Sigurd Solbakken (23) har fra han var 13 år tilbragt det meste av fritiden sin på treningssenter. Han sverger til ekstra inntak av proteiner i form av pulver.
– De fleste som trener som meg, tar en proteinshake etter økta, sier han.
Forskerne mener det er helt unødvendig.
– Proteininntak i form av barer eller pulver er bortkastede penger, sier Christian Bindesbøll, klinisk ernæringsfysiolog ved medisinsk fakultet på Universitetet i Oslo.
– Det er heller ikke noe ekstra å hente på å innta protein rett etter en treningsøkt, forteller Håvard Hamarsland som er stipendiat i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole og jobber med hvordan proteininntak påvirker effekten av styrketrening.
Ingen forskjell
Når det gjelder timing av inntak, har to store metastudier nylig tatt for seg all forskning på området. De konkluderer med at det er ingen forskjell mellom de som inntok protein direkte etter trening og de som ikke gjorde det.
Norges største leverandør av kosttilskudd, Proteinfabrikken, oppgir å omsette proteinpulver for 30 millioner kroner i året.
– Rett bak kommer proteinbarer og vektøkningspulver, forteller salgssjef Egil Berli-Johnsen.
Brukes av mange
Ifølge en undersøkelse gjort av Forbrukerrådet, benytter hver fjerde gutt mellom 16 og 18 år proteintilskudd. Berli-Johnsen melder på sin side om økning blant kvinner.
– Fra å utgjøre 30 prosent av salget vårt for to år siden, står de nå for 49 prosent, sier han.
Sigurd Solbakken har både lest og hørt om kritikken av proteinshakes, og at mange mener det ikke har noe for seg. Men i arbeidet for mest mulig muskler og minst mulig fett, velger han å se til historien.
– Jeg mener proteintilskudd er for folk som trener mye og hardt. Det finnes ikke forskning som bekrefter nytten. Men se på hva kroppsbyggerne på 1970-tallet gjorde. Jeg stoler på det som alltid har fungert, sier han.
Kan gi overvekt
Forbrukerrådet er bekymret over utviklingen.
– Overdreven bruk gir økt fare for overvekt og feilernæring, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i en pressemelding.
De fleste får i seg mer enn anbefalt. (Saken fortsetter under).
– Det er en utbredt misforståelse at vi får for lite proteiner i oss, sier Bindesbøll.
– Ikke engang toppidrettsutøvere eller vegetarianere har normalt sett behov for proteintilskudd.
Han forteller at det er helt unntaksvis at protein i form av tilskudd anbefales, og da kan det gjelde eldre mennesker som for eksempel som følge av operasjoner har vanskelig for å få i seg nok mat og er blitt underernærte.
Ernæringsfysiologen legger til at Olympiatoppen heller ikke anbefaler sine utøvere bruk av vitamin- eller mineraltilskudd som rent protein.
- Fremmer ikke prestasjon
På Olympiatoppens hjemmesider står det at utøvere som får dekket sitt energibehov gjennom et normalt kosthold, ikke vil fremme sin prestasjonsevne ved å også innta tilskudd.
– Hva er et dekkende kosthold?
– Det er ikke bare proteininntaket som er viktig i et godt kosthold, understreker Håvard Hamarsland.
Han råder til å se på Helsedirektoratets anbefalinger.
Kort fortalt går de offisielle rådene ut på å prioritere rene råvarer og mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk.
Solbakken, som trener én til to økter per dag, syv dager i uken, erstatter ikke mat med pulver:
– Det er viktig for meg å understreke at jeg er bevisst det som ligger i ordet «tilskudd». Pulveret er noe som kommer i tillegg til kostholdet med vanlig mat.
- Forskerne tar feil
Per Olav Bergh, innkjøpssjef hos grossisten Validus Engros, en aktør med markedsandel på cirka 5–6 prosent, forteller om rundt 30 prosent vekst for proteintilskudd de siste to årene.
– Forskerne tar helt feil på mange punkter og er altfor lite nyanserte, sier Bergh.
Han mener det ikke tas hensyn til at proteinpulverbrukere i perioder trener veldig hardt og vil ha raske resultater. Med rene proteiner blir det mindre å fordøye, sammenlignet med samme mengde via ordinær mat, påpeker han.
Solbakken er bevisst kostholdet sitt. Han følger noen av de statlige rådene, men ikke alle:
– Jeg unngår for eksempel brød. Jeg mener det ikke har noen funksjon for meg. Jeg prioriterer rent kjøtt, mye fugl og fisk og masse grønnsaker.
– Mulig at tilskudd ikke er nødvendig, sier han til slutt.
– Kanskje er det er en placeboeffekt. Men så lenge det gjør at jeg yter litt ekstra, fortsetter jeg med det.
Les også: Seks feil og fakta om proteiner
Etterlyser matengasjement fra topputøvere
(+)
Hevder denne biffen inneholder ekstra mye omega-3
Se DNtv:
Perfekte ski på to minutter:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.