I fjor høst ville to kanadiske maratonløpere, Reid Coolsaet og Eric Gillis, prøve en svært ukonvensjonell treningsmetode: ”Running on e” – eller å løpe på tomme karbohydratlagre. Metoden går ut på å løpe enkelte treningsøkter på tomme lagre for å øke kroppens evne til å forbrenne fett og sågar gjøre den bedre til å holde på karbohydrater.

Forskere sammenligner treningsmetoden med å løpe med vektet vest, for å tvinge kroppen til å jobbe hardere og lære den å brenne karbohydrater mer effektivt.

Karbohydrater er kroppens mest tilgjengelige drivstoffkilde. Det er et udiskutabelt faktum at lageret må være fylt før en lang og hard treningsøkt eller konkurranse. Men kun en begrenset mengde kan lagres lenge nok til at man får nytte av det etter cirka 90 minutter med intens trening.

Det anerkjente treningsmagasinet Runners World skriver at forskere har funnet ut at trening på tomme karbolagre hjelper musklene til å tilpasse seg fettforbrenning og øker kroppens evne til å lagre karbohydrater med så mye som 50 prosent.

Om dette betyr raskere løpstid er uklart, men Coolsaet og Gillis var nysgjerrige og ga opplegget en sjanse mot Toronto Waterfront Marathon i fjor, og begge satte personlig rekord (2:10:55 og 2:11:27)

Dette er ikke å anbefale!
Professor i idrettsfysiologi Jostein Hallén mener det i hovedsak er en dårlig idé å løpe på tomme/lave karbohydratlagre.

- Det er ikke noe jeg anbefaler for folk flest, sier han til DN Aktiv.

Grunnen er enkel: Den lille effekten noen kanskje får av å løpe enkeltøkter på tomme lagre, overkjøres av den negative effekten en slik treningsmetode har på restitusjonsfasen. Hallén understreker også at vanlige mosjonerende overhodet ikke har nytte av slik trening.

- Det tar lengre tid å hente seg inn. For mosjonister som trener tre-fire ganger i uken er det uansett best å spise i passe tid før treningsøkten.

Trenger ikke frokost
Hallén påpeker at å løpe en kort tur frokost - "på tom mage" - ikke nødvendigvis er det samme som å løpe på tomme karbohydratlagre.

- Lagrene er ofte fulle når man legger seg. I løpet av natten brenner man lite karbohydrater. Dermed har de fleste godt med karbohydrater i kroppen når de står opp. Så man jo ikke spise frokost før treningstur, men det er å anbefale, sier Hallén.

Samtidig utelukker han ikke at denne metoden - for topptrente idrettsutøvere - kan være et lite element i en ellers komplisert treningsplan som gir effekt.

- Skal man tømme karbohydratlagrene ordentlig så er det høy intensitet over lang tid som gjelder. I maratonfarten din tar det rundt halvannen til to timer før det er tomt.

- Og da sier det stopp. Man merker meget godt at lagrene er tomme.

På lav intensitet er karbohydratlagrene tilgjengelige i flere timer. Da forbrenner man mye fett, og kan holde på lenge.

- Men jeg anbefaler heller ikke dette. Det går ut over restitusjonsprosessen, så det beste er å fylle på lagrene jevnlig på lange turer.



Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.