Det nærmer seg vår. Solen skinner så nådeløst at skitne vinduer og samvittigheter trer frem i dagen sammen med en koloni hybelkaniner på vill flukt over gulvet.
Birken er over, men nå nærmer vi oss den største prøven: Badebuksen og bikinien.
Asfalten er tørr, og de første morgenjoggerne har allerede løpt arrogant forbi deg i bilkøen. Du biter tenna sammen, setter på deg pulsklokken og setter deg mål om å klare rundetider på tørr asfalt i samme tempo som forrige skitur...
Det blir helbom.
Tempo og teknikk
- Ikke en gang jeg vil klare å gå rett fra ski til jogging uten en rolig opptrapping, sier Ingrid Kristiansen, som er tidenes beste kvinnelig langdistanseløper.
Det handler mye om teknikk, og små muskler som ikke er rent på kanskje åtte måneder eller år.
- Du kan være verdens beste skiløper, men elendig i joggesko eller omvendt, fordi det handler om økonomi i bevegelsene. Tren deg opp med god løpsteknikk i moderat tempo. Straks du nærmer deg makspuls vil det bli mye veiving som koster for mye, sier hun.
Få tilpasset treningsprogram i DN Aktiv klubb
Alltid lystbetont
Ingen annen løper, hverken kvinne eller mann, har slått hennes imponerende samling rekorder på både 5,000m, 10,000m, 15 km, halvmaraton og maraton. Hvis noen vet hvordan man holder ut, og blir best, er det henne.
- Jeg hadde aldri klart å løpe så mye som jeg har gjort hvis det ikke var lystbetont over nitti prosent av tiden, sier hun.
Og med lystbetont mener hun rolig tempo i sone en og to, med noen intervaller i sone tre, hvis man skal trene seg opp til konkurranser, men aldri nær makspuls (rød sone).
- Det er bare vondt og gjør overhodet ikke godt for noen, sier hun.
På lag med kropp og natur
For å komme i fin-fin form til den beryktede badebukseposeringen er det lyst og moro som skal være målet. Ikke trening, mener Ingrid Kristiansen, som mener psykologien spiller en stor rolle.
- Ikke si til deg selv at du BØR, SKAL eller MÅ trene. Det er negativt ladede ord. Mange av dem som sliter mest med å få nok fysisk aktivitet har et negativt forhold til selve treningsbegrepet.
- Kall det heller en tur, eller aktivitet, og sett i gang med noe du synes er hyggelig og morsomt. En halvtime tre, fire ganger i uken er en fin start, sier Ingrid Kristiansen.
Hennes beste tips er å benytte våren og sosialt samvær i friluft som motivasjonsfaktor.
- Kom deg ut og opplev våren! Med fokus på alle forandringene som skjer fra dag til dag i naturen blir aktiviteten som en lek.
Kontinuitet viktigst
Alt fokuset på 4x4 intervaller synes hun er å gå i helt feil retning.
- Du må begynne på et nivå hvor du hører hjemme, og ikke sliter deg ut. Så bygger du sten for sten.
- Da den første joggebølgen startet på 80-tallet, stilte mange mosjonister til start i de store gateløpene, og gjorde det veldig bra. I dag gjør de det ikke like bra, fordi de rett og slett trener for hardt. Hard intervalltrening gjør deg ikke bedre, og kan i verste fall frata deg all motivasjon, sier hun.
Harde økter gjør treningen til et ork, og da er det mye vanskeligere å holde på den viktige kontinuiteten, poengterer hun.
- Du skal trene så lenge og i et tempo som gjør at du gleder deg til neste gang. Da blir det resultater, fordi du klarer å holde på lenge og ofte, avslutter Ingrid Kristiansen, som har gjort det til en levevei å trene og motivere alt fra toppløpere i Birken, til folk som vil ned 15 kilo.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
10 veier til suksess med treningen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.