Mange ønsker å trene mer for å holde seg i form eller gå ned i vekt, men sliter med motivasjonen. Vi har testet to elektroniske duppeditter som gjør det mye morsommere å trene, og som er mye billigere enn å betale for en personlig trener.

Dn.no har tidligere testet Nikes "elektroniske joggesko", en liten sensor som passer i alle Nikes løpesko og som gjør det mulig å bruke iPod-en din til å holde styr på hvor langt og fort du har løpt. I sommer kom det en oppgradering som gjør at du nå også får pulsmåling. Omtrent samtidig lanserte konkurrenten Adidas et lignende produkt, hvor du får din egen virtuelle trener som kontinuerlig gir deg tilbakemelding "på øret" på om du skal løpe fortere eller saktere, avhengig av hvor høy pulsen din er. Vi har testet begge løsningene.

Men først; hvorfor i all verden behøver du å vite hva pulsen din er?

Poenget med pulsmåling – og ikke bare fartsmåling – er at det å trene med riktig intensitet gir bedre resultater enn om du bare gir "full gass" hele tiden, og du slipper "overtrening" eller "undertrening". Det er ikke uten grunn at mange profesjonelle idrettsutøver løper rundt med pulsklokke på armen. Vil du gå ned i vekt eller øke utholdenheten bør du løpe med lav eller middels intensitet, mens du kan trene på høyere intensitet for å øke hurtighet eller gjøre musklene bedre i stand til å tåle melkesyre. Avhengig av hva du ønsker å oppnå med treningen, vil et godt treningsprogram balansere mellom trening i ulike intensitetssoner. For å øke utholdenhet og hastighet, kan det for eksempel være en idé med intervalltrening – det vil si veksle mellom høy og lav intensitet.

Din personlige trener
Løsningene fra Nike og Adidas har mange likheter, men det er også enkelte vesentlige forskjeller. Felles for dem begge er at de gjør det morsommere å trene.

 

Nikes løsning heter Nike+ og består av en liten sensor som legges inn i et lite hulrom under skosålen, samt en mottaker som du plugger inn i en iPod Nano hvis du har det. I stedet for en iPod kan du eventuelt kjøpe et Nike+ SportBand, som er et elegant armbånd med en liten skjerm som viser informasjon om hvor fort og langt du har løpt. For å få pulsmåling må du i tillegg kjøpe pulsbeltet Polar Wearlink+. En fordel med dette pulsbeltet fremfor Adidas sitt, er at det også fungerer sammen med de populære pulsklokkene fra Polar, i tillegg til at det gir deg pulsinformasjon på veldig mange treningsapparater som du finner på treningssentere (for eksempel tredemøller og ergometersykler). Men du er nødt til å kjøpe Nike-versjonen av Polar Wearlink for at det skal fungere både med Nike+ og Polar-klokker.

Når du har festet Nikes pulsbelte rundt brystet, dukker informasjon om pulsen automatisk opp på Nike+ SportBand eller iPod-en. Fordelen med å bruke en iPod Nano fremfor SportBand-armbåndet er at du får en stemme på øret som forteller deg hvor langt du har løpt og hvor langt du har igjen. Og så vil jo mange mene det er morsommere å løpe med musikk. Men du er nødt til å ha siste generasjon iPod Nano for å få pulsmåling. Har du en eldre iPod Nano, en iPod Touch eller en iPhone får du kun farts- og avstandsmåling, ikke pulsmåling.

Adidas' løsning kalles miCoach Pacer, og består av en liten sensor du fester til skolissene (eller i et hulrom under sålen, hvis du har Adidas-sko), et pulsbelte, samt en elektronisk "coachingenhet" som du kobler mellom den medfølgende monoøreproppen (eller dine egne hodetelefoner) og musikkspilleren din. Coachingenheten legger talebeskjeder oppå musikken fra musikkspilleren, og gir deg beskjed om du skal løpe fortere eller saktere, samt informasjon om hvor raskt du løper, hvor mange kalorier du har forbrent og hva pulsen din er. Du kan når som helst trykke den store knappen i midten av coachingenheten for å få tilleggsinformasjon om hvordan du ligger an.

 

I motsetning til Nike+ kan Adidas miCoach brukes med en hvilken som helst musikkspiller, og det er lett å klipse sensoren til alle typer sko. Dermed er Adidas miCoach en mer fleksibel løsning. Kanskje med unntak av pulsbeltet, som kun fungerer med miCoach – og ikke mot treningsapparater på treningssentere eller mot pulsklokker.

Facebook-kobling
En viktig del av Adidas miCoach er nettløsningen (micoach.com), hvor du setter opp treningsprogrammet ditt. Du kan velge mellom en rekke ferdige treningsprogrammer som automatisk tilpasses etter hvor godt trent du er og hvilke mål du vil oppnå. Enten du vil løpe raskere, komme i form, gå ned i vekt eller bli raskere og mer utholden på fotball- eller tennisbanen, er det skreddersydde treningsprogrammer for dette. Har du tenkt å løpe for eksempel maraton, kan du legge inn datoen for løpet og få et skreddersydd treningsprogram frem mot konkurransedagen.

