- Det er ofte misvisende å definere en person med BMI på over 25 som overvektig. Personer med BMI på 25-28 er ofte godt trente og mye sunnere enn det BMI-metoden gir uttrykk for, sier Halfdan Petursson.
Petursson og hans forskerkolleger har i en omfattende studie sett på hva fem forskjellige målemetoder forteller om risikoen for dødelighet og hjerte - og karsykdom. De konkluderer med at BMI (body mass index) ikke er den beste metoden for å definere fedme og fortelle hvem som har økt risiko for hjerte- karsykdom og død.
Les også: Salgstrikset som gjør oss fetere
Mål heller midje og hofte
- Måling av midje og hofte er mer å stole på enn BMI for å kunne predikere sykdomrisiko og dødelighet. Det er fra før godt dokumentert at det betyr mer for helsen hvor fettet legger seg på kroppen enn den totale mengden kroppsfett. BMI måler kroppsvekt og tar ikke hensyn til forholdet mellom muskler og fett eller distribusjonen av fettet, sier Halfdan Petursson, som er doktorgradsstipendiat ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.
"Overvektig" men godt trent
Muskler er tyngre enn fett. Det betyr at en person som har en BMI på 23-24 som utrent, raskt kan passere 25 med god trening og havne i kategorien «overvektig».
- Folk med tynne ben og stor mage (såkalt epleform) har høyest sykdomsrisiko, mens tykkere lår og hofte (pæreform) er beskyttende. Dette fanger vi bedre opp med å måle størrelsesforholdet mellom midje og hofter, sier Petursson.
Studien hans, som nylig ble publisert internasjonalt, viser at waist-to-hip ratio (WHR) har en sterkere assosiasjon med dødelighet enn BMI og gir et bedre bilde av hvem som har helsefarlig kroppsbyggning og fedme.
- Personer som får et BMI-tall på 25-30 kommer bedre ut enn dem med lavere BMI-tall når vi ser dødelighet uansett årsak. Måling av midje-hofte viser bedre hva slags fedme eller fettdistribusjon som er farligst i forhold til hjertesykdom og død, sier Petursson.
Les også: - BMI-kjøret er en ulykke
Farlig magefett
Med denne metoden deler du midjemålet ditt på hoftevidden. Gjennomsnittet i denne studien ligger mellom 0,78 og 0,79 for kvinner, mens gjennomsnittsmannen har mellom 0,88 og 0,89.
- Det er farligst når fettet ligger rundt magen, delvis fordi da går det lettere ut i blodet og kan, i samspill med andre faktorer, forårsake hjerte- og karsykdom, dvs det er bedre å ha det rundt hoftene, sier Halfdan Petursson,
Petursson har brukt data fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag i sitt arbeid, i dette tilfelle 62.223 personer fra 20 til 79 år.
Pæreform lever lengst
Kvinner og menn med såkalt pæreform (mer av fettet rundt hoftene enn magen) lever lengre og har lavere risiko for hjertesykdom enn personer med mye av fettet samlet i mageregionen.
Les også: Slik rammer fedmebølgen oss
- Waist-to-hip ratio har vært brukt en del i forskning, men BMI er rådende metode i kliniske sammenhenger etter at Verdens Helseorganisasjon anbefalte den en gang på 90-tallet, sier Petursson.
Forholdet mellom livvidde og høyde brukes også som målemetode på fedme.
- Tommelfingerregelen sier at livvidden bør ikke overstige 50% av høyden din, dvs at en person på 180 centimeter bør ha en midje under 90 centimeter, sier Halfdan Petursson.
Les flere treningssaker på DN Aktiv
Disse bør holde seg unna lavkarbo
Her er kroppens favorittmat (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.