- Her er det smekkfullt, sånn som i gamle dager. Vi tror det blir all time high i år, sier Lars Åge Hilde, bestyrer ved Gjendebu turistforeningshytte i Jotunheimen.

Han kan melde at Gjendebu har 24 prosent flere overnattinger i år enn i fjor, og at august nesten er fullbooket med unntak av noen ukedager. Hilde minner om at turistforeningens hytter likevel alltid har plass til gjester som ønsker å overnatte.

Sanker topper
Slik er det også en fergetur unna på Gjendesheim, som denne uken har hatt opptil 220 overnattende gjester til 180 sengeplasser. Også Rondvassbu i Rondane melder om svært gode besøkstall. Hittil i juli har de hatt over 3000 overnattinger. Det utgjør 28 prosent flere overnattinger enn ifjor, som var et rekordår.

– Det er som alltid høsten som avgjør hos oss, men juli er et meget godt utgangspunkt for et rekordår, sier bestyrer Øystein Gården ved Rondvassbu.

– Vi ser mange som ligger her i flere dager og sanker topper, men vi ser også at hytte-til-hytte-trafikken mellom hyttene i Rondane er på vei opp igjen, sier Gården.

«En flott opplevelse»
Optimistisk er også generalsekretæren i Den Norske Turistforening (DNT) Kristin Krohn Devold, både når det gjelder medlemstall i DNT og overnatting på DNT-hytter.

– August er høysesongen for DNT, og når det er så fint som dette i juli, lover det godt, sier Devold, som spår at fjellvannene kommer til å være varme når høysesongen kommer i gang.

Devold har selv gode minner fra seks av fjelltoppene DN presenterer i dag. Innerdalstårnet i Trollheimen har hun besteget både til fots i sol og bikini, og klatrende i lyn og torden.

– Vi var kommet så langt opp at det ikke var noen vits i å snu, så vi satte oss i le bak en stein og klatret videre etterpå, sier Devold, som likevel karakteriserer turen som «en flott opplevelse».

– Slike turopplevelser gjør at man ikke glemmer fjellet, sier Devold.

 

Ti tindeopplevelser
Disse toppene gir deg flotte tindeopplevelser, og du kan gå på de fleste uten klatreerf#229. På noen av toppene bør du ha med fører dersom du ikke har nødvendig utstyr. Undersøk veivalg og snakk med lokalkjente.

  • Nordre Skagastølstind (2168m) Jotunheimen
    Ligger i Hurrungane vest i Jotunheimen. Start fra Turtagrø som ligger ved Sognefjellsveien. Dette er en tindeopplevelse midt i Hurrungane, også for barn. Flott utsikt til andre topper.
  • Store Ringstind (2124 m) Jotunheimen
    Ligger også i Hurrungane. Start igjen fra Turtagrø og gå innover den flotte Ringsdalen. Mange går turen på ski om våren.
  • Kyrkja (2032 m) Jotunheimen
    Ligger ved Leirvassbu midt i Jotunheimen. Dette er en spektakulær tind som er ganske lett å bestige hvis man finner den riktige veien. Her kan man også gjerne ta med seg barn.
  • Store Knutsholstind (2341 m) Jotunheimen
    Dette er en fin tur som man kan nå både fra Gjendebu og Torfinnsbu.
  • Gaustadtoppen (1883 m) Rjukan
    For den riktige fjellfølelsen skal man ikke ta heisen opp, men bruke beina (eventuelt ski når det er mulig). Da smaker vaflene på topphytta mye bedre. Her kan man også overnatte hvis turen opp har vært litt strabasiøs.
  • Slogen (1564 m) Sunnmørsalpene
    Man starter gjerne fra Patchellhytta, eventuelt fra fjorden. Dette er en av de klassiske toppturene i Sunnmørsalpene som gjøres både på sommeren og vinteren.
  • Innerdalstårnet Trollheimen
    Dette fjellet er kanskje i det siste best kjent fra åpningssekvensen i Jul i Blåfjell. Man starter fra Innerdalshytta og går innover Giklingdalen. Etter litt klyving mot toppen får man en fantastisk utsikt over Innerdalen og resten av Sunndalsfjella.
  • Store Vengetind (1852 m) Romsdal
    For å nå denne toppen starter man fra Vengedalen som er en liten parallelldal til Romsdalen. Overnatting kan man finne i Åndalsnes, men det kan anbefales på det varmeste å ligge i telt ved veien som går i bunnen av Vengedalen. Fra toppen av Store Vengetind ser man rett ned på Romsdalshorn og den spektakulære Trollveggen.
  • Vågakallen (942 m) og Hermansdalstind (1034 m) Lofoten
    Vågakallen kan du både klatre og gå opp. Fjellet er et seilemerke omspunnet av myter og dramatikk. Hermannsdalstind er det høyeste fjellet i Vestlofoten med fantastisk utsikt. På veien kan du kan overnatte på Munkebu.

