Moholt, Trondheim: - Det er noe spesielt med elghufs. Du hører alle piggene i bakken bak deg på intervaller, og blir ekstra motivert, sier Martin Hallberg (21) til DN Aktiv.
Han studerer bygg- og miljøteknikk ved NTNU, og er den beste løperen i skigruppen ved skolen. Hver tirsdag denne høsten har cirka 70 studenter stilt opp til knalltøffe elghufsintervaller opp til Estenstadhytta.
- Det gir ekstra piff når så mange er med å løper. Det fine er at uansett hvilket nivå du befinner deg på, så har du en gjeng å presse deg mot, sier Hallberg som i fjor tok en sterk 56.-plass på 15 kilometeren under NM i Steinkjer.
Presser pulsen
Studentene har en uoffisiell konkurranse om å komme høyest mulig opp i puls under de seige kapasitetsøktene.
- Hvis man kommer på toppen og ligger langt under i puls, så må man jo ta i skikkelig på draget etterpå. Elghufs er veldig avslørende, du bruker hele kroppen og får pulsen opp fortere enn vanlig løping, sier Hallberg som selv har 194 i makspuls på en god dag.
På vei mot toppformen legger Hallberg inn to intervalløkter i uken. I tillegg til faste tirsdager, der NTNU-studentene løper seks drag på cirka tre minutter, er det også fellestrening på lørdager.
Terskel på lørdager
- Da kjører vi lengre drag på rundt åtte minutter og skal prøve å løpe i terskelfart (I3), men som regel blir det høyere intensitet enn planlagt der også, sier Hallberg som har mål om å gjøre det godt i et par av de tradisjonsrike turrennene til vinteren, samt stille i sitt livs form under den ene individuelle NM-starten.
Treneren for NTNUI-langrenn, Bjørn Bergholt (24), melder om vanvittig interesseøkning for langrenn.
- Det har vært jevn stigning de siste årene, men fra i fjor til i år har det tatt helt av, og vi er nesten 100 i langrennsgruppen nå, sier Bergholt til DN Aktiv.
Prøv ut elghufs i helgen - slik gjør NTNU-studentene det:
Elghufs er spretten skigang med staver. I stedet for å løpe, spretter man oppover og bruker staver/armer aktivt som under diagonalgang på ski. Elghufs er mye mer skispesifikt enn å bare løpe i motbakker.
3-5 minutter per drag og 4-6 antall drag er det optimale.
- For alle skiløpere er det maksimale O2-opptaket den største begrensningen. Denne økten trener opp kapasiteten på en effektiv måte. I tillegg er det teknisk lignende langrennsløping, da kraften kommer ovenifra og ned gjennom beinet og ut i et fraspark, sier Bergholt.
- Finn en lang bakke med jevn stigning, og sørg for å være skikkelig oppvarmet. De første dragene er det lurt å holde igjen noe, slik at man kan gå helt i kjelleren det siste draget, sier Bjørn Bergholt.
Her er video av Team United bakeries-løpere under elghufsintervaller.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.