Et av de store diskusjonstemaene i løpermiljøene er hvorvidt barfotløping har noe for seg eller ikke. I helt nye undersøkelser ved Northumbria University har forskere sett på den umiddelbare effekten løpere får ved å ta av seg skoene.

- Vi så en betydelig energibesparelse når deltagerne tok av seg skoene, sier professor Mick Wilkinson. Han er treningsfysiolog og testet 18 topptrente mosjonister på en tredemølle i moderat tempo i seks minutter. Mens deltakerne løp ble oksygenopptak og energiforbruk målt, og teknikken ble videoanalysert.

Da løperne tok av seg skoene brukte de mindre oksygen under samme hastighet. Dette indikerer større løpsøkonomi som er meget viktig under lange løp.

Seks prosent bedring
Løperne reduserte skrittlengden og tiden føttene var i kontakt med bakken. Det ble målt seks prosent forbedring i løpsøkonomien .

Resultatene tyder på at selv om løpere aldri har løpt barfot nyter man en umiddelbar positiv effekt ved å ta av seg skoene.

I våres sa den erfarne løpetreneren Leif Inge Tjelta at det er det samme hvor du lander på foten. Barfotløpere blir naturlig presset til å lande på forfot for å dempe støtet mot underlaget. Mange mener det gir et mer energiøkonomisk steg.

- Land på hæl, mellom- eller forfot. Alt er rett så lenge du løper energiøkonomisk, sa Tjelta til DN.

Han er dosent i treningslære ved Universitetet i Stavanger. Selv har han lenge trodd at verdens beste løpere lander på forfot.

Energi fremover
– Men det stemmer ikke. Jeg har studert mye internasjonal forskning på dette. Det er en tendens til at flere lander på forfot enn på hæl og mellomfot, men svært mange lander også på hæl. I det store bildet så er hvor du lander på foten irrelevant. Det er energien du skaper fremover som betyr noe.

Kort forklart er det mest energiøkonomisk med horisontale løpebevegelser.

- Når man "jumper" opp og ned skaper man mindre kraft fremover. Et fellestrekk ved gode løpere er at de «flyter». Man ser sjelden opp-og-ned-bevegelser, sa Tjelta til DN Aktiv.



Løping gir større føtter

- 4 x 4 trening er naivt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.