- Blant idrettsutøvere på toppnivå, ser vi jo at prestisjen som ligger i potten er en medvirkende faktor til brud av doping. De siste årene har også prestisjen økt i denne typen arrangementer (Birken osv). Vi kan ikke se bort ifra at noen kan bli fristet til å ta den snarveien doping kan se ut til å være, sier kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien i Antidoping Norge til procycling.no
- Prestisjen er stadig økende og det er også en grunn til at vi i større grad ønsker å være til stede på flere av mosjonsarrangementene, legger han til.
I morgen braker det løs på Rena igjen. I løpet av de neste tre dagene er det ventet et sted mellom 26.000 og 27.000 mosjonister i traseen mellom Rena og Lillehammer. Antidoping Norge varsler aldri at de kommer, men har flere ganger tidligere stått i målområdet i Birkebeinerrennet, Grenserittet og Trondheim – Oslo.
Øyvind Aas er redaktør i bladet Terrengsykkel og er selv en meget ivrig syklist. Han er ikke udelt positiv til dopingkontroller i mosjonsritt.
- Jeg forstår godt hvorfor Antidoping Norge sier de kanskje kommer. Det virker avskrekkende og kan bidra til at enkelte skremmes fra å dope seg. De gjør en svært viktig jobb. Birken er jo også blitt så alvorlig for mange at det sikkert er enkelte som tøyer strikken.
- Men, å skulle teste 50-åringer som kanskje har tatt merket virker litt meningsløst, sier han.
Doping er mer komplisert enn som så påpeker Aas.
- Mange går rundt daglig og er ”dopet”. Det er en reell problematikk. Preparater som står på dopinglisten er helt vanlige medisiner svært mange tar uten å tenke over det. Det er jo kjedelig å skulle bli tatt for å ”jukse” fordi man holder en eller annen sykdom i sjakk, sier Aas som legger til at dette er kjernen i dopingdebatten også blant toppidrettsutøvere.
Han mener Antidoping Norge burde konsentrere seg om eliteklassene i Birken og ikke ”skremme” mosjonister fra å droppe medisiner ment for å behandle sykdom i ukene før arrangementet.
- Det blir jo fort til at man dropper medisiner man trenger. Det er jo tross alt mange som sykler Birken. Utstrakt bruk av for eksempel bloddoping blant mosjonister tror jeg ikke eksisterer, så litt unødig ressursbruk synes jeg dette er.
Birkens ledelse er positive til at det jaktes på dopere blant mosjonistene.
- Det er bare positivt at blir tatt dopingprøver hos oss. Det viser at denne problematikken tas på alvor også innenfor masseidretten. Jeg synes ikke det skal være noe enklere å slippe unna her, enn det er på andre områder innenfor idretten, sier Tone Lien til procycling.no.
Ved å løse engangslisens for å kjøre Birken, eller via medlemskapet i ditt lokale lag, er du underlagt dopingbestemmelsene til Norges Idrettsforbund. Her er preparatene:
Ingen mosjonister er til nå tatt for brudd på dopingreglementet.
Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.