– Jeg brukte bare armene i staking før, nå som jeg bruker hele overkroppen med fall, har jeg jo 80 kilo ekstra fremdrift.
Inntil inneværende langrennssesong har Timo André Bakken kun vært listefyll i mesterskap. Ifjor vår tok han kontakt med teknikktrener Audun Svartdal. Tre timer var alt som skulle til for at 25-åringen fikk utløst potensialet og i år har han hevdet seg med NM-gull og pallplassering i verdenscupen. Bakken, som har studert idrettsfysiologi og drevet med langrenn så lenge han kan huske, var ikke klar over at teknikken var mangelfull.
– Jeg trodde jeg kunne litt om teknikk, men Audun viste at jeg kunne ingenting.
En av Bakkens svakheter var stakingen.
– Jeg visste at stakingen var en akilleshæl, som gjorde at jeg ikke hevdet meg i verdenstoppen. Derfor tok jeg tak i det ifjor sommer, med fokus på mage/buk-styrke og nye posisjoner. Jeg var sterk i armene fra før, men jeg har klappet sammen med magen, og har dermed ikke fått overført de kreftene til optimalt til fremdrift. Teknikktreningen står for 80 prosent av nivåhevingen min i år, sier Bakken.
Han mener mosjonister også bør tenke mer på å lære seg god teknikk.
– Ressursene blir brukt i feil retninger. Du blir ikke like sliten når du vet hvordan du skal disponere kreftene for å få bra fremdrift.
Johaug justerte
Også i verdenstoppen gjør de beste stadig justeringer som gjør stort utslag for resultatene. Etter at Therese Johaug ble slått med 53 sekunder av Charlotte Kalla på tikilometeren i verdenscuprennet i Östersund i år, ble hun bedt om å justere på teknikken. Audun Svartdal forklarer:
– Det handler om å være mer tålmodig, skape mer trykk mot snøen for å få en lengre glifase. I Kuusamo for eksempel vant hun med 40–42 sekunder i klassisk, og da kunne du se at hun tok seg god tid når hun gikk.
– Jeg regner med du ser på VM, hvordan vurderer du de utenlandske konkurrentene?
– Jeg ser det er en del forskjellige løsninger, men innspurten til Alex Harvey på sprinten var for eksempel veldig god. Han var den som hadde størst fart på oppløpet, han traff veldig rent i stakingen ved at han brukte hele kroppen til å skape trykk på stavene.
«Se og lær»
– Men vi mosjonister får jo hele tiden høre at vi ikke nødvendigvis skal kopiere de vi ser på tv?
– Det er jeg ikke enig i, se og lær, oppfordrer teknikktreneren, som mener det er vanskelig å rette på seg selv uten at man vet hvordan effektiv teknikk kjennes på kroppen.
– Når de beste går distanserenn kan det se ut som de er ute på en rolig langtur, høy frekvens gir ikke nødvendigvis stor fart, sier Svartdal, som mener det er et spørsmål om ambisjonsnivå på hvor mye mosjonister har å hente på teknikktrening.
– De som er i nærheten av et merke i Birken for eksempel, har gode sjanser for å klare det med bedre teknikk, om de er villige til å bruke tid og krefter på det, sier han, og legger til.
– God teknikk gir meg som mosjonist utrolig mye skiglede bare når jeg går rolig på ski, det å kjenne at man treffer i frasparket og skyvet.
Se video: Her er norgesmesterens treningsopplegg:
Les også:
- Ofte idioter som kommer fykende
Så lett klatrer de opp en isvegg
Her er testen på om du er klar for Birken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.