- Hvilepuls er et godt instrument for å fange opp stressreaksjoner i kroppen før en utøver merker at han/hun er sliten. Gode utøvere er i stand til å balansere tøffe og lette treningsperioder slik at hvilepulsen øker i de harde periodene, men kommer ned til det normale etter to-tre lette dager, sier Øyvind Sandbakk.

Sammen med Espen Emanuelsen, fagansatt i Olympiatoppen, har han gjort flere studier på langrennsløpere og hvilepuls. Dette publiseres snart i internasjonale journaler.

Ta hvilepuls daglig
Begge mener at idrettsutøvere bør notere ned hvilepulsen hver dag, og være ekstra nøye i tyngre treningsperioder og i forbindelse med høydetrening.

Lesogså saken - Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt

Verdens beste skiløpere ligger på mellom 30-40 i hvilepuls, hevder Sandbakk som er forsker og langrennsekspert tilknyttet Olympiatoppen. Lav hvilepuls indikerer god form og at kroppen er avslappet. Når hvilepulsen er lav indikerer det også god restitusjon i etterkant av belastning.

- Hvilepulsen går ned med trening, men er ikke direkte relatert til prestasjon, sier han.

Ikke sammenlign puls
Hjertefrekvensen varierer mellom individer som følge av ulik kroppstørrelse, fysisk aktivitetsnivå, treningsform og ferdigheter.

- Du kan altså ikke sammenligne hjertefrekvensen din med andre, og det er viktig å bli kjent med din egen hjertefrekvens både i hvile og under maksimalt arbeid for å kunne bruke hjertefrekvens i treningen, presiserer Sandbakk.

Intensitetsstyring
Mange bruker prosent av maksimal hjertefrekvens til å styre intensiteten på treningen. Toppidrettsutøvere operer med fem med en fem aerobe intensitetssoner. Mosjonister anbefales imidlertid kun å bruke tre soner: Rolig (60%-75% av maks hjertefrekvens) - moderat (75%-85% av maks hjertefrekvens) - og hardt (over 85% av maks hjertefrekvens)

- Bruk av hjertefrekvens som styringsverktøy er imidlertid ment som treningsverktøy og ikke som en tvangstrøye, sier Sandbakk.

Maksimalpulsen kan også brukes aktivt for å kartlegge den fysiske tilstanden mener langrennsforskerne.

- Når du er stresset eller sliten vil du i mange tilfeller ikke klare å nå maksimalpuls. Maksimalpulsen senkes ved økt alder og ved bedret fysisk form, så det er verdt å sjekke maksimalpulsen i blant, sier Sandbakk.



Slik tester du makspulsen:

Etter god oppvarming løper du et cirka fire minutter motbakkedrag i moderat intensitet. Deretter gjentar du motbakkedraget i høy intensitet. Avslutt med å løpe et tredje drag i samme motbakken der du gjennomfører to minutter høyintensivt før farten skrus opp til maksimal intensitet de siste to minutter (eller til utmatting). Den høyeste registrerte pulsen er maksimalpulsen din. Denne testen kan også gjennomføres som sykling, skiløping eller andre bevegelsesformer du er spesialtrent i. Økta bør imidlertid gjennomføres med overskudd og god form.

Slik tester du hvilepulsen:

Sitt ned og ta det helt med ro i ti minutter. Har du ikke pulsklokke, så hold pekefinger og langfinger mot halspulsåren, og tell slagene. Enten ett minutt, eller i 30 sekunder multiplisert med to.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Løper for harde livet

<b>Fra «vrak» til topptrent</b>

<b>- Intervall best for hjertet</b>

Kom i form med DN Aktivklubb