 



Fem turer for de aller tøffeste
Fjelltur er ikke bare kos og kvikklunsj. Her er fem turer som krever både tau, tålmodighet og en over gjennomsnittet god psyke.

  • Store Skagastølstinden (Storen)
    Store Skagastølstinden er et fjell som alle «tindebestigere» i Norge enten har vært på eller drømmer om å komme seg på. Fjellet ble lenge regnet som «ubestigelig», og historien om førstebestigningen gjennomført av briten William Cecil Slingsby i 1876 er den mest kjente av alle førstebestigninger i Norge. Normalruta opp på fjellet går fra Turtagrø, via Skagastølsbu og rett til topps. Turen krever klatreferdigheter, og er du ikke dreven selv bør du kontakte guidene som holder til på Turtagrø.
  • Torfinnstraversen
    Rett opp fra Bygdin i Jotunheimen stiger de mektige Torfinnstindan. Mens «alle» kan gå på den «Øystre» og høyeste (2120 moh.), krever traversen av alle tre totusenmeterstoppene solide fjellferdigheter. Vanligst er det å gå fra øst til vest og da er selve klatringen mest som klyving å regne. Det er imidlertid flere luftige rappeller, så er du ikke fjellvant sjøl bør du kontakte fjellførerne som holder til på Torfinnsbu ved bunnen av massivet for guiding.
  • Stetind
    Norges nasjonalfjell er også et av landets desidert heftigste klatrefjell. Det er faktisk et av få fjell i Norge som man faktisk er helt avhengig av skikkelig tauklatring for å bestige. På alle kanter av fjellet går det klatreruter opp, men «normalruta» er sydøstryggen. Selv om dette også er den letteste ruta må tauet fram både på veg opp og på veg ned, og det er kanskje grunnen til at Stetind fortsatt ikke blir besøkt av de store massene.
  • Bladet i Molladalen
    Molladalen er Sunnmøres klatreeldorado og «Bladet» er selve ikonet på sunnmørsk klatring. Kanskje Norges mest fotograferte pinakkel. Bladet ligger mellom Randers Topp og Mohns topp og litt bratt klyving opp Mohns renne er alt som kreves for å komme til bunn av Bladet. Klatringen opp til selve Bladet er ikke veldig krevende, men følelsen på toppen er heftig så det holder.
  • Store Austanbotntinden
    Få fjell ser så avskrekkende ut på avstand som Store Austanbotntinden i Hurrungane. Skinnet bedrar heldigivs noe, du kan komme deg til topps uten tau dersom vær og føre er optimalt. Når det er sagt, så er det ekstremt luftig hele vegen til toppen og dersom glatte steiner eller store snøflater gir fare for utglidning må du fram med sikringsutstyr. Toppen er lett tilgjengelig fra Berdalsbandet på «Tindevegen» mellom Årdal og Turtagrø.

Les flere saker på DN Aktiv

Syv kontinenter – syv fjell

Her er shippingadvokaten på verdens høyeste fjell

Sjekker hjertet til ingen nytte

I superform med kroppen som motstand (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.