ville lykkes på egenhånd.

Hun opprettet firmaet Kreativ Trening AS, og regner med å omsette for omkring 900.000 kroner fremover.

- Hadde jeg blitt værende på treningssenter ville jeg både vært ulykkelig og tatt ut lavere lønn enn jeg får anledning til med eget firma, tror Rosebø.

Vil jobbe variert

I dag leverer Rosebø blant annet bedriftstrening, kurs til gravide, drar på hjemmebesøk til uføre og pensjonister og arrangerer treningsreiser og bootcamper. I tillegg har hun skrevet bok.

Muligheten til å kunne gjøre mer enn én til én-timer var avgjørende for at Rosebø valgte som hun gjorde. Treningssentrene «eier» deg, mener hun. Fremover tror 36-åringen at flere pt-er vil kaste inn det kommersielle håndkledet for å satse annerledes.

- Det dreier seg rett og slett om mangel på muligheter til å jobbe variert. Vi er etterhvert mange pt-er som har god kompetanse og som har mye mer å gi enn én til én-formen som treningssentrene krever. For meg er det helt vesentlig å kunne jobbe med andre prosjekter ved siden av, forklarer Rosebø.

Thea Mathilde Hanssen Øvreeide var personlig trener, men valgte nylig å skifte jobb. Hun har nå arbeidet som laboratorieassistent på Molekylær cellebiologi på Institutt for kreftforskning på Radiumhospitalet i knappe to uker.
Thea Mathilde Hanssen Øvreeide var personlig trener, men valgte nylig å skifte jobb. Hun har nå arbeidet som laboratorieassistent på Molekylær cellebiologi på Institutt for kreftforskning på Radiumhospitalet i knappe to uker. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Ble lab-assistent

Thea Mathilde Hanssen Øvreeide (23) valgte å avslutte karrieren som personlig trener for å bruke bachelorgraden sin på en helt annen måte.

Øvreeide startet sin pt-karriere hos Sats Elixia i august ifjor. Etter svært kort tid gjorde hun stor suksess og innfridde raskt kravet om 100 leverte pt-timer i måneden.

Så ble det for mye. Presset ble for stort, forklarer Øvreeide.

Etter knapt et år valgte 23-åringen, som har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høyskole i tillegg til pt-utdanning fra Axelsons Bodywork School, å si opp jobben.

- Jeg manglet til slutt motivasjon, og bestemte meg for å prøve noe annet av det jeg syntes var gøy i bachelorstudiet, sier hun om begrunnelsen.

For knappe to uker siden startet hun i ny og fast fulltidsjobb som Laboratorieassistent på Kreftklinikken ved Instituttet for kreftforskning på Radiumhospitalet i Oslo.

Fikk ikke mer lønn

Da Thea var ansatt i Sats Elixia, fikk hun ikke mer i lønn - til tross for at hun satt igjen med mer studielån enn mange av sine kolleger.

- De endret reglene noen måneder før jeg startet. Egentlig skulle jeg startet på et høyere nivå, men nå må alle starte på det laveste nivået - uansett hvilket utdanningsnivå de har, forklarer Øvreeide, som naturlig nok ble skuffet over dette.

Les også: Mer utdannelse, lik lønn

Hun er likevel glad for at hun valgte å ta en flerårig utdanning. Nå har hun flere bein å stå på, stiller sterkere i jobbmarkedet og kan ta en mastergrad raskere enn om hun måtte ha startet fra scratch.

- Uansett hvilken retning jeg velger å gå videre, så vil denne utdannelsen være relevant fordi den har utviklet meg masse som person. All kunnskap er godt og ha, mener 23-åringen.

Øvreeide er ikke i tvil om at bacheloren ga henne dypere og bedre forståelse av pt-faget, som igjen ga henne en klar fordel som trener. Andre pt-kan med fordel bruke mer tid på studier, mener hun.

- Menneskekroppen er veldig komplisert, det er et modningsfag som tar tid. Det er bedre å få ting over en periode enn alt på én gang, mener den nyslåtte lab-assistenten.

Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.

 

Les også: Frank-Idar tjener over en million i året som pt

Stina (41) kjører ti mil to ganger i uken for å trene her

- Vi klarer faktisk ikke å få tak i nok PT-er til å dekke etterspørselen  

 

Se DNtv: Pt-Kristin viser syv øvelser du kan gjøre i stuen:

Sju øvelser du kan gjøre i stua
Bli med PT Kristin Granum Rosebø på en effektiv treningsøkt
04:50
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.