Midt i hjertet av finansdistriktet City i London, i samme gate som luksusbutikkene Louis Vuitton, Hermés og Gucci, ligger ett av Matt Roberts fire luksuriøse Personal Training Centres.
Det er sent på ettermiddagen midt i uken, travle menn i dyre skreddersydde dresser haster inn den tunge døren til de eksklusive lokalene, skifter til treningstøy og finner sin personlige trener klar til innsats.
- De er nok ikke ferdige på jobb for dagen, de stikker bare innom her for en effektiv treningsøkt før de går tilbake på kontoret, sier Matt Roberts.
Briten er kjent som en av verdens ledende personlige trenere og har en rekke stjerner på kundelisten. I tillegg har han bygd opp et treningsimperium bestående av fire Personal Training Centres i London - og leker med tanken på å etablere flere.
Kjente kunder
Profilerte navn som Naomi Campbell, Natalie Imbruglia, Tom Ford, John Galliano, Trudie Styler og Mel C står eller har stått på kundelisten hans. I september klarte en paparazzifotograf å knipse en svett David Cameron, Storbritannias statsminister, på løpetur i St. James´park, sammen med en livvakt og - ja, nettopp - Matt Roberts.
- Er det stor forskjell på å trene kjendiser og «vanlige» folk?
- Kjendiser er hele tiden i søkelyset, de vet aldri når de blir fotografert neste gang og blir stadig utsatt for kritikk. De lever i en brutal verden og har et enormt press på seg: De må trene og se bra ut - derfor har de ofte større motivasjon i utgangspunktet, sier Roberts til DN.no.
Tøffere tider
36 år gamle Matt Roberts, som er sønn av eks-Arsenal-spiller John Roberts, åpnet sitt første senter i 1995.
Mye har endret seg på 15 år, konstaterer han.
- Arbeidslivet er blitt mye, mye tøffere - særlig i finansbransjen. De største endringene har kanskje skjedd de to-tre siste årene. Krisen har satt sine tydelige spor, ikke minst i hodene på folk: Mange ansatte er livredde for å miste jobben og føler et konstant press for å prestere og levere. Du må være «på» og ha full kontroll til enhver tid. Samtidig har det aldri vært hardere konkurranse om de mest attraktive jobbene. Og for å nå opp i den kampen, gjelder det å se bra ut og være i topp form både fysisk og psykisk, sier Roberts.
- Det er ikke lenger nok å ha gode kvalifikasjoner. Man må være villig til å jobbe hardere og ha et pent utseende. Ingen liker latskap og uproduktivitet - og ingen vil ansette noen som ser ut som de er late og ineffektive, forklarer briten.
Dermed har trening blitt det nye statussymbolet, særlig i pulserende storbyer, ifølge Roberts.
Å trene utstråler sunnhet. Å trene mye høster beundring.
200 pund per time
Han har ikke tid til å ta så mange kunder selv, siden han i tillegg til å drive egne sentre i Mayfair, Hampstead, The City og Chelsea også er BBC Breakfast News faste treningsekspert og har skrevet en rekke bøker om trening og sunt kosthold. Men Roberts har håndplukket samtlige personlige trenere som er ansatt på sentrene, som også tilbyr ernæringsråd, fysioterapi, sportsmassasje og biomekanisk behandling.
Alle som vil trene på et av Matt Roberts sentre må kjøpe 25, 50 eller 100 klipp med personlig trening. 25 klipp koster fra 1650 pund, eller 15.300 kroner. Å få selveste Matt Roberts til å trene deg, er imidlertid langt dyrere.
- Jeg tar 160-200 pund per time (opp mot 1850 kroner), men da gir jeg også 100 prosent! Hvis du er villig til å gi 100 prosent, sier han.
Alle nye kunder får hver minste lille del av kroppen analysert før de setter i gang med et treningsopplegg. De må igjennom en fitnesstest, kostholdsanalyse og fysioterapeutisk screening.
- Hvordan når man treningsmålene sine best?
- Sett deg et klart mål som du skal nå innen en bestemt dato. Da er det mye lettere å motivere seg. Tenk på trening som en businessplan: Bestem deg på forhånd for hvor mye tid du har til å trene og hvor hardt du må trene for å nå målet ditt. Og gi deg selv «payback»: Ros og ris funker. Men du er nødt til å ha troen på deg selv. Hvis du ikke tror at du kan gjøre det, har du allerede tapt, sier Roberts.
Kosthold viktig
Det nytter ikke med bare trening. Et sunt kosthold må gå hånd i hånd med en aktiv hverdag.
- Jeg pleier å si det sånn: Trening teller 60 prosent, kostholdet teller 40 prosent. Så du kan definitivt ikke spise hva du vil bare fordi du trener mye, slår han fast.
Og Matt Roberts forsikrer at han selv lever slik han lærer andre:
- Å ja, jeg trener mye og lever sunt. Jeg er ikke avholdsmann, men drikker lite alkohol. Og så skriver jeg ned hvor mye fett jeg får i meg hver dag.
- Du teller med andre ord fett?
- Ja, du kan si det sånn.
Lavkarbodietter har han ikke troen på:
- Nei, det nytter ikke hvis du trener mye. Den ideelle kombinasjonen er å få i seg 50 prosent karbohydrater, 30 prosent proteiner og 20 prosent fett hver dag.
- Hvorfor trener folk hos dere?
- Folk har ulike mål. De fleste vil både bli sunne, sterke, slanke, få et bedre kosthold og se bra ut. Men selv om det er et veldig sterkt fokus på å kvitte seg med synlig fett på kroppen, er jeg glad for at mange også har et helsefokus. Mange, særlig de som jobber hardt, innser at de må være i god fysisk form for å takle et tøft arbeidsliv. Og det er jo helt riktig, sier Roberts.
Her får du stjernetrenerens beste tips!
Les også:
Advarer mot boom av billig-trenere
Se også videoen "Med plikt til å trene":(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.