- Dette er ekstremtrening, men bare for allerede topptrente mennesker, sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Telemark, Øyvind Støren til DN Aktiv.

I 2010 ble han, førsteamanuensis Solfrid Bratland-Sanda, og professor Jan Helgerud ved NTNU kontaktet av en syklist i norgestoppen som ønsket å gjøre noe med kondisjonen. De bestemte seg for en ekstremkur der syklisten – som ikke ønsker å fremstå med navn – skulle gjennom tre bolker med 4 x 4 intervaller på bena (løping).

Ti dager hardkjør
- Fra november til februar la vi inn tre perioder på ti dager der han skulle gjennom femten 4 x 4 intervaller. Det er svært mye, og helt i grenseland for hva en topptrent utøver kan tåle, sier Støren.

I praksis løp utøveren én og to intervalløkter annenhver dag i 10 dager. Bare løping. Forskerne vurderte å involvere flere syklister i studien, men bestemte seg heller for å følge denne personen tett. Casestudien er nylig publisert i The Journal of Strength and Conditioning Research.

Utenfor intervallbolkene trente personen tre intervaller i uken – men da som varierte bevegelsesformer. Ellers syklet han som normalt, men med mindre totalmengde enn vanlig. Prosjektet fant sted forrige vinter, men han har også i etterkant fulgt opplegget med periodevis å legge vekk sykkelen til fordel for løpsintervaller.

Høyt O2-opptak
- Det første året løftet han oksygenopptaket fra 64 ml/kg/min til 74. Nå har han løftet det til over 80. En økning på nesten 25 prosent.

- Han veier mye til å være syklist (ca 85 kg), så dette er et oppsiktsvekkende resultat. Han har nå oksygenopptak i verdensklasse for syklister, og det skal bli spennende å følge ham denne sesongen, sier Støren som presiserer at O2-opptaket kun er en av flere faktorer som spiller inn på prestasjonen.

- Gir uansett effekt
Det er verdt å merke seg at personen har hevet oksygenopptaket også under rene sykkeltester.

- Overføringsverdien er åpenbar. Man behøver ikke nødvendigvis sykle for å løfte sykkelkondisjonen. Intervalleffekt får man uansett så lenge store muskelgrupper arbeider jevnt i lang nok tid.

I tillegg gikk vedkommende dramatisk ned i total treningsmengde. 40 prosent mer trening på 90 -95 prosent av maksimal hjertefrekvens. 20 prosent mindre på 60 – 80 prosent av maks, og 30 prosent mindre trening på 80-90 % maks hjertefrekvens.

Det gjenstår å se om syklisten får resultatfremgang.

- Men mye tyder på at han har fått et kjempeløft. Han har vist gode takter til nå, sier Støren.

Bolklegging for trente
Å bolklegge trening fungerer ikke på alle. Prosjektet til Støren er ekstremvarianten.

Her kan du lese om en annen måte å bolklegge treningen på

- Vi hadde aldri turt å gjøre dette med ungdom eller dårlig trente personer. Man kan kalle det kontrollert form for overtrening. Mildere form for bolktrening kan nok fungere utmerket på flere, sier Støren.

- Vi kan ikke generalisere på bakgrunn av dette datagrunnlaget, men vi har vist at det er mulig.

Støren er nå i gang med et tilsvarende prosjekt på en større gruppe syklister.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Hyppige hardøkter "gruser" formen

Bygger kropp med tunge kuler (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.