I 2010 ble det for første gang publisert en studie om at birkebeinere kan ha økt risiko for hjerteflimmer. Det er også blitt kjent de siste årene at flere toppidrettsutøvere lider av det samme. Nå er det imidlertid publisert en studie i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, som nyanserer bildet. 509 mannlige birkebeinere over 65 år ble sammenlignet med et utvalg ikke-birkebeinere i samme aldersgruppe.
– I denne studien beregnet vi forskjellen i risiko for atrieflimmer basert på risikofaktorer. For en mann i 70-årsalderen uten hjertesykdom, høyt blodtrykk eller andre risikofaktorer, så risikoen ut til å øke fra 11 til mellom 13 og 18 prosent dersom han hadde deltatt i Birkebeinerrennet etter fylte 65 år, sier studiens førsteforfatter Marius Myrstad ved Diakonhjemmet Sykehus.
Men den totale forekomsten av atrieflimmer var 11,6 prosent blant ikke-birkebeinerne og 13,2 prosent blant birkebeinerne, altså en ikke signifikant forskjell statistisk.
Kan gi flimmer
Langvarig hard trening kan gi økt risiko for atrieflimmer var konklusjonen i en gjennomgang av forskningen på området, publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening ifjor. Men den nye studien, som er et samarbeid mellom Diakonhjemmet Sykehus og Kavli forskningssenter for aldring og demens, skiller seg allikevel ut og gir oppløftene svar for den treningsglade.
– Det som skiller denne studien fra andre, er at den undersøkte aldersgruppen er i en alder der atrieflimmer er vanlig. Studier om atrieflimmer har ofte undersøkt yngre personer og topputøvere, og da vil man få helt andre størrelsesforhold fordi risikoen for å få atrieflimmer som 30–40 åring er relativt liten, sier Myrstad.
– Men hard trening gir altså økt risiko?
– Ja, det ser sånn ut. Men så kan man spekulere i om de som får dette i ung alder uansett befinner seg i gruppen som vil få atrieflimmer senere i livet. Dette vet man ikke noe om, men det er naturlig å tro at hard trening kan fremprovosere flimmer hos dem som har anlegg.
Jevnes ut med alder
Myrstad legger til at det dermed virker som om risikoen jevnes ut dess eldre man blir. Man trener naturligvis ikke like hardt som 70-åring som da man var 40. Dette kan dempe risikoen.
Tatt i betraktning alle andre fordeler med å være godt trent, synes Myrstad det er grunn til å si at hard trening kanskje er sunnere enn man fryktet.
– Vi mener dette er et viktig funn, fordi det viser at birkebeinere totalt sett gjennom et helt liv, ikke ser ut til å ha signifikant høyere risiko for denne hjertelidelsen.
Myrstad holder nå på med en ny studie hvor han går enda grundigere til verks for å undersøke sammenhenger mellom trening og risiko for flimmer.
<a href="http://www.dn.no/dnaktiv/" target="_blank">Så sprek bør du være i din alder</a> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.