- Supermosjonistene leter etter flere elementer som kan gjøre dem gode, konstaterer coach Erik Bertrand Larssen.
De siste ukene har Larssen, som har hatt coachoppdrag for alt fra næringslivet via forsvaret til Olympiatoppen, merket økt pågang fra næringslivstopper med ambisjoner om å prestere på ski. De fleste som ringer må nøye seg med en telefonsamtale.
- For å få full effekt av mentaltreningen nytter det ikke å starte to uker før Birken, sier Larssen.
Til gjengjeld er det ikke vanskelig å få Larssen til å snakke om temaet.
«Tenk riktig»
- Jeg har brent for dette siden jeg var liten. Jeg har alltid lurt på hva som skiller de beste fra de gode, sier den siviløkonomutdannede coachen.
- Det går hverken på intelligens, hvor du kommer fra eller hvor mye penger du har. Det handler om hvordan du bruker hodet ditt!
Ifølge Larssen handler det hele om aksen «tenke-tro-handling». Han utdyper:
- Det du tenker påvirker hva du tror på. Hva du tror på påvirker handlingene dine. Og prestasjonen er summen av de handlingene du utfører.
- Det hørtes mistenkelig enkelt ut?
- Man må selvfølgelig ta omstendighetene med i betraktningen. Leder du en bedrift er du selvsagt nødt til å analysere markedet og selskapet. Men har du tro på egne prestasjoner gjør du det relativt sett bedre, også i dårlige perioder, hevder Larssen.
- Hvorfor?
- Det handler ikke om å «tenke positivt», men om å tenke riktig. Det gjelder både i næringslivet og i idretten. Ta Birken som eksempel: Hvis du våkner renndagen og oppdager at det er dårlig vær, eller vrient føre kan du snu det til din fordel. I stedet for å se på vinden som en hindring for egen prestasjon, kan du tenke: Hm, dårlig vær. Nå blir konkurrentene mine psyket ut. Det kan jeg dra nytte av, forklarer Larssen.
Finn «din» sinnstilstand
For å best kunne utnytte sitt potensial må man ifølge den tidligere fallskjermjegeren også bli godt kjent med seg selv.
- Du må bli bevisst hvem du er når du presterer ditt beste, og aktivt søke denne modusen før en viktig prestasjon, sier han.
- Hva menes med det?
- Før start i et løp som Birken må du sørge for å komme i den sinnstilstanden der du vet du presterer best. Hva som er det rette prestasjonsmodus er individuelt. Som fallskjermjeger erfarte jeg for eksempel at jeg måtte være rolig før et natthopp. Jeg oppdaget at jeg lettere gjorde feil dersom jeg var for oppjaget, forteller han.
Han tror det er store forskjeller på hvilket modus langrennsløpere må være i for å prestere best mulig. Noen må få opp adrenalinet, andre må roe seg ned.
- Jeg tipper for eksempel at en løper som Axel Teichmann må være rolig før start, mens Petter Northug ser ut til å booste seg opp med ekstrem selvtillit.
Larssen er også opptatt av den indre dialogen. Når lagrene føles tømt, skiene glatte og veien videre fra Kvarstad uendelig lang, se for deg hvordan du angriper neste bakke på teknisk best mulig vis, tar drikke på neste drikkestasjon og til slutt krysser målstreken på en tid du er fornøyd med.
- Har du gjort dette i hodet i forkant, er det lettere å kopiere etterpå. Ønsker du å bli bedre på teknikk kan du sitte hjemme i sofaen, eller på kontorpulten for den saks skyld, og se for deg hvordan du sklir skiene. Gjennomlev også smerte på forhånd, da er du bedre forberedt og takler den også i virkeligheten, sier Larssen.
Han er overbevist om at mosjonister flest har mye å gå på når det gjelder smerte.
- Det er mange som tar ut såkalt «alt», og nærmest legger seg ned over målstreken. Men jeg har aldri sett noen gå overende før mål. De fleste har langt mer å gå på enn de tror.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.