Ved å drikke tomatjuice under og etter trening, reduserte toppidrettsutøvere muskelskader fra hardtrening til nesten null, skriver Forskning.no som viser til en ny studie publisert nylig i ScienceDirect.com.

Årsaken er tomatens innhold av antioksidantet lykopen, som bare finnes i tomat. Lykopen reduserer enzymer (keratinkinase og laktat dehydrogenase), som skader musklene etter hard trening. I tillegg reduserer lykopen risikoen for hjerte-kar sykdommer.

19 idrettsutøvere, som vanligvis drikker energidrikker med ekstra karbohydrater, deltok i studien. Slike drikker påvirket ikke enzymnivåene i det hele tatt, ifølge forskerne.

Da deltagerne i stedet drakk vanlig tomatjuice, som inneholder antioksidanten lykopen, ble enzymmengden imidlertid redusert til nesten null. Med slik styrkedrikk vil slitne muskler derfor sannsynligvis komme seg igjen mye kjappere, konkluderte forskerne.

Restitusjon er viktig
Innen idretten kan restitusjon defineres som gjenopprettelsen av de fysiologiske forstyrrelser forårsaket av trening og konkurranser. Under hard trening forstyrres blant annet væskebalansen. Gjenopprettelse av væskebalansen skjer via væskeinntak både under og etter trening eller konkurranser.

Tomatjuice kan derimot ikke alene brukes som restitusjonsdrikk. Kroppen trenger også tilskudd av karbohydrater.

Erstatning av energilagrene og da spesielt glykogenlagrene i muskel og lever, er en annen viktig restitusjonsprosess. Inntak av karbohydratrik mat og drikke i tiden etter trening og konkurranser er helt avgjørende for at denne prosessen skal bli så fullstendig og rask som mulig. Full restitusjonen av glykogenlagrene i muskulaturen vil imidlertid først kunne oppnås etter 12-24 timer. Når det er mindre enn 8 timer mellom treningsøkter eller konkurranser som tømmer glykogenlagrene, bør du effektivisere restitusjonen ved å spise tilstrekkelig med karbohydrater og protein så raskt som mulig etter at treningsøkten er ferdig.

Kilde: Olympiatoppen, Forskning.no og Science Direct. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512008964(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.