- Jeg løper aldri korteste vei, sier Christina Bus Holth idet hun legger i vei på dagens første treningsøkt.
Strekningen fra Sognsvann til jobben på Lysaker på 10-14 kilometer tar hun som en rolig økt hver morgen. Mens andre sitter fast i morgentrafikken får hun lov til å bruke arbeidstiden til å trene.
Hun har fått en avtale med sin arbeidsgiver Statkraft om å bruke 20 prosent av arbeidstiden til trening. I bytte skal hun motivere kollegaer til trening samt å være med å profilere Statkraft.
Ivrig mosjonist
For ikke lenge siden kalte hun seg selv mosjonist, men etter deltagelse i EM i maraton vet hun ikke hva hun skal si.
- Det er sivilingeniør jeg er, sier hun.
Jan Kåre Johnsen er Holths sjef på avdeling for analyse og prognoser i Statkraft. Det er han som gitt henne gullavtalen.
Hva er egentlig gevinsten for Statkraft?
- Vi vil gjerne beholde folk som er dyktige. Hvis de har store sportslige ambisjoner og prestasjoner så strekker vi oss langt, sier Johnsen, som selv er litt mer enn middels interessert i sport.
Han understreker at slike avtaler ikke sitter løst i selskapet. Holth er den første og den eneste.
- Du får ikke en slik avtale av å melde deg på Birken, konstaterer Johnsen og legger til:
- Vi har en verdensmester i bridge i selskapet, men han har ingen slik avtale.
Kompetanse i utbytte
Samtidig legger ikke Johnsen skjul på at selskapet bruker mye penger på profilering. Han tror Holth kan bidra på mange måter. Både ved å motivere kollegaer til aktivitet, ved profilering på sportsarenaen og ved å skape en stolthet og positiv identifisering til arbeidsplassen.
Ifjor fikk Holth bruke ti prosent av arbeidstiden på trening. Nylig er avtalen blitt utvidet til 20 prosent, men da er det lagt inn at hun skal stille sin kunnskap og erf#229 til disposisjon gjennom interne foredrag og treningsøkter.
Etter at hun var skadet en periode tidligere i år, satser hun nå på å bygge seg opp skikkelig. Hun trener to ganger om dagen. En rolig økt på morgenen og en hard økt på kvelden.
Hvorfor?
- Det er som i jobben, selvrealisering og utfordring. Det er interessant å se hvordan kroppen reagerer fra at man gruer seg til at adrenalinet setter inn.
I helgen som var tok hun tredjeplassen i NM i terrengløp i Lillehammer. Dagen etter løp hun langtur på 38 kilometer i skogen. Denne uken lader hun opp for å prestere best mulig i Oslo halvmaraton til helgen. De to siste årene er det blitt andreplass.
Privilegert
Å få tid til å trene i arbeidstiden var aldri et krav fra Holth. Men det var hun som kom med forslaget. Mange av dem hun konkurrerer mot har ikke en jobb ved siden av løpingen.
- Jeg er veldig privilegert. Jeg kan kombinere en jobb som er midt i smørøyet for meg og kan fortsatt drive med min lille «bijobb», sier hun.
Jobben hennes er passende nok å analysere energidisponering. På samme måte som hun analyserer energien som kommer inn i form av regn og skal ut i form av produsert strøm, kan hun det meste om hvordan hun skal disponere energien på trening
- Jeg er blitt flink på energiligningen. «Energi inn = energi ut», konstaterer hun, og ler fornøyd.
Les også: - Basistrening aller viktigst
<b>Løpestjerne vil hete Kirsten Marathon</b>
<b>Fysisk aktivitet overvinner fedmegener</b>
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Kom i form med Flytsonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.