For 20 år siden kalte vi det terrengsykling. Nå heter det stisykling. Birken omdefinerte jo hele sporten, sier Øyvind Aas, redaktør i bladet Terrengsykkel.
Han mener mange har fått et feil inntrykk av hva terrengsykkelsporten handler. Å sykle på plan grusvei ses nå på som terreng. Birkebeinerrittet, som inneholder to kortere stipartier, kalles terrengritt.
– Mange terrengritt er i beste fall grusritt. Folk tror de driver med terrengsykling, men det gjør de altså ikke.
Han sammenligner dagens terrengsykling med å kjøre slalåm/telemark i «grønn løype». Å kjøre utenfor – i løssnøen – er mer stisyklistenes greie.
– Flere finner ut at terrengsykling egentlig er noe annet etterhvert. Da prøver man seg på smalere stier og opplever noe helt nytt. Samme opplevelsen som man får i umerkede alpinbakker, sier Aas.
Blir tryggere på sykkelen
Den engasjerte terrengsyklisten mener det er flere minutter å hente med bedre teknikk i de få tekniske partiene som er i Birken.
– I tillegg kjører man bedre på grusvei. Det gjør det tryggere å sykle med fart gjennom svinger og å sitte tett i felt med andre syklister. Man sykler mer avslappet, og bruker kreftene ned i pedalene i stedet på å holde seg fast på sykkelen.
– Hvorfor bør man lære seg å sykle på sti?
– Du må opp og jobbe med hele kroppen. Det gir en annen type trening enn å sitte og pumpe i timevis. Det går saktere, men treningseffekten er vel så bra, og kanskje bedre for hele kroppen. I tillegg får du muligheten til å oppleve nye steder og naturopplevelsen er en annen.
Han mener stisykling er perfekt form for grunntrening. Idrettsutøvere fra forskjellige grener sverger til skogen i opptreningssesongen.
– Alpinlandslaget sykler mye på sti. De er ute etter koordinasjon, kraft og balanse i tillegg til styrke og utholdenhet. I tillegg har flere av verdens beste landeveissyklister – blant annet Cadel Evans (fjorårets Tour de France-vinner) og Edvald Boasson Hagen – tidligere vært aktive terrengsyklister.
– Må man ha dempegaffel for å sykle i terreng?
– Det blir lettere for mange å få til stisyklingen med en fulldempet sykkel, men det er veldig god øvelse i å lære seg teknikken på enklere utstyr. Det er ingen begrensning i utstyret, det krever bare litt mer av syklisten, sier Aas
Ti år med treff
Kommende helg i Kongsberg arrangerer han årets store treff for stisyklister landet rundt. Arrangementet er sydd etter samme lest som de populære High-Camp-treffene for toppturfolket i Hurrungane, Lofoten og Lyngen.
– Rundt 500 kommer til å delta i år. De fleste sykler ikke konkurranser, og derfor blir dette en av få anledninger til å treffe hverandre og være sosiale. Det er ganske spenstig når grupper på rundt 50 syklister legger ut på tur i terrenget, sier Aas.
Arrangementet startet for cirka ti år siden, som en utflukt blant ivrige syklister på prateforumet terrengsykkel.no. 36 frivillige skal guide totalt 32 turer, flere enemerket kvinner og nybegynnere.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Proffsyklist slakter norske bilister
Fikk kjempekondis etter "4 x 4-kur" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.