Søndag stiller 50-åringen i samme konkurranse som Petter Northug og verdens beste langløpere. En helt uvirkelig tanke for Bjølseth selv - og alle som kjenner ham - for tre år 70 kilo siden.

- Jeg gleder meg veldig. Målet er å gjennomføre på syv timer, sier 50-åringen innimellom bakkedragene i Sørkedalen, området der han er blitt lommekjent etter at han begynte med sitt store opptreningsprosjekt for tre år siden.

Langrennsløpere i alle aldre koser seg i nypreparerte løyper. Gradestokken viser åtte minus, og Are Bjølseth (50) finpusser formen før den store testen som hverken han selv eller de som kjenner ham ville trodd han skulle være i stand til å gjennomføre for noen få år siden.

 

Kraftig opp i vekt
Bjølseth var en vanlig og aktiv ung mann frem til han var i midten av 20-årene. Da han flyttet til USA for å studere petroleumsøkonomi skjedde det:

– Jeg ble bare sittende inne å lese. På kort tid økte vekten fra 83 til 103 kilo, forteller han.

Grete Roede og andre slankekurer hjalp ikke. Vekten gikk raskt oppover, mens formen hadde god fart i motsatt retning. Og for å gjøre en lang historie kort: Are Bjølseth ga opp kampen mot overvekten.

– På vårparten 2009 skjønte jeg at jeg måtte gjøre noe. Vekten var på over 160 kilo, og jeg hadde fått diabetes, høy kolesterol og tilløp til høyt blodtrykk.

Steg nummer én var slankeoperasjon.

– Det var to års ventetid gjennom det offentlige, men så mye tid hadde jeg ikke hvis helsen skulle reddes. Derfor ble det slankeoperasjon for egen regning (gastrisk bypass). Det reddet på en måte hele livet mitt, forteller Are Bjølseth som jobber som webutvikler i NHST Media Group.

Steg nummer to var opptrening.

– Jeg begynte med å gå én kilometer på bena. Mer hadde jeg ikke sjanse til etter operasjonen.

La en plan
Så la Are Bjølseth en treningsplan. Steg for steg, og veldig strategisk – med fysiologilesing på kveldstid. Ski om vinteren, sykkel på sommerføre.

– Jeg glemmer ikke da jeg greide å sykle de ni kilometerne hjemmefra og til Sørkedalen Landhandleri på sensommeren 2009. Det var et gjennombrudd. Så kom jeg helt inn til Skansebakken (20 kilometer), og nå går det uten trøbbel inn til Kikut og langturer på inntil ti mil.

Les mer: Slik trener en ekte hardrocker

Bjølseth trener minst tre ganger hver eneste uke. I oppkjøringsukene til Marcialonga har han ligget på fem økter. Skitreningen suppleres med svømming og spinning.

– Variert trening og systematikk er nøkkelen til suksess, tror Are Bjølseth.

 

Sist vinter ble det nok et gjennombrudd. Da gjennomførte han 23 kilometer i Holmenkollen Skimaraton sammen med 4250 entusiaster i VM-løypene.

Skal gå tre turrenn
I år blir det tre lange langrenn. Først Marcialonga, deretter fulldistansen på 55 km i Holmenkollen Skimaraton, og til slutt Birkebeinerrennet på 54 kilometer.

– Jeg har satt opp mål hele veien, korte og lange. Det var først etter Holmenkollen Skimaraton ifjor at jeg bestemte meg for Marcialonga.

Les også: Fra «vrak» til topptrent

– Godt forberedt til søndag?

– Tror det. Jeg har hatt mange langturer. Kroppen fungerer, og jeg tåler å ligge lenge på 80–90 prosent av makspuls.

– Farten er en større utfordring enn utholdenheten. Jeg jobber med å øke intensiteten. Søndagens mål er å gjennomføre. Kommer jeg i mål under syv timer er det helt strålende, sier Marcialonga-debutant Are Bjølseth.

Han har ett klart budskap til andre som slankeopererer seg:

– Kom i gang med trening med en gang. Legg en plan og ta det steg for steg. Når jeg greier dette, er det mulig for alle, sier Bjølseth.

For ordens skyld: Petter Northug spratt totalt og ble statist på torsdagens 15-kilometer i NM med en plass rundt nummer 40....

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik går du 10 prosent raskere på mila

Raste ned i buksestørrelser

- Tror de er Northug og møter veggen

DNTV Slik smører du til Marcialonga:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.