Forskere og idrettsmiljø har for lengst forkastet tøying som forebyggende mot stølhet. De kan likevel ikke avvise en god strekk før de vet mekanismene bak. Det forsøker doktorgradsstipendiat ved NIH, Marie M. Moltubakk med veiledning fra professor Jens Bojsen-Møller ved seksjon for fysisk prestasjonsevne NIH nå å kartlegge.

- Vet ikke hvor disse forestillingene kommer fra

- Studien tar for seg hvordan tøying eventuelt påvirker muskler, sener og nervesystemet. En mer dyptgående studie, sammenliknet med andre studier som kun har vurdert hvorvidt tøying har ønskede effekter som økt bevegelighet og skadeforebygging, forklarer Møller.

Når man trener brytes muskelfibre ned, for så å bygges opp igjen til et nivå litt høyere enn det man hadde forrige gang man trente. Er det lenge siden man har trent eller man øker belastningen for tidlig vil muskelverk oppstå. I følge Møller er det en seiglivet myte at tøying forebygger treningsrelatert muskelverk.

- Jeg vet ikke hvor disse forestillingene kommer fra, men mange føler jo en viss velvære ved tøying, og det kan kanskje være årsaken spør han.

Forsøker å forstå mekanismen bak tøying

I Moltubakks studie skal hun undersøke den eventuelle effekten av tøying, og Møller understreker at det viktig å skille mellom mekanisme og effekt. Korte og lange studier (4 til 24 uker) viser at tøying medfører økt bevegelighet. Det er til gjengjeld ikke klart hva som forårsaker denne økte bevegeligheten.

- Blir musklene lengre? senene lengere? reduseres stivhetene i vevet? Hvis man forstår mekanismen kan man bedre forstå andre eventuelle effekter som for eksempel redusert skaderisiko, forklarer Møller som understreker at de i denne studien kun ser på mekanismer og ikke på stølhet eller skade.

Tøying gir mening i visse idretter

Selv om Møller ikke stiller seg bak mytene om at tøying reduserer stølhet, avviser han det ikke om unyttig.

- Jeg betviler ikke effektene ved tøying, som at det gir økt bevegelighet. Hos for eksempel en håndballspiller som skal kaste rundt forsvaret, og hos dansere, gymnaster og innenfor kampsport gir det mening å ha økt bevegelighet, sier Møller.

Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra Marie M. Moltubakk som leder studien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.