- Det er artig å vite. Jeg skulle visst dette for ti år siden, så jeg kunne satset litt, sier Kristin Aamodt til DN Aktiv og ler.
32-åringen jobber fulltid i Statoil, og bestemte seg i fjor for å sykle turritt. I januar testet hun oksygenopptaket sitt på Høgskolen i Lillehammer til 56 ml/kg/min. I juni ble hun testet på ny – og fikk konstatert 68,1 ml/kg/min – et oksygenopptak på høyde med landets beste kvinnelige eliteutøvere innen utholdenhet.
For eksempel ligger snittet på de beste kvinnelige skiløperne i Norge på rundt 70. Mens enkelte av stjernene har testet noe høyere.
Slik trener hun:
- Jeg trente bra hele vinteren og på vårparten, og ble veldig overrasket over den solide framgangen. Hele vinteren og våren kjørte jeg to intervalløkter i uken, forteller Aamodt som ble nummer to i UltraBirken på sykkel tidligere i høst.
Lengden på dragene er på mellom 6-16 minutter (mye sykkel) og hun kjører fem drag av den korte typen, og tre av den lengste. All annen trening er på lav intensitet, og i snitt trener hun ti timer i uken.
- I tillegg liker jeg naturlig intervalltrening i terrenget. Det er morsomt og effektivt, sier Aamodt.
- Merket du stor forskjell på å ha 56 og 68 i o2-opptak?
- Ja, jeg følte meg generelt i veldig mye bedre form i juni, og har hatt masse energi på jobb og fritid.
Satser mer
Den spreke 32-åringen ønsker å dra litt nytte av sine gode fysiske forutsetninger, og skal prøve å satse litt tøffere neste år.
- Jeg er ikke av de mest ekstreme på treningsfronten, og har nok rom for å øke litt på mengden. Jeg kommer til å sykle flere ritt neste sesong, men det er først og fremst fordi jeg synes det er moro jeg driver med dette, sier Kristin Aamodt.
Oppsiktsvekkende resultater
Joar Hansen er testleder på idrettsfysiologisk testlaboratorium ved Høyskolen i Lillehammer. Han ble meget overrasket da Kristin Aamodt kom og testet oksygenopptaket sitt for andre gang.
- Det var et svært oppsiktsvekkende resultat. Slik enorm framgang ser vi aldri, sier han til DN Aktiv, og legger til at Aamodts resultat er bedre enn de fleste kvinnelige utholdenhetsutøvere i landet.
- De beste ligger rundt Aamodts verdier, mens noen få "sluggerter", som for eksempel Marit Bjørgen og Therese Johaug ligger litt høyere.
Må trene riktig
Han mener riktig trening er det eneste som hjelper på O2-opptaket.
- Dette sier mye om hvor påvirkelig kondisjonen vår er. Men man må trene riktig og ikke overdrive. Dette er en egenskap vi ser hos stjernene: De treffer på trening og får framgang, mens andre sliter år etter år og ligger på samme O2-nivå.
30 mosjonister i mnd.
Hansen sier det blir stadig mer populært blant mosjonistene å teste O2-opptaket.
- Vi har 20-30 mosjonister innom hver måned. De fleste er typiske birkebeinere, sier han og røper overfor DN Aktiv at det er oppsiktsvekkende høye resultater på mange.
- Vi har hatt flere mosjonister som ”lab-messig” er på samme nivå som eliteløperne i langrenn. Ikke lenge siden var det en kar her på rundt 60 år som testet oppimot 80 ml/kg/min. Det er høyt, legger han til.
"Birken-O2"
Han ønsker å presisere at det O2-opptak ikke betyr alt, men er en av flere viktige faktorer for prestasjon. Kanskje den viktigste. Labsjefen mener man bør ha rundt 55 i O2 for å klare merket i Birken på ski eller sykkel.
- Godt trente mannlige mosjonister som klarer merket i Birken ligger på 55-60, mens de kvinnelige ligger på 50-55.
- Kommer vi til å se flere og flere mosjonister i testlaben i årene som kommer?
- Jeg tror det blir viktigere for mosjonister å finne ut hvordan ens egen kropp responderer på trening. Det er en vel så god investering å teste o2, som det er å kjøpe det ”hippeste” utstyret.
Les også:
Sjekk Stoltze-kongens 02-opptak
Statoil-forsker mot norgestoppen i sykling
Slik tester du kondisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.