Nå er skisesongen her igjen. Du trodde kanskje at langrenn var for sprekinger og at alpint var for latinger, som bare «står» ned bakken og ikke får noen helsegevinster av dette? Nå er det imidlertid vist at man bedrer formen også ved denne fritidsaktiviteten. Dette er budskapet i en studie publisert i fjor sommer av forskere fra universitetet i Salzburg i Østerrike. Denne 12 ukers intervensjons-studien ble gjennomført ved hjelp av 47 eldre menn og kvinner i alderen 60 og 75 år. Studiegruppen kjørte alpint to til tre dager per uke, med et gjennomsnitt på 28,5 dager i løpet av de 12 ukene studien varte. Blant disse eldre skiløpere ble det påvist signifikante forbedringer i aerob kapasitet, hopphøyde og styrke. Kondisjonen forbedret seg 7 %, hopphøyde økte med 6 %, og dynamisk maksimal styrke målt i begge beina økte med 16 %. Lårmuskelens muskelstørrelse var økt med 7 %. Studien viste også at alpinkjørerne hadde økt glukosemetabolisme etter treningsperioden, noe som kan bidra til å forhindre diabetes.

Jeg har selv vært alpintrener i over 15 år, og hjulpet løpere til å bli alt fra klubbmestere til Olympiske mestre. Min erf#229 er at gode alpinister er svært godt og allsidig trent, noe de må være hvis de skal henge med i toppen. Forskning vi selv har gjort viser at kondisjonen og pulsen ligger opp mot løpernes maksimale når man nærmer seg mål i bunnen av bakken. Dessuten er både melkesyra og muskelaktiveringen svært høy. Dette er noe alle alpinkjørere på alle nivåer kan utnytte for øke treningsutbyttet. Ved å bruke litt ekstra kraft i svingene og kjøre bakken helt ned før man tar pause, blir vekslingen mellom skikjøringen og heistransporten en fin form for høyintensitets intervalltrening.

Våre forskervenner i Salzburg delte også ut spørreskjemaer. I tillegg til å kartlegge fysiske forbedringer ved alpinkjøring, målte de flere psykososiale egenskaper som trivsel, livskvalitet, selvbilde, helsetilstand og depresjon hos deltakerne. Skiløperne som meldte seg frivillig til studien hadde allerede svært høye utgangsverdier på alle disse områdene men økte sine verdier ytterligere. Funnene bekrefter tilsynelatende det mange av oss har kjent i lang tid: Ski og friluftsliv gir en sunn sjel i et sunt legeme. Så i denne vintertid: Opp i alpinbakken og knall til.

God skisesong!

Bloggen er skrevet av Øivind Rognmo, forsker ved CERG, K.G. Jebsen – Senter for hjertetrening ved Det medisinske fakultet, NTNU.

Les flere treningsblogger:

Den sikre veien til god kondis

De syv intensitetssonene du bør kjenne til

Kunsten å løpe med «negativ splitt»

Slik lurer du genene til å holde deg slank

Slik sjekker du forbrenningen din (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.