Nike+ fokuserer mindre på treningsprogrammer, selv om du har også dette i en enklere form enn med Adidas miCoach. I stedet fokuseres det mye mer på det sosiale aspektet ved treningen. Du kan utfordre venner, sammenligne prestasjonene dine med venner og bekjente eller dele dem på Facebook.

 

Nike+ gir deg ikke veiledning underveis når du er ute og løper, annet enn å fortelle hvor langt og lenge du har løpt, samt hvor fort du løper. Skal du følge et treningsprogram, må du sjekke dette manuelt på pc-skjermen før du starter løpeturen, og så forsøke å tilpasse treningen din etter dette så godt du kan. Treningsprogrammene har ingen fokus på puls, kun på distanse – selv om du i beskrivelsen av hver treningsøkt får tips om hvor hardt du bør trene, om du skal løpe intervaller, og eventuelt hvor mye pause du skal ta mellom intervallene.

Adidas miCoach gir deg derimot kontinuerlige tilbakemeldinger på når du skal sette opp farten eller slappe av litt mer. Dermed er det mye lettere å trene med riktig intensitet enn med Nike+, hvor du i større grad overlates til deg selv. Nike-løsningen gir deg egentlig ingen informasjon om hva du skal bruke pulsmålingene til. Det er ikke slik at den med høyest puls vinner, hvis du trodde det. Det å vite at du har en puls på 150 har egentlig ingen verdi i seg selv, hvis du ikke vet om dette er for høyt eller for lavt i forhold til det du har tenkt å oppnå.

Med Adidas miCoach kan du få hjelp til for eksempel intervalltrening, og en stemme vil fortelle deg hvilken intensitet du bør ha når du varmer opp, hvor høy puls du bør ha når du "gir gass" under de intensive intervallene, og hva pulsen bør ligge på i pausene mellom hvert intervall. Første gang du bruker miCoach går du gjennom et "program" hvor du blir bedt om å gå og løpe med ulik intensitet. Dette brukes til å finne ut hva som er din makspuls, og dele pulsen din inn i ulike intensitetsområder; blått, grønt, gult og rødt – hvor rødt er det hardeste. Når du senere løper vil du få beskjeder som for eksempel "speed up to yellow zone", "maintain yellow zone" eller "slow down to yellow zone".

 

Du kan også trene uten treningsprogram, ved å sette miCoach i "Free"-modus. Da logges treningen, og dukker opp i treningsdagboken din på nettet, men du må passe på tempoet selv.

Nettsidene til Nike+ gir deg i likhet med Adidas miCoach oversikt over alle treningsøktene dine. Du kan sette ulike mål, for eksempel om at du skal løpe en gitt distanse før en tidsfrist, forbrenne et bestemt antall kalorier, eller løpe med en bestemt snitthastighet. I tillegg har du som nevnt mulighet til å utfordre venner og bekjente, og holde oversikt over hvem av vennene dine som har løpt lengst eller fortest. Nettløsningen har mye bra for seg, men dessverre er den litt tungvint å bruke og har enkelte mangler. Håndteringen av venner er for eksempel litt mangelfull, og funksjonen for automatisk publisering av treningsresultater til Facebook har av og til ikke fungert helt som den skal.

Adidas miCoach lar deg publisere en grafisk fremstilling av den siste treningsøkten på Facebook, men Facebook-vennene dine kan ikke gå inn og se mer detaljer om treningsøkten – slik de kan med Nike+.

Hvilken bør du velge?
Både Nike+ og Adidas miCoach har sine fordeler og ulemper. Men etter vår mening er Adidas miCoach en mer komplett løsning enn Nike+ med Polar WearLink. Den har en bedre nettløsning som gir deg bedre muligheter til å skreddersy treningsprogrammet ditt, og den gir deg ikke minst mye bedre oppfølging underveis i treningen. Og den låser deg heller ikke til en bestemt type musikkspiller eller bestemte typer sko (selv om vi er blitt gjort oppmerksomme på at sensorene fra Nike og Adidas har omtrent samme størrelse, og kan brukes i sko av begge merker).

Vårt valg faller altså på Adidas miCoach, selv om begge er gode på hver sine måter. Er det de sosiale funksjonene, Facebook-koblingen og muligheten til å utfordre venner som er viktigst - da bør du velge Nike+.



Minus:
- Fungerer kun med iPod Nano eller Nike+ SportBand
- Ikke skolisseklips
- Gir kun informasjon om puls, ikke om pulsen er for høy eller for lav i forhold til hva du vil oppnå

Krever: Nike+ SportBand eller Apple iPod Nano 5. generasjon (pulsmåling fungerer ikke med andre iPod-er eller med iPhone, der får du kun avstand og hastighet). Passer i Nike-løpesko, men også mulig å bruke Adidas.

Pris: Nike+ til iPod og Polar WearLink+ koster ca. kr 850 tilsammen. Nike+ Sportband og Polar WearLink+ koster ca. kr 1 150 til sammen. Komponentene selges enkeltvis.






Minus:
- Mangler visuell oppdatering på puls og annen informasjon
- Ikke funksjoner for å utfordre venner

Krever: Ingen spesielle krav til musikkspiller eller sko.

Pris: Ca. kr 1 200,-

Les flere tester i vår testseksjon.