–Trøndersk myr er best. Den på Østlandet er ikke god nok, sier Oddvar Brå fleipete når han tar med seg Dagens Næringsliv på omvisning i Bymarka utenfor Trondheim.

– I Trøndelag har man jevn og fin myr, der det er lett å løpe oppå. Sydover er det bløtere og mer kratt og kjerr, forklarer skilegenden.

Tror på rolig mengdetrening
Han synes flere bør vri treningsoppmerksomheten mot roligere mengdetrening som grunnlag for de heseblesende intervalløktene. Med god mengde i bunn vil også intervallene kunne gjennomføres på et stadig høyere nivå, mener Brå.

– I myrterreng møter man motstand og får pulsen opp naturlig. I tillegg er det meget skånsomt. Men det er sentralt at man jevnlig legger inn hurtighetstrening på hardere underlag et par ganger i uken, slik at man får en flott kombinasjon av kapasitet og eksplosivitet.

 

Brå løper fortsatt rundt så gjørmespruten står. Han mener dette også bør være med i mosjonistenes vinnerformel.

Brås vinnerformel
– 80–85 prosent av treningen bør være såkalt mengdetrening. Mye av dette er selvsagt langrennstrening på snø og rulleski, men i tillegg vil et stort volum i tungt terreng være veldig effektiv trening. Utover dette må man selvsagt spe på med 10–15 prosent intensiv trening, samt noe styrke- og hurtighetstrening som krydder, sier Brå.

60-åringen har sett seg lei på opphaussingen av intensiv trening, og mener toppidretten i dag lider under det enorme trykket fra mosjonsidretten. Det handler litt for mye om å bli best mulig trent på kortest mulig tid.

– Dette er ikke forenlig med toppidrett. Slik trening er bra for den jevne mosjonist, men forvirrer unge toppidrettsutøvere som skal legge grunnlaget for å oppnå sin maksimale kapasitet, mener 60-åringen, og legger til at det stilles langt flere krav til dagens unge enn før.

Les også: Løper for harde livet

Systematikk og dokumentasjon
– Er det «farlig» å være god i idrett som ung?

– Nei, jeg var selv god i ung alder akkurat som Petter Northug. Men sitronen var langt fra presset for vår del. Bjørn Dæhlie var også brukbar som juniorløper. Men vi har begge holdt på med toppidrett i mange år etter juniortiden.

Da Petter Northug oppfylte sin store VM-drøm i Kollen med femmilsgull, døde den tidligere landslagstreneren Oddmund Jensen. Det var han som innførte ordningen med å dokumentere all trening.

Brå var en av de første som fulgte rådene. Nå hentes de gamle bøkene frem av forskere som skal sørge for flere Petter Northuger i fremtiden.

– Mange har ment mye om hvordan jeg har trent, men de fleste har tatt feil. Og da mener jeg alt fra forskere til langrennstrenere, sier Brå, som fortsatt trener nesten daglig.

– Jeg kan dokumentere det meste. De som tror vi ikke hadde kontroll på treningsinnhold, puls og intensitet på den tiden, tar skrekkelig feil, mener Brå.

 

– Hvordan da?

– Vi har for eksempel ikke bare trent rolig langkjøring i skogen eller hugd tømmer og blitt spreke på den måten. Selvsagt vokste vi opp på en tid da det var langt mer naturlig å bevege seg, og det er mange timer med hardt fysisk arbeid som ikke er tatt med i noen treningsdagbok.

– Allikevel trente vi nesten mer enn det som blir gjort nå, både når det gjelder mengde og antall hardøkter.

Kvalitet viktigst
Kvaliteten på mengdetreningen var kanskje det viktigste, ifølge Brå.

– Det er tross alt svært mange timer som utføres på lav intensitet, og da må kvaliteten i hvert fraspark være så høy at den kan påvirke til å bedre teknikk og fysikk.

– Jeg tok meg ikke en tur i skogen bare for å røre litt på meg, sier Oddvar Brå.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Treningen du bare MÅ ha</b>

<b>Sjekk hvilepulsen - det kan forlenge livet ditt</b>

<b>Forsker på ny intervallmetode</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb