Samboer Knut Holmann satte fartsrekord da han gikk over Grønland på under ni døgn i 2002.
Neste gang må OL-mesteren nok bruke noe lengre tid. Da vil Vår Staude bli med over Grønlandsisen, og hun ser ikke bort fra at flere i familien kan bli med.
Langtur-drøm
- Jeg har kjempelyst til å prøve meg på en lang hard skitur. Tror det kan blir helt strålende. Det er en drøm, sier hun.
Døtrene Malin (13) og Anniken (11) ser forskrekket ut når Grønland blir tatt opp. De rister på hodene og stikker avgårde på skøyteskiene. Begge foretrekker korte og raske turer, som denne fredagsturen på Bogstad. Mamma Vår Staude må jobbe for å henge med på klassiske ski.
Hjemme på Røa prepper pappa Jon-Kristian Prietz jentenes klassiskski før morgendagens renn i VM-løypa i Holmenkollen.
- Jentenes far går Birken og Marcialonga og min samboer Knut går Vasaloppet. De har smørere på alle kanter, sier Staude.
Treningsrusen
Som programleder i God Morgen Norge i TV2 jobber Staude turnus og slutter klokken ti på formiddagen. Det gjør at hun får god tid til å pleie treningsbehovet. Aller helst tar hun en skitur i marka midt på dagen en hverdag.
- Det kan nesten ikke beskrives. Du møter tre pensjonister på veien til Kikut, så mye bedre enn å gå i kø i helgen når du må stange deg frem.
Hun har alltid trent og føler at en dag uten trening er bitte lite grann mislykket.
- Det handler ikke om å være «flink» eller om å holde vekten. Det er den enormt gode følelsen av velvære som driver meg, sier hun.
- Det er jo en slags rus. Hvis jeg ikke fikk trene, hadde jeg gått rundt som en trykkoker.
En økt om dagen
Det hender at barna spør om hun ikke har fått trent eller hinter om at hun kanskje burde ta en treningsøkt. Å få tid til en daglig økt går derfor foran mye annet.
- Foran kaffe med venninner, vandring på Ikea, shopping og vasking, ramser hun opp.
Trening var også en del av et hektisk dagligliv da hun i 2002-2003 var TV 2s USA-korrespondent i Washington.
- Da var det litt heftig. Det var krig i Irak og mye jobbing. Men vi bodde utenfor sentrum og jeg syklet til og fra jobb og gikk på treningssenter.
Hun foretrekker å trene alene.
- Knut for sterk
- Jeg vil at det skal være enkelt, når jeg kan og vil. Det beste er å slippe å ta hensyn til folk som vil gå saktere eller fortere. Jeg er gjerne sosial, men ikke når jeg trener.
Det gjelder også tidligere OL-mestere.
- Knut er altfor sterk. Å trene med ham er ikke noe moro, sier Staude.
- Han er ikke den første mannen jeg har kjent som har sagt at jeg kanskje kan pushe meg litt mer. Jeg tror det er en jentegreie. Vi liker å holde litt igjen - ha noe i reserve.
På nittitallet, i Birkebeinerrittets barndom, plasserte Staude seg på en 6. plass med tiden 4.18.37.
- Da var jeg litt god fordi det var få som deltok, sier hun i dag og har ingen planer om å slå den tiden.
Lenge siden Birken
- Det er gøy å ha gjort det, men jeg er ikke et konkurransemenneske.
Det begynner også å bli noen år siden hun gikk Birkebeinerrennet. Sist var hun gravid med Malin, i sjette måned.
Nå er det døtrene som synes det er gøy å ta på seg startnummer. Renn minst én gang hver helg. Og 13. mars skal de gå UngdomsBirken.
- Alle liker å være i aktivitet, men vi er ikke noen supersprek familie - i våre egne øyne ihvertfall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.