Gard Filip Gjerdalen vant det 90 kilometer lange Grenaderløpet – kun med mammas hjemmelagde energibar som påfyll underveis.
- Man går alltid i minus på kalorier under et slikt renn, for det er ikke tid til å spise nok underveis. Det er enda viktigere hva man har i seg før konkurransen, sier Gjerdalen.
Han har vunnet Grenaderløpet de fire siste årene, og mener mange er for opptatt av å telle hvor mange kalorier man får i seg under et skirenn.
Spise mye og ofte
Gjerdalen mener det er viktig å spise mye og ofte under oppladningen. Gjerne kaker, pasta og sukker.
- Det spiller egentlig liten rolle hva man spiser - bare man spiser nok. Det er også viktig å være i god væskebalanse, det vil si at man drikker rikelig. Veldig mange mennesker drikker alt for lite i løpet av en dag, og dette vil gå ut over prestasjonen, sier den rutinerte langrennsløperen.
Under lange skirenn vil man hele tiden forbruke en kombinasjon av fett og karbohydrater. For å gå raskest mulig over tid er det ifølge Gjerdalen viktig å starte i et passende tempo, slik at forbrenningen av sukker/karbohydrater ikke skjer for fort.
Fulle sukkerlagre
- Når karbohydratlagrene er brukt opp føler man seg tom, og møter veggen. Det er derfor viktig å ha fulle sukkerlagre når man starter på lange skirenn, sier han.
Selv starter Gjerdalen konkurransedagen med en god frokost: Kornblanding med melk cirka tre timer før start.
Påfyll av både væske og litt mat underveis er nødvendig, understreker Gjerdalen.
- Næringsinnholdet til en energibar eller gel gir deg ikke energi for veldig mange minutter. De er også ofte frosne og harde når de skal spises, sier Gjerdalen.
Han og broren Tord Asle Gjerdalen (28) har fått hjelp av moren til å lage egne energibarer som ikke fryser så lett.
Mye drikke
- De har fått meg gjennom flere lange treningsøkter og skirenn, og inneholder akkurat det jeg trenger, sier 29-åringen.
Energirike barer er ikke nok. Også væsketapet må erstattes.
- Tidligere brukte jeg huskereglene: drikke cirka 0,5 liter per time eller cirka 0,2 liter per mil, for å få i meg nok. Nå drikker jeg heller så ofte det er mulig, i nedoverbakkene og når jeg har pust til å svelge, forteller Gjerdalen.
Han anbefaler sportsdrikk ettersom disse inneholder vann, sukker og litt salter, det vil si alt taper under skirenn.
For spreke mosjonister anbefaler han å gå med et drikkebelte eller camelback slik at det er enkelt å drikke i nedoverbakker, i tillegg til å utnytte drikkestasjonene.
Kaffe og cola
Eliteutøvere drikker ofte en blanding av kaffe og cola mot slutten av løpet. Dette har en oppkvikkende effekt, og gir en kortvarig økning av blodsukkeret, ifølge Gjerdalen.
- Dette brukes for å få ut det lille ekstra, men dersom man drikker disse koffein-bombene for tidlig vil man bare få det hardere på slutten, sier han.
Dersom man skal prestere noe de neste dagene eller uken etter en hard og lang konkurranse er det viktig å få startet restitusjon og gjenoppbygging av kroppen så raskt som mulig. Da gjelder det å drikke og spise rett etter målgang.
- Det er ikke viktig å drikke dyre produkter med optimale proteiner eller liknende. Kroppen må fylles opp med sukker, fett, proteiner og vann, sier Gjerdalen.
Les mer: - Må drikke hvert 20. minutt
Ikke smart med øl
For mange er Birken og lignende arrangementer steder der man møter venner og kolleger, og gjerne tar en øl eller flere.
Det er ingen god idé, mener Gjerdalen.
- Øl og alkohol virker ekstra når man er sliten på tom mage. Øl er uansett ikke en god restitusjonsdrikk, ettersom det heller dehydrerer kroppen enn gir god væskebalanse, sier han.
Likevel påpeker Gjerdalen at det sosiale rundt skirenn er viktig.
- Om man ikke skal gå skirenn helgen etter, så har man tid til at restitusjonen tar litt lengre tid. Husk i alle fall å spise og ta på tørt tøy. Da er mye gjort.
«Mamma Gjerdalens sjokobar»
1 plate kokesjokolade 70%
5 dl Go`dag frukt
1dl valnøtter
1dl macadamianøtter
2dl tørket frukt
Alt dette knuses i hurtigmikseren hver for seg og helles i kjøkkenmaskinbollen.
1dl sesamfrø
1dl linfrø
1dl hvetekim
1 stor sleiv honning (1-2dl)
2 godt modne bananer
2 vaniljeyoghurt
2 egg
Ha i resten og rør alt sammen til en masse. Hell massen i en bakepapirkledd langpanne og sett i ovnen på 70-80 grader med vifte. Sett ovnsdøren litt på gløtt slik at fuktigheten slipper ut. Stek i 1-2 timer til overflaten føles tørr. Ta ut og snu massen over på et nytt bakepapir. Inn i ovnen igjen cirka 1-2 timer til bunnen også er tørr. Deigen skal være myk. Avkjøl.
Kjevle ut en marsipanpølse til hver side. Del opp og pakk inn i plastfolie. God tur!
Les flere treningssaker på DN Aktiv
<b>Slik unngår du den klassiske Birken-fella</b>
<b>- Ingen sympati med østlendinger og trøndere</b>
Vekker kroppen med hard intervall
<b>Slik tester du makspulsen din</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.