–Det er mye utstyrshysteri blant birkebeinerne. Selv har jeg brukt en del penger, men er bevisst på hva jeg kjøper, og jeg bruker alt jeg har, sier Claus Sellevoll (39)
Artisten og skuespilleren fra Alversund har imponert med sterke prestasjoner i skiløypene de siste årene. Han er utdannet ingeniør, og jobbet to år i det internasjonale konsernet Nera. En artistkarriere var imidlertid mer fristende og han er nå tilknyttet Hordaland Teater og Sogn og Fjordane Teater. Sellevoll har gjort stor suksess med «Vestlandsrevyen» sammen med blant annet forfatter Ragnar Hovland.
«En lidenskap»
I idrettskretser er Sellevoll kjent for å være et råskinn i skisporet. Ifjor gikk han Birken på 2:37. I år vil han gå enda fortere. Og det skal ikke stå på utstyret.
– Jeg gjør mine valg før jeg drar til starten på Rena. Er ganske rolig sånn sett. Har med tre par ski og velger det beste egnede i god tid før start.
– Er det virkelig nødvendig med så mye utstyr for å gå fort i turrenn?
– Det er totalopplevelsen man er på jakt etter. Ski, smurning og god form er en lidenskap som jeg prioriterer. Det hører med å investere både tid og penger på dette. Men jeg kjøper ikke uvettig. Pulver bruker jeg kun under skiene i de største konkurransene. Og jeg har ikke noe jeg ikke har bruk for.
«Festet og drakk»
Sellevoll var aktiv junior på starten av 90-tallet, men la fort skiene på hylla. I 2009 tok han opp treningen igjen og har kommet meget raskt i toppform.
– Jeg hadde en periode på 15 år der jeg festet og drakk mye. Det koster penger det også. Jeg kan heller ikke huske sist jeg kjøpte meg klær. Skisatsingen går ikke hardt ut over privatøkonomien. Det er snakk om prioriteringer, sier han.
Denne vinteren har han fartet fra Bergen til Voss flere ganger ukentlig for å gå på ski.
– Det har vært en dårlig snøvinter her, og da har man ikke annet valg enn å oppsøke nærmeste skiløyper. Det har gått noen liter bensin for å si det mildt, sier han.
Siste sesong
I Vasaloppet for to helger siden hadde han kun 120 løpere foran seg i mål, og slo blant annet roer Olaf Tufte og tidligere kajakkpadler Knut Holmann. På tre år har han trent seg i toppslag. Men nå, når han nærmer seg 40, år er ikke det en selvfølge å ha god helse lenger, mener han.
– Jeg tror man må tenke på at dette er en svært sunn hobby. Og hobbyer flest koster penger, men ikke alle gir tilsvarende god helsegevinst. Mange tar det som en selvfølge at alt skal være i orden med kroppen. Men slik er det ikke. Det er hardt arbeid.
– Men orker du hardkjøret i mange år fremover da?
– Jeg har sagt at jeg kun satser som nå til jeg blir 40. Med andre ord så er dette min siste aktive sesong som turløper. Jeg vil jo eldes med verdighet, sier artisten og smiler.
– Men noe trening blir det jo, men ikke like målrettet som nå. De siste ukene har jeg ligget på 15 timer i snitt. Og så har jeg jo så mye fint utstyr jeg må få brukt.
Selve Birkenoppholdet:
Totalt: 112 000
Sjekk hele utstyrsoversikten her!
– Jeg får ikke låne gullparene fra VM, de blir nok brukt i verdenscupen. Vet ikke hvilke par hun lar meg få låne ennå. Men det er gode ski uansett, sier Weng.
VM i Italia ble et eventyr for den skiinteresserte familien fra Enebakk. May Bente Weng fulgte live med på samtlige distanser datteren gikk. Men nå er det topplassering i Birken som gjelder.
– Vi er veldig heldige som får låne Heidis utstyr. Det sparer vi mye penger på. Jeg fikk jo bakoversveis da jeg så prislappen på de nye skiene hennes. Utstyr koster mer og mer. Men jeg forstår jo hvorfor folk bruker mye penger på det. Å gå med gode ski er en stor opplevelse for oss mosjonister.
– Så du håper Heidi holder seg i verdenstoppen lenge?
– Hehe, ja. Eller så må vi begynne å spare.
Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.