- Jeg hadde aldri blitt skiløper om det ikke hadde vært for at skøytingen ble innført i 1985, sier Venstres generalsekretær Terje Breivik.

46-åringen er helfrelst skøyter, og gleder seg som en unge hver gang han kan spenne på seg de glatte og spenstige skiene.

- Fristil gir større frihetsfølelse enn klassisk stil. Det er artigere, du kommer opp i høy hastighet, og kan tilbakelegge store distanser på kortere tid, sier han.

Anbefaler å skli seg løs
Venstregeneralen betegner skøyting som den neglisjerte skiteknikk, og oppfordrer flere mosjonister til å skli seg løs. Han mener det er suverent å skøyte nå som det flere steder er lite snø og vanskelig å sette klassiske spor.

– Så lenge man ikke går gjennom med skiene, så krever ikke skøyting mye snø og trikkeskinner. Nå er det flott å skøyte, sier supermosjonisten, mens han skøyter i Lillomarka i Oslo.

– Du får så mye energi av dette. Glatte ski, høy hastighet og null kliss med skismurning. Det er jo rene familieterapien – aldri krangling om dårlige ski.

 

Ønsker flere renn
Politikeren kaller seg turløper uten turrennmuligheter, og han ønsker seg bedre tilrettelegging for teknikken som nedover i Europa og i verden for øvrig, har nesten samme status som klassisk teknikk har i Norge.

- For å konkurrere så må jeg gå vanlige kretsrenn eller Veteran-VM. Kun et fåtall turrennarrangører har fristil på programmet, sier mannen, som også er leder i Norges Ski-Veteraner.

Han mener det er for lite brede turløyper der familier kan kose seg i Norge, og spesielt i Oslo.

– Nå er det mest tøffe konkurranseløyper som prepareres for skøyting. Det dreper lysten hos barn og unge, samt mosjonister. For å lære seg skøyting må en begynne i lett terreng.

"Litt forhatte"

– Får du mye kjeft når du «tråkker i stykker» klassiske spor?

– Vi fristilsentusiaster er jo litt forhatte, og føler ofte vi må passe på så vi ikke kommer borti sporene. Men ille er det ikke.

I fristil velger man som regel én side man henger på i motbakker (såkalt hengarm). Naturligvis henger Terje mot venstre.

– Da flyter teknikken godt. Men når det røyner på med krefter heller jeg mer mot høyre, sier venstregeneralen som bor i Ulvik i Hardanger, men ukependler til Oslo.

 

Han hevder fristil ikke læres med klassisk utstyr på påskefjellet, og anbefaler heller å gå til anskaffelse av ordentlig utstyr.

– Mange får en aha-opplevelse når de prøver skøyteutsyr for første gang. Det er noe helt annet.

Som en stor skinasjon har Norge ansvar for å gjøre fristil mer tilgjengelig, mener 46-åringen. For eksempel tror han at lavere pris for startlisens i fristilsrenn kunne vært et skritt i riktig retning.

– Kanskje det hadde lokket flere. Nedover i Europa er det jo skøyting det går i, og skal langrennssporten overleve internasjonalt tror jeg det er viktig å få med denne bredden i Norge også, sier Breivik.





Les også: Slik finner du den gode skifølelsen



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik takler toppløperne mildværet

Får stålkondis med 30-15- intervaller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb