Forskere har på oppdrag av the British Heart Foundation (det britiske hjerteforbundet), nylig testet fettrike dietter på laboratoriemus. Studien, som ville undersøke effekten av fettrike dietter på både fysisk og mental prestasjonsevne, er spesielt interessant for idrettsutøvere som søker etter den optimale dietten, men også for en stadig større andel av befolkningen som lever på fast food og lavkarbokosthold med fettrik mat.
Rask nedgang
Rotter, som ble fóret med høy andel fett i kosten, viste nedgang i både kognitiv adferd og utholdenhet etter kun ni dager.
- Vi så at rottene veldig raskt viste et tydelig lavere aktivitetsnivå etter overgangen fra fettfattig til fettrik diet, sier Dr Andrew Murray, som ledet studien ved Oxford University, nå tilknyttet University of Cambridge.
Les også: - En myte at hyppige måltider er sunnest
- Etter bare ni dager klarte de bare å løpe 50 % av distansen på tredemøllen enn rottene som fortsatt gikk på en fettfattig diet, sier han.
Et fettrikt kosthold, lik det som nå er mest utbredt blant befolkningen i vestlige land, har lenge vært kjent for langsiktige skadevirkninger, som hjerte-karlidelser, diabetes og fedme. Det er også tidligere kjent at et slikt kosthold kan redusere våre kognitive evner. Det har derimot vært lite forskning på korttidseffekten av fettrike dietter.
Myter og fakta
Fysisk utholdenhet avhenger av kroppens evne til å frakte oksygen til musklene, og hvor raskt de samme musklene kan frigjøre energi ved å forbrenne kaloriene vi inntar via maten. Fett som energikilde er mindre effektivt enn glukose fra karbohydrater. Siden lavkarbodiettene ble populære, har det versert mange kontroversielle spekulasjoner og myter rundt stoffskifte og forbrenning. En slik myte har vært at lavkarbodietter øker prestasjonsevnene.
Rottene som var med i forsøket, spiste dietter med en andel fett på henholdsvis 7,5 og 55 % fett. Det tilsvarer det å leve på müsli kontra det å leve på fast food eller ekstreme lavkarbodietter. De ble deretter satt til å løpe på tredemøller og løse mentale oppgaver, som å finne frem i labyrinter.
Dårligere hjerte
En annen effekt rottene fikk av den fettrike dietten, var en vekst av hjertet, hvilken kan tyde på at hjertemuskulaturen måtte jobbe mer for å kunne frakte nok blod, og oksygen, ut til musklene.
- Etter en drøy uke viste det seg at kostholdsendringen gjorde hjertemuskulaturen mindre effektiv, sier professor Jeremy Pearson, Associate Medical Director ved the British Heart Foundation,
Forskerne er i disse dager i gang med den samme studien på mennesker.
Kulde kan gjøre deg slankere: Derfor er det brune fettet så interessant
<b>Fettet som beskytter hjertet ditt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.