Mettet fett, også kalt fjøsfett, bør du innta i små porsjoner. Dette gjelder julemat som pinnekjøtt, ribbe, medisterkaker og pølser samt ribbefettet og persillesmøret de fleste bruker rikelig av til for eksempel lutefisk og juletorsk.

- Det typiske tilbehøret til julematen, som poteter sammen med rødkål, surkål eller kålrotstappe, vil imidlertid gjøre julematen mer balansert. Tilbehøret vil i praksis bidra til metthet og at du spiser mindre av den fete maten, noe som igjen vil bety færre kalorier og mindre fett, råder Kari H. Bugge, som er ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS.

Lavkarbodiett og julefett
Hun er skeptisk til spesielt lavkarbodietter i julen, som kan medføre helsefarlig høyt kolesterol hos noen.

- I et typisk lavkarbokosthold vil poteten kuttes ut og mengden annet tilbehør reduseres, og kjøttet vil få enda større plass på tallerkenen. Det kan bety mye mettet fett, sier hun.

 

Noen ser ut til å tåle dette greit, men ikke alle.

- Mens noen ikke får den forventede økningen i kolesterol, får andre en kraftig økning. Utfordringen er at man ikke vet hvem som tåler og ikke tåler et slikt kosthold, men noen ender opp med en økt risiko for hjerte- og karsykdommer, advarer hun.

Leger frykter langtidseffekter av lavkarbodietter, og i julen kan det bli ekstra ille. Større studier på lavkarbokosthold viser at kostholdet gir en økt risiko for hjerte- og karsykdommer, slag og kreft. Les saken her

Proteinsjokk for nyrene
Men også høyt proteininntak er ugunstig ifølge Bugge.

- Det høye inntaket av protein som blir en naturlig følge av et lavkarbokosthold er belastende for nyrene. Her gjelder det samme, noe tåler det - andre ikke, og man vet ikke på forhånd hvilken gruppe man sorterer under, avslutter hun.

Så mange kalorier inneholder julematen:

Ribbetallerken: 2160 kcal
2-3 biter ribbe (250 g)
1 medisterkake (100 g)
3 sosisser (90 g)
2 poteter (150 g)
1 stor skje surkål (40 g)
1 stor skje rødkål (40 g)
3 rosenkål
3 ss ribbefett (40 g)

Pinnekjøttmiddag: 1524 kcal
Pinnekjøtt (250 g)
Kålrotstappe (300 g)
Sjysaus (50 g)
2 poteter (150 g)
Vossakorv (80 g)

Lutefisktallerken: 870 kcal
Lutefisk (500 g)
Bacon (50 g)
Ertestuing (300 g)
Hvit saus (50 g)
Potet (150 g)

Juletorsk: 570 kcal
Torsk (250 g)
Poteter (150 g)
Gulrøtter (150 g)
Eggesmør (1/2 egg og 25 g smør per person)

Kalkunmiddag: 480 kcal
Kalkunbryst (250 g)
Rødkål (100 g)
Poteter (150 g)
Brun saus (0,5 dl)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.