En ny norsk studie publisert i anerkjente Medicine and Science in Sports and Exercise i april viser hvilken effekt det sentralstimulerende middelet koffein faktisk har på utholdenhetsprestasjonen for eliteutøvere. Koffein utgjorde en betydelig forskjell på 8 av 10 utøvere forskerne testet.
”En prestasjonsøking på 4 prosent etter å ha inntatt 6ml/kg koffein, slik det ble gjort i denne studien, vil høyst sannsynlig gi reelle resultater i en konkurransesituasjon. En forbedring på 1 minutt og 25 sekunder over 8 km var feks forskjellen mellom første og 12 plass under VM i Oslo i 2011", skriver forskerne i artikkelen.
I 2004 ble koffein tatt av dopinglisten til WADA og er nå på overvåkningslisten. Om koffein igjen bør falle inn under dopinglisten, synes hovedforfatter i studien Hans Kristian Stadheim ved Norges Idrettshøgskole det er vanskelig å uttale seg om.
- Koffein er utbredt i samfunnet og et totalforbud vil medføre at toppidrettsutøvere ikke kan innta daglig produkter som kaffe, cola, pepsi, mørk sjokolade, te, kakao eller andre energidrikker som er koffeinholdige.
- Vi som forskere kan bare gjør god forskning så får de autoriserte personene som jobber med nettopp dette (WADA og Antidoping Norge) vurdere kvaliteten på de publiserte artiklene, og på bakgrunn av disse og andre artikler vurdere om koffein eventuelt faller under kategorien som et dopingmiddel, sier Stadheim.
Utgangpunktet for studien var å sjekke hva et slikt sentralstimulerende stoff som er lovlig har å si på prestasjonen din i staking i langrenn. Stadheim påpeker at mosjonister ikke bør tolke resultatene for bokstavelig og begynne å innta store mengder koffein før konkurranser. Det kan være farlig.
- I utgangspunktet er det nesten umulig for en normal person å innta 6 mg koffein per kilo kroppsvekt. For en mann på 80 kilo vil det si over ti kopper kaffe eller cirka seks redbul før start i en konkurranse. Jeg tror de fleste er enige i at 10 kaffekopper før starten på et skirenn ikke vil gi en prestasjonsmessig fordel.
Men selv om koffeinpiller er reseptbelagt, står det ikke på dopinglisten.
- Man skal være forsiktig med alle sentralstimulerende midler. Grunnen til at deltagerne i studien vår opplevde så stor prestasjonsfremgang er at opplevd anstrengelse i forbindelse med aktiviteten ble redusert. Men det er en grunn til at vi opplever hard aktivitet som noe vondt. Det er kroppens egen forsvarsmekanisme, og enkelte, som for eksempel hjertepasienter, bør nok kanksje være ekstra forsiktig.
- Det er en grunn til at koffeinpiller i Norge er reseptbelagt for å si det slik. Vi hadde krav om at testpersonellet hadde både HLR kurs og kunne benytte hjertestarter. Deltagerne i studien måtte også fylle ut et helseskjema for å kunne stille.
Hvor utbredt er inntak av koffein i for eksempel langrennsmiljøet?
- Det har vi ikke gjort undersøkelser på, så det kan jeg faktisk ikke utale meg noe om. Som toppidrettutøver mener jeg likvel det er naturlig at en optimaliserer alle aspekter ved det å være en fulltidsutøver. Det som ikke er ulovlig er lovlig. Det må med andre ord være opp til hver enkelt å vurdere om det å innta koffein er etisk riktig eller ikke. Dessuten har toppidrettutøvere et medisinsk apparat rundt som i større grad kan kvalitetssikre at ting er helsemessig forsvarlig. Det har ikke mannen i gata.
Stadheim er også bekymret for hvilke langtidseffekter koffeinbruk kan gi.
- Ingenting er gratis her i livet. Studiedeltagerne opplevde blant annet kvalme, hodepine, rastløshet, kramper og søvnproblemer . Men det er riktignok forskningmessig bevist at en kopp med kaffe til frokost og lunsj både reduserer sjansen for kreft og diabetes type 2. Du kan med andre ord fortsatt innta din daglige morgenkaffe med god samvittighet. Det er ekstremmengdene man skal være forsiktig med.
Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.