Burlesque er en av mange sensuelle danseformer som har nådd treningsstudioene.

Det er en overdreven form for imitering av seriøse tema, og oppstod som en kabaretform i USA rundt 1840. Begrepet hadde da eksistert lenge i europeisk kultur som et opprør mot Victoriatidens puritanske verdier.

Idag er amerikanske Dita von Teese den mest kjente utøveren av burleske poseringer og dans, men også Lady Gaga, Madonna, Britney Spears og diverse dragartister har rendyrket formen. I fjor kom filmen Burlesque med Cher og Christina Aguilera i hovedrollen.

- Viktig å leke
Elen Sanness Thoresen er utdannet ballettdanser og koreograf, men har skiftet ut ballettskoene med spesielt myke joggesko. Nå instruerer hun instruktører og medlemmer ved Elixia i kattemyke og burleske poseringer, med god treningseffekt.

-Det er viktig å leke litt, og det kreves minimalt med teknikk, men koreografien og musikken får fokus vekk fra musklene og pusten, og gjør at du tar i det lille ekstra, sier hun.

- Bra for skiteknikken
Til timene spilles det gjerne musikk fra Hollywood, i håp om at rytmen og poseringene vil slippe frem ikke bare den lekne, men sensuelle og litt ekshibisjonistiske siden i folk.

- Her er det lav terskel for å tulle og være uhøytidelig. Vi ser ikke bort fra at folk vil la seg inpirere av film og teater og stille opp med nettingsstrømper og korsett. Vi kaller det moro med treningseffekt, sier instruktøren Ellen Moen, som har bakgrunn fra jazz og hip-hop dans.

- Burlesque er ikke bare en spennende uttrykksform, men de sensuelle bevegelsene gir større kroppssbevissthet. Når beaten er lav og bevegelsene seige blir muskelarbeidet større. Store bevegelsesbaner krever mye mer enn raske, stakkato rytmer slik aerobics var i begynnelsen, forklarer Elen, som gjerne ser at syklister og langrennsløpere trener burlesque.

 

- Rytme, tyngdeoverføring og smidighet er essensielt for god skiteknikk blant annet, forklarer hun.

Ifølge Elixia strømmer medlemmene til burlesquetimene som lanseres i år, slik de strømmet til Salsakursene og Zumbaklassene da de ble lansert.

Det er allerede lange ventelister. Alderen varierer fra 16 til 60, og begge kjønn melder seg på, men med overvekt av kvinner.

TV inspirerer
Det er ikke bare på Elixia det hoftevrikkes til heftige rytmer for tiden. Siden 80-tallet har de fleste treningsglade forsøkt gruppetrening til musikk, og nyansering av tilbudet har kommet som en følge av at kundene etterspør variasjon og motivasjon. Ikke minst har TV programmer som "Skal vi danse" vist at selv de stiveste og utrente kan klare å svinge seg så svetten spruter og publikum jubler.

- Amatører som knapt har tatt et dansetrinn blir forvandlet til rytmemaskiner. Det inspirerer nok de som sitter i sofaen. Da ser de at alt er mulig. Kan de, kan jeg, sier tidligere landslagsdanser Therese Cleve, kjent som profesjonell danser i "Skal vi danse" og med meritter som blant annet 13 NM gull og bronse i ungdoms VM.

 

Hun er ikke i tvil om at dans er kommet for å bli i treningsstudioene.

Løsner stive hofter
- Folk har nå sett hvilken treningsglede og i tillegg hvilken treningseffekt det har, slik at det vil stadig komme nye stiler og konsepter som vil innebære dans i treningssalen. Kvinner spesielt liker å bevege seg til musikk og ikke minst leke frem mer av det feminine. Løsne på de stive norske hoftene og ikke minst få bedre rytme i kroppen, sier hun.

Også Cleve har hevet seg på treningsbølgen med konseptet Movimenti Dance Workout.

-Treningen innebærer teknikker fra dansestiler som rumba, samba, jive med mer som gir en intensiv treningsøkt full av danseglede. Du vil få en forbedret bevegelighet, balanse, kroppsbeherskelse, styrke og utholdenhet, der mestring står i fokus. Passer for alle og gir masse energi, lover hun.

Les også: lik får du bra bakparti lik får du bra bakparti

Bedre kondis med jive
Dans er også en alternativ form for intervalltrening, med kondisjonsforbedrende effekt.

- Det er flere på våre timer inkludert meg selv som ønsker en effektiv utholdenhetsøkt og som trener med pulsbelte. Vi har tidligere testet ut vår Jive intervalløkt på God Morgen Norge med menn som er vant til å trene fra 5-7 ganger i uken, blant annet med intervaller opp Holmenkollen. De oppnådde makspuls på vår intervalløkt, sier Cleve.

Fra striptease til trening
På Frysja har en tidligere konkurransedanser slått seg sammen med en fitnessinstruktør for å gjøre pole dancing, mest kjent for striptease, til en stueren treningsform. Dance2Pole startet opp 5.september, og kan melde om stor pågang, men kun fra kvinner, hvorav mange har fått beskjed av sine menn om at de mer enn gjerne tar regningen.

 

Pågangen har vært så stor at de i løpet av høsten vil tilby det samme i Bergen og Stavanger.

- Det er synd at kun kvinner har meldt seg på, for dette er flott styrketrening, sier eier og instruktør Gyda Kathrine Bloch Thorsen. Hun har 14 års erf#229 som konkurransedanser med blant annet fire NM titler og flere internasjonale topplasseringer i selskapsdans samt vært med som profesjonell danser i fem sesonger av ’Skal vi danse’.

Som med all annen dansetrening gir mestringsfølelsen en rus, og stangen gir den ekstra støtten og tryggheten som solodansing ikke gir.

- Vi har 60 år gamle damer som jubler når de klarer å løfte seg opp på stangen, sier Bloch Thorsen.

- Dessuten er stangen den mest pålitelige og stødige partneren du kan ha. Den beste jeg har hatt, avslutter hun og ler.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Treningen som svir av flest kalorier

Mageøvelsene som virker aller best

Kettlebells gir deg muskler på rekordtid